Sebaj! Itt a meggy, sárgabarack és jön a bodza is, ami az egyik legfinomabb lekvár szerintem.
.
Két hete egy láda cigánymeggyet kaptam a szüleimtől, melyből szörp és lekvár is készült egycsapásra.A cigánymeggy tulajdonképpen vadmeggy és jóval apróbb szemű a legtöbb meggyfajtánál. Nagy a savtartalma és bőséges a leve így nagyon finom házi szörpöt is lehet belőle készíteni. Nálam a első körben a kifejtett majd a levét "kipréselt" meggyből szörp készült, majd a megmaradt meggy húsát meggylekvárnak készítettem el.
Hozzávalók:
cigánymeggy
cukor (nyírfacukrot használtam)
cigánymeggy
cukor (nyírfacukrot használtam)
jam fix 3:1 (a csomagoláson megadott mennyiségnek kb a felét használtam)
- A meggyet mossuk meg és magozzuk ki.
- Nyomkodjuk ki meggy levét enyhén és tegyük félre és készítsünk belőle például szörpöt.
- A kinyomkodott meggy húsát turmixoljuk össze, de aki jobban szereti a gyümölcs húsát egybe a lekvárba az el is hagyhatja ezt a lépést.
- Öntsük egy lábasba a meggyet és főzzük össze.
- Adjunk hozzá ízlés szerint cukrot és forraljuk fel.
- Adjuk hozzá a jam fixet és keverjük el, majd néhány percig ismét forraljuk.
- Fordítsuk fejre az üvegeket kg 5 percig.
2 megjegyzés:
Csodás képek! :)
Nagyon köszönöm Ági:)
Megjegyzés küldése