2012. augusztus 27., hétfő

Pizza szósz "télire"

Korábban már szerepelt a blogon egy pizza szósz, de az akkor nem "eltett", hanem egy szimpla friss változat volt. 
A napokban szerencsére  kifejezetten baráti  áron jutottam nagyon finom, édes, napérlelte paradicsomhoz így nem is volt kérdés, hogy egy részéből pizza szósz fog készülni. 


Azt hiszem, azt nem kell kihagsúlyoznom, hogy a bolti változatok nyomába se érhet, ha házilag készítünk ilyen pizzára való szószt.
Most jut eszembe az is, hogy nemrég olvastam valamelyik újságban egy pizza szósz tesztet és borzalmas eredménnyel végeztek még a jó nevű cégek termékei is.


Tehát javaslom, hogy akinek van kedve, ideje és hozzá tud jutni finom paradicsomhoz is, az ne késlekedjen, és a hetekben készítse el a téli-tavaszi pizzákhoz való finom házi pizzaszószt:)

Lényegében azt kell, hogy mondjam, hogy túl sok tennivaló sincsen vele, miután végeztünk a paradicsomok hájának eltávolításával, időnként csak meg kell kevergetnünk és csendben, lassan megfő "magától".


Hozzávalók:
olíva olaj
5 kg paradicsom
60 dkg vöröshagyma
2 fej fokhagyma
2 ek só
2 ek cukor (nyírfacukrot használtam)
8 g bazsalikom (kb 2 ek)
2 ek bors
fél mk natrium benzoát


  1. A paradicsomokat mossuk meg alaposan.
  2. Forraljunk fel vizet. A paradicsomok héját kereszt irányban vagdossuk be, majd néhány percre tegyük őket bele a forró vízbe. Miután kivettük a vízből könnyedén le tudjuk húzni a paradicsomok héját..
  3. A vöröshagymát kockázzuk fel nagyobb darabokra (mégcsak szépen se kell szeletelnünk, úgyis össze fogjuk később turmixolni).
  4.  Egy nagyobb fazékban bő olíva olajon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomokat.
  5. Alacsony lángon lefedés nélkül főzzük kb 2 órán keresztül. Időnként keverjük meg, nem kell túl sokszor.
  6. Amikor már jó sok víz eltávozott belőle és sűrűsödik, adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, a sót, a cukrot, a borsot valamint a bazsalikomot és főzzük néhány percig.
  7. Merjük át a paradicsomot a turmixgépbe és turmixoljuk át jó alaposan.
  8. Az összeturmixolt paradicsomot merjük vissza a fazékba és forraljuk fel. Ízlés szerint még tovább gazdagíthatjuk olíva olajjal is.
  9. Adjunk hozzá egy kevés (kb fél kk natrium-benzoátot) és keverjük el.
  10. Töltsük alaposan kimosott üvegekbe, majd zárjuk le és fordítsuk az üvegeket fejre kb 10 percre. 



1 megjegyzés:

Dóri írta...

Szia!

Ebből a mennyiségből kb. mennyi lesz?
Köszi a választ!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails