2011. április 30., szombat

Tormás rántott hús

Nem tudom, hogy más, hogy van vele, Én a tormát abszolút a húsvéthoz kötöm. Az, az igazság, hogy nem is igazán szoktam máskor fogyasztani, akkor viszont elmaradhatatlan az ecetes torma. Így, eddig minden évben csak egy üveggel szokott fogyni a tormából, és maradékot, hogy ne kelljen kidobni, rendszerint valamilyen hús pácolásához szoktam felhasználni. Néhány hete azonban húsvétra készülődve, eszembe villant, hogy bizony-bizony kéne többször is tormás ételeket fogyasztani. Az első étel, ami eszembe jutott, az a tormás rántott hús volt. Ma el is készítettem, egy kis salátával remek ebéd volt.




Hozzávalók:
sertéskaraj
liszt
tojás
zsemlemorzsa
szezámmag (elhagyható)
reszelt torma
olaj a sütéshez
ecetes reszelt torma

  1. A húst a szokásos módon klopfoljuk ki, majd sózzuk be.
  2. Az ecetes torma levét csöpögtessük le, majd a tormát tapogassuk rá a hússzeletek mindkét oldalára.
  3. Utána a klasszikus lisztes-tojásos-zsemlemorzsás papírba forgassuk be a hússzeleteket. Én a zsemlemorzsába tettem szezámmamgot is.
  4. Forró olajban süssük aranybarnára a húsokat.

2011. április 29., péntek

Epres túrókocka

Mostanában többféle epres-túrós édességet is készítettem. Mivel nagyon jól sikerült az epres pohárdesszert és az epres túrótorta is, így húsvétra is szerettem volna valamilyen hasonlót készíteni. Eredetileg úgy képzeltem el, hogy sütök majd egy vékony piskótát az aljára, hogy szépen lehessen szeletelni. Aztán időközben mégis kihagytam, hogy spóroljak a szénhidráttal. Nagyon szépen tudtam szeletelni így is, egy nap hűtés után.




Hozzávalók:
0,5 kg túró
90 dkg joghurt
10 lap zselatin
1 vaníliarúd
folyékony édesítőszer
50 dkg eper

  1. A joghurthoz adjuk hozzá a vanílarúd kikapargatott magjait és lassú lángon kezdjük el összemelegíteni. Adjuk hozzá a túrót és melegítsük össze az egészet. Ne forraljuk!
  2. Édesítsük ízlés szerint.
  3. A zselatin lapokat áztassuk néhány percig hideg vízben, majd keverjük el a túrós masszában.
  4. Várjunk amíg kihűl és egy kicsit kezd dermedni.
  5. Tegyük át a túrós masszát egy tálba
  6. Az epreket vágjuk össze nagyobb darabokra és tegyük bele a krémbe egyenletesen elosztva. Nyomkodjuk le az epreket annyira, hogy éppen elmerüljenek a krémben.
  7. Hűtőszekrényben dermesszük egy éjszakán keresztül.

2011. április 26., kedd

Sajttekercs

Bátran ajánlom Mindenkinek a következő sajttekercs elkészítését. Nagyon finom, és nem utolsó sorban rendkívül mutatós étel is!
Emlékszem, évekkel ezelőtt, amikor először láttam, hogy hogyan készül a sajttekercs nagyon meglepődtem..... ugyanis nem is gondoltam volna, hogy a sajtot ki lehet nyújtani. Más nem is kell hozzá, mint az, hogy előtte hagyjuk forró vízben megpuhulni.




Hozzávalók:
20 dkg eidámi sajt
1 doboz kocka sajt
10 dkg krémsajt
hagyma tetszőlegesen (Én 4 most db újhagyma zöld részét használtam)
10 dkg sonka
8 db savanyú uborka

  1. Forraljunk fel egy lábasban vizet. A edámi sajtot tegyük bele a forró vízbe, és fedjük le. Kb 20 percig hagyjuk a vízben a sajtot megpuhulni.
  2. A hagymát szeleteljük fel apróra, majd keverjük ki krémesre a kocka sajttal és a krémsajttal.
  3. Az uborkát szeleteljük fel -hosszanti irányban- vékony szeletekre.
  4. A sajtot vegyük ki a vízből és nyújtófával nyújtsuk ki téglalap alakúra. Fontos, hogy ehhez mindent készítsünk elő, mert gyorsan kell dolgoznunk nehogy a sajt idő előtt megszilárduljon.
  5. Mikor kihűlt a sajt, kenjük rá a krémet. Tegyük rá a sonkát és az uborkát, majd tekerjük össze.
  6. Tegyük egy éjszakára hűtőszekrénybe, utána szépen tudjuk majd szeletelni.

2011. április 24., vasárnap

2011. április 23., szombat

Baconbe tekert szűzérmék

Legutóbb, mikor a kedvenc húsboltomban vásároltam, a hentes egy nagyon szép szűzpecsenyét hagyott a karajcsonton. Már akkor eldöntöttem, hogy ebből valami új receptet fogok kipróbálni. Majdnem úgy történt, hogy fűszeres kéregben sütöttem meg, de aztán találtam itthon egy csomag bacont, így ezt használtam fel a készítésekor. Jó döntés volt:)


Hozzávalók:
1 db szűzpecsenye
20 dkg szeletelt bacon

olíva olaj

  1. A húst sózzuk be (számoljunk azzal, hogy a szalonna is sós) és hagyjuk néhány órát állni.
  2. Szeleteljük fel a húst a bacon szélességével megegyező méretűre.
  3. Tekerjük be a húst a szalonnába.
  4. Öntsünk kevés olíva olajat egy serpenyőbe és forrósítsuk fel. A hússzeletek tetejét és alját hirtelen süssük meg. Csak annyira süssük, hogy egy sült kéreg képződjön a húson.
  5. Egy tűzálló tálba tegyük bele egymás mellé a hús darabokat, majd lefedve 200 fokon süssük készre.

2011. április 17., vasárnap

Hamburger zsemle

Nem először készül a konyhámban hamburger és így természetesen a hozzá való hamburgerzsemle sem. Eddig azonban szénhidrátszegény változatban még sosem készítettem, mindig csak kizárólag Bl 80-as lisztet használtam hozzá. Kicsit féltem is, hogy jól fog-e sikerülni, de mint kiderült alaptalanul. Remek kis bucikat sikerült sütnöm ezzel a verzióval is.




Hozzávalók (6 db zsemléhez):
20 dkg Bl 80-as liszt
20 dkg Master Mix
2 tojás
40 g olvasztott vaj
1,5 dl tej
175 g tejföl
150 g joghurt
1 kk só
1 ek édesítőszer
'/4 kk kanál cukor
3 g élesztő
szezámmag a tetejére


  1. 1,5 dl tejbe tegyük bele a 1/4 kk cukrot, és melegítsük fel langyosra. Futtassuk meg benne az élesztőt.
  2. A liszthez adjuk hozzá a master mixet, a sót, az édesítőszert és keverjük el.
  3. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, 1 db tojást, a joghurtot, a tejfölt és az egészet kézzel vagy géppel dagasszuk össze. Amennyiben még szükséges adjunk hozzá tejet, vagy lisztet. A lényeg, hogy egy lágy jól formázható tésztát kapjunk. Kelesztőtálban lefedve hagyjuk megkelni.
  4. A megkelt tésztából formázzunk meg 6 db zsemlét és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  5. Permetezzük le a megformázott zsemléket vízzel és hagyjuk kb. a duplájára kelni.
  6. Verjünk fel 1 tojást és a megkelt zsemlék tetejét és oldalait kenjük be vele alaposan, majd szórjuk meg szezámmaggal a zsemlék tetejét.
  7. 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre kb 20 perc alatt.

2011. április 16., szombat

A szilvás sütemény

A héten elhatároztam, hogy a mélyhűtőmben található utolsó adag szilvából valamilyen nagyon finom süteményt fogok készíteni. Jöttek-mentek a gondolatok a fejemben az ideális desszertről, de aztán végül elvettem az összes ötletemet. Az ok pedig az volt, hogy igazából állandóan Anyukám szilvás süteménye járt a fejemben. Rá kellett jönnöm, hogy számomra ugyanis ez az igazi szilvás sütemény. Csupán annyit módosítottam rajta, hogy az eredeti receptben található olajat vajjal helyettesítettem, valamint a  finomlisztet cseréltem le egy szénhidrát szegényebb verzióra.



Hozzávalók:
4 dl kefir
2 nagy tojás
10 dkg olvasztott vaj
1 csomag sütőpor
folyékony édesítőszer
1,5 dl Master Mix
1,5 dl graham búzaliszt


  
  1. A tojást, a kefirt, az olvasztott vajat és a sütőport keverjük krémesre.
  2. Adjuk hozzá  a lisztet, a master mixet, és keverjük el. Édesítsük ízlés szerint.
  3. Öntsük ki a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és simítsuk el egyenletesre. A tészta tetejére tegyük rá a szilvákat. Egy kiskanállal nyomkodjuk bele a gyümölcsöt enyhén a tésztába
  4. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon kb. 50 percig.

2011. április 15., péntek

Ananászos-epres turmix

Ez a turmix volt a mai reggelim. Mivel nem terveztem előre az elkészítését, így a hűtőben található dolgokat használtam fel hozzá. Szerencsére, éppen mindenből volt itthon annyi, ami egy igazán jó ízű turmixhoz volt szükséges.




Hozzávalók:
1 kis doboz natúr joghurt
4 db nagyobb eper
2 vastagabb szelet ananász
fél kk reszelt gyömbér
folyékony édesítőszer

  1. Az ananászt hámozzuk meg, és vágjuk össze.
  2. Öntsük bele a joghurtot egy turmixolásra alkalmas edénybe, majd tegyük hozzá az ananász, az epret és a gyömbért.
  3. Botmixerrel keverjük össze az egészet, és közben édesítsük ízlés szerint.

2011. április 13., szerda

Epres túrótorta

A hétvégén az  Epres pohárdesszert  mellet a következő finomságot készítettem még. Jól sikerült túrótorta lett a végeredmény. Ajánlom azoknak, akik egy nagyon könnyű, igazán kellemes nyári desszertet szeretnének készíteni!




Hozzávalók:
0,5 kg krémes tehéntúró (Lidl) 
0,5 kg sovány túró
450 g joghurt
1 vaníliarúd
12 lap zselatin
50 dkg eper
folyékony édesítőszer




  1. A joghurthoz adjuk hozzá a vanílarúd kikapargatott magjait és lassú lángon kezdjük el összemelegíteni. Adjuk hozzá a krémes túrót, és az összetört túrót is, és melegítsük össze az egészet. Ne forraljuk!
  2. Édesítsük ízlés szerint.
  3. A zselatin lapokat áztassuk néhány percig hideg vízben, majd keverjük el a túrós masszában.
  4. Várjunk amíg kihűl és egy kicsit kezd dermedni.
  5. Tegyük át a túrós masszát egy tortaformába (Én 26 cm-eset használtam)
  6. Az epreket vágjuk össze nagyobb darabokra és tegyük bele a krémbe egyenletesen elosztva. Nyomkodjuk le az epreket annyira, hogy elmerüljenek a krémben:)
  7. Hűtőszekrényben dermesszük egy éjszakán keresztül.

2011. április 11., hétfő

Egyszerű csirkesaláta

Említettem már, hogy mostanában előnyben részesítem az egyszerű ízű, natúr ételeket. Mostanában gyakran dobok össze magamnak ilyen natúr salátát. Régebben el se tudtam volna képzelni, hogy öntet nélkül is jó lehet egy saláta, most viszont nem hiányzik róla egyáltalán. Általában csak olíva olajjal szoktam kicsit meglocsolni. 



Hozzávalók:
1 db csirkemell
jégsaláta
olíva olaj
frissen őrölt bors



  1. A csirkemellet kockázzuk fel.
  2. Öntsünk olíva olajat egy serpenyőbe és forrósítsuk fel.
  3. Tegyük bele a húst, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Süssük készre, és a végén enyhén pirítsuk le.
  4. A salátát mossuk meg és aprítsuk fel, majd ízesítsük olíva olajjal. A megsült csirkét tegyük rá a salátára.

2011. április 10., vasárnap

Epres pohárdesszert

Aki egy nagyon könnyű, gyorsan elkészíthető epres finomságra vágyik, annak feltétlenül ajánlom a következő receptet. Egyszerűen isteni finom...a vanília és az eper ismét jól vizsgázott!




Hozzávalók:
1 vaníliarúd
25 dkg túró
5 dl tejföl
2 dl tejszín
folyékony édesítőszer
4 lap zselatin
15-20 dkg eper


  1. A túrót törjük össze, majd keverjük el a tejföllel. Adjuk hozzá a vanílarúd kikapargatott magjait és  lassú lángon melegítsük össze. Ne forraljuk!
  2. Édesítsük ízlés szerint.
  3. A zselatin lapokat áztassuk néhány percig hideg vízben, majd keverjük el a túrós masszában.
  4. Az epreket vágjuk össze kisebb darabokra  és keverjük el a krémben.
  5. A tejszínt verjük habbá, majd lazán keverjük hozzá az epres krémhez.
  6. Töltsük ki poharakba, majd tegyük hűtőszekrénybe. 3-4 óra múlva fogyaszthatjuk.

2011. április 4., hétfő

Cukkinis omlett

Valószínűleg eszembe se jutott volna, hogy omlett receptet tegyek fel a ide, de hát.... közbeszólt az élet. Pontosabban fogalmazva, az egyik legkedvesebb olvasóm kért meg rá, hogy tegyek fel ide egy omlett receptet is. Tudom, hogy egy kicsit megkéstem (na de mivel nem?!). Mostanában amúgy gyakran készítek omlettet. Nagyon finom, laktató, és a szénhidrát tartalma is nagyon barátságos.




Hozzávalók:
2 tojás
1 kisebb cukkini

kevés vaj
  1. A cukkinit zöldség hámozóval szeleteljük fel csíkokra, majd egy serpenyőben kevés vajon pirítsuk meg enyhén. Közben picit sózzuk is meg.
  2. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét kevés sóval verjük fel kemény habbá.
  3. Lazán keverjük hozzá a sárgáját a fehérjéhez, majd a tojásos keveréket öntsük rá a cukkinire.
  4. Mikor már szépen megsült az omlett alja, fordítsuk meg. Ügyetlenebb napokon Én át szoktam segíteni egy tányérra az omlettet, majd ráfordítom a serpenyőt, majd ismét fordítok egyet a tányérral együtt, és így tutira egyben marad :)
  5. Süssük meg az omlett másik felét, és már fogyaszthatjuk is.

2011. április 2., szombat

Túrós-csokis fagylalt

Bár, egyáltalán nem vagyok berendezkedve az itthoni fagylalt készítésre, de Nekem a héten mindenképpen kellett készítenem. Először valamilyen gyümölcsös variációban gondolkodtam, de aztán úgy voltam vele, hogy inkább azt, majd a frissekből készítek, arra úgyse kell már sokat várni. Szóval, a gyümölcsös variációkat elvetve, végül is egy túrós-csokis variációnál kötöttem ki, mely nagyon finom lett szerintem. El is eldöntöttem, hogy fogok venni az idén egy fagyigépet is, hogy könnyebben és jobb minőségben tudjam majd elkészíteni a különböző fagylaltokat.




Hozzávalók
50 dkg krémes tehéntúró (Lidl)
3 dl tej
1 rúd vanília
folyékony édesítőszer
2 dl tejszín
5 ek holland kakaópor

  1. A tejbe tegyük bele a vaníliából kikapargatott magokat és forraljuk össze.
  2. Várjunk amíg kihűl a tej és keverjük hozzá a a túrót, majd édesítsük ízlés szerint. Habverővel alaposan keverjük össze, majd tegyük be a mélyhűtőbe.
  3. A tejszínbe keverjük bele a kakóport, édesítsük és forraljuk fel. Hűtsük le, majd verjük fel habbá.
  4. Mikor kezd a túrós massza megfagyni botmixerrel keverjük át. Amíg meg nem fagy, nagyjából fél óránként keverjük át, hogy minél krémesebb fagyit kapjunk.
  5. Egy tálba tegyük bele a túrós fagyi felét, majd rétegezzük rá a tejszínes csokis masszát. Tegyük rá a túrós massza másik felét, majd fagyasszuk össze.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails