Nagyon régen készítettem már székelykáposztát, pedig ez az egyik kedvenc ételem. Tudom, sok féle recept létezik, de Én nem szoktam variálni a dolgot, mindig az alábbi recept szerint főzöm. Ami szerintem igazán fontos ennél ételnél, az a káposzta és a hús minősége. Kivétel nélkül, mindig piacon vásárolom meg a káposztát, boltban kapható zacskós változatból sosem készítem.
Hozzávalók:
4 fej vöröshagyma
1 kg savanyú káposzta
60 dkg sertéscomb felkockázva
babérlevél
egész bors
olaj
só
erőspaprika ízlés szerint
tejföl
- A hagymát kockázzuk fel, és kevés olajon dinszteljük meg.
- Tegyük a megdinsztelt hagymára a seréshúst, és kevergessük addig, amíg a hús ki nem fehéredik.
- Szórjunk s húsra pirospaprikát ás öntsük fel vízzel. Sózzuk, majd tegyük bele a babérlevelet, a borsot és az erőspaprikát.
- Tegyük bele a káposztát, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje az egészet.
- Lassú lángon főzzük készre.
2 megjegyzés:
Nagyon guszta. De helyesen Székely-káposzta. Ugyanis a székelyeknek semmi közük ehhez az ételhez. Ezt az ételt Petőfi Sándor barátjáról, Székely József főlevértárnokról nevezték el.
Köszönöm a tájékoztatást:) Mindenképpen utána fogok nézni. Az a lejobb, hogy még utána is néztem, hogy hogy kell írni helyesen, de mindenhol csak ezt a variációt találtam.
Megjegyzés küldése