2011. április 17., vasárnap

Hamburger zsemle

Nem először készül a konyhámban hamburger és így természetesen a hozzá való hamburgerzsemle sem. Eddig azonban szénhidrátszegény változatban még sosem készítettem, mindig csak kizárólag Bl 80-as lisztet használtam hozzá. Kicsit féltem is, hogy jól fog-e sikerülni, de mint kiderült alaptalanul. Remek kis bucikat sikerült sütnöm ezzel a verzióval is.




Hozzávalók (6 db zsemléhez):
20 dkg Bl 80-as liszt
20 dkg Master Mix
2 tojás
40 g olvasztott vaj
1,5 dl tej
175 g tejföl
150 g joghurt
1 kk só
1 ek édesítőszer
'/4 kk kanál cukor
3 g élesztő
szezámmag a tetejére


  1. 1,5 dl tejbe tegyük bele a 1/4 kk cukrot, és melegítsük fel langyosra. Futtassuk meg benne az élesztőt.
  2. A liszthez adjuk hozzá a master mixet, a sót, az édesítőszert és keverjük el.
  3. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, 1 db tojást, a joghurtot, a tejfölt és az egészet kézzel vagy géppel dagasszuk össze. Amennyiben még szükséges adjunk hozzá tejet, vagy lisztet. A lényeg, hogy egy lágy jól formázható tésztát kapjunk. Kelesztőtálban lefedve hagyjuk megkelni.
  4. A megkelt tésztából formázzunk meg 6 db zsemlét és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  5. Permetezzük le a megformázott zsemléket vízzel és hagyjuk kb. a duplájára kelni.
  6. Verjünk fel 1 tojást és a megkelt zsemlék tetejét és oldalait kenjük be vele alaposan, majd szórjuk meg szezámmaggal a zsemlék tetejét.
  7. 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre kb 20 perc alatt.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails