2010. november 20., szombat

Aszalt szilvával töltött karaj

Már hónapokkal ezelőtt kigondoltam azt a menüt, amit Édesanyám 60. születésnapjára terveztem. A vacsora egyik fogása ez az aszalt szilvával töltött karaj volt. Talán még jobban is sikerült, mint ahogy elképzeltem. Fotózásra sajnos a sok tennivaló miatt kevés időm maradt...




Hozzávalók:
2 kg bőrös karaj
20 dkg aszalt szilva
2,5 dl száraz fehér bor
pár szál friss rozmaring




  1. Az asztalt szilvát áztassuk be a borba.
  2. A hús bőrét irdaljuk be kereszt irányban egy éles késsel, de csak a bőrt, az alatta levő zsírréteget ne.
  3. A karajt szúrjuk át mindkét végéről egy késsel, majd dugjuk át rajta egy főzőkanál nyelét.
  4. A szilvát töltsük bele a karajba  a hús mindkét végéről. Amennyiben szükséges a főzőkanállal is segíthetünk jól belenyomkodni a szilvát.
  5. Sózzuk be húst minden oldalról, majd öntsük rá a bort, amiben áztattuk a szilvát.
  6. Friss rozmaringgal minden oldalról tűzködjük meg a húst.
  7. Tegyük bele egy nagyobb jénai tálba a húst, és egy éjszakára tegyük be a hűtőbe.
  8. Öntsünk egy serpenyőbe olíva olajat, majd forrósítsuk fel. A húst minden oldalról süssük át benne, pont csak annyira, hogy egy kéreg képződjön a hús oldalán.
  9. Tegyük vissza húst a jénaiba és fedjük le.
  10. 150 fokon süssük kb 2,5 órán keresztül, majd 180 fokon még 45 percig.
  11. Amikor már megpuhult a hús vegyük le a jénai tetejét és hagyjuk, hogy a bőrös rész megpiruljon.
  12. Hagyjuk a húst kihűlni, utána tudjuk gyönyörűen tetszőleges vastagságúra szeletelni.

2 megjegyzés:

mariam írta...

Hát ez nagyon gusztusosan néz ki! :-)

Mézesélet írta...

Köszönöm, és legalább ennyire finom is...!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails