2011. március 30., szerda

Pácolt sajtgolyók

Emlékszem, amikor évekkel ezelőtt először készítettem ilyen sajtgolyókat, teljesen lenyűgözött, hogy joghurtból ilyen kis csodákat tudok készíteni. Aztán persze nem volt elég egy adagot készítenem...folyamatosan kellett az utánpótlás is. Nos, azóta is készítem időről-időre, nagyon szeretjük. Legtöbbször fokhagymával ízesítem és rozmaringgal, vagy bazsalikommal szoktam pácolni. Igazán finom, és a legtöbb megfizethető krémsajtot simán lekörözi. Arról meg ne is beszéljünk, hogy ez tartósítószer és adalékanyag mentes. Ismerőseim közül már kérték néhányan a receptet, ezért közzé teszem itt is. ......és még valami! Remek gasztroajándék is lehet!



Hozzávalók:
2 nagy doboz natúr joghurt, vagy házi joghurt
2 tk só
olíva olaj
3 gerezd fokhagyma-elhagyható
pácoláshoz fűszerek, fűszernövények (pl bors, rozmaring, bazsalikom)


 
  1. A joghurtot keverjük el a zúzott fokhagymával  és a sóval.
  2. Egy magasabb edényre fektessünk ki egy laza szövésű konyharuhát, majd tegyünk rá egy fakanalat. Én erre a célra egy 2 literes kancsót szoktam használni. Kössük össze szorosan a konyharuha széleit a fakanál nyelén.
  3. A konyharuhába merjük át óvatosan a joghurtos keveréket.
  4. Kössük meg a konyharuhát jó szorosan, úgy hogy az alja ne érjen az edény aljához, és maradjon elég hely kicsöpögni a savónak.
  5. Tegyük be a hűtőbe csöpögni, és 3 napig csöpögtessük. Közben öntsük le néhányszor a kicsöpögött savót. A savót ne dobjuk ki, remekül fel lehet használni különböző kelt tészták készítésesnél.
  6. 3  nap után jól formázható sajtot fogunk kapni. Formázzunk golyókat olajos kézzel, majd tegyük ezeket egy széles tetejű üvegbe. Öntsünk rá olíva olajat, és fűszerezzük tetszőlegesen.
A megmaradt olajos páclét felhasználhatjuk pl különböző salátaöntetekhez is!

4 megjegyzés:

Thrini írta...

Nagyon guszták, és éppen aktuális, mert ébredezik a fűszerket. :)

Mézesélet írta...

Köszönöm Thrini!

Hobbychef írta...

Guszta és finom.
Szeretnélek meginvitálni az "Egy jó szó" játékra. Kukkants be hozzám, lécci.

ChezSandra írta...

kérlek nézz be Hozzám:
http://chez-sandra.blogspot.com/2011/04/kedvenceink-blogger-vandordij.html

üdv

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails