2011. január 12., szerda

"Vegyes tejes"zsemle

Többféle zsemle is szokott Nálam készülni, melyekhez általában különféle tejtermékeket szoktam használni. Ezt a változatot azonban  most készítettem először, de nem utoljára. Azért kapta a vegyes tejes nevet, mert mint látjátok többféle tejterméket is tartalmaz. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.!
Hamarosan érkezik majd a többi zsemle receptem is...


Hozzávalók:
60 dkg BL 80-as liszt
1 ek burgonyapehely
3 dkg élesztő
1 kk cukor
1,5 kk só
1 dl tej
1,75 dl joghurt
0,75 dl tejföl
1,25 dl kefir
0,5 dl savó



  1. Az 1 dl tejbe tegyük bele a cukrot, és melegítsük fel langyosra. Futtassuk meg benne az élesztőt.
  2. A lisztet szitáljuk át, majd melegítsük fel a mikróban langyosra. A melegítés akár el is hagyható, Én szeretek így dolgozni, mert hamarabb indul el a kelesztési folyamat.
  3. A liszthez adjuk hozzá a burgonyapelyhet, a sót és a felfuttatott élesztőt.
  4. Mérjük ki a tejfölt, a joghurtot, a kefirt és savót és öntsük hozzá a többi alapanyaghoz.
  5. Az egészet kézzel vagy géppel dagasszuk össze, ha esetleg még szükséges adjunk hozzá tejet, vagy lisztet. A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Szórjuk le a tetejét lisztel, és kelesztőtálban lefedve hagyjuk megkelni.
  6. A megkelt tésztából formázzunk meg a zsemléket és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  7. Permetezzük le a megformázott zsemléket vízzel és hagyjuk kb a duplájára kelni.
  8. A megkelt zsemléket ismét permetezzük le vízzel és tetszés szerint szórjuk meg magvakkal (szezám, len stb)
  9. 200 fokos előmelegített sütőben süssük készre kb 15 perc alatt.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails