Egy jó bableves frissen sült pogácsával.... Azt hiszem, a legtöbb magyar ember szereti ezt az ételt.
Többféle módon is lehet készíteni, szerintem füstölt sonkával és közepes nagyságú babból a legízletesebb. A sonka minősége nagyon fontos, egy jó minőségű sonkából klasszisokkal jobb bablevest lehet főzni. Készítettem már olyan boltban vásárolt sonkából is, amivel sajnos nem ízlett igazán. Legjobban abból a fajta házi sonkából szeretem, melyet Édesapám szokott pácolni és füstöltetni minden évben.
Hozzávalók:
50 dkg száraz bab
50 dkg füstölt sonka
4 sárgarépa
3 szál petrezselyem
6 gerezd fokhagyma
olaj, liszt és pirospaprika a rántáshoz
- A babot az elkészítést megelőző este áztassuk be hideg vízbe.
- A füstölt sonkát egyben tegyük fel főni és főzzük kb. 2 órán keresztül.
- A félig megfőtt sonkát vegyük ki a vízből, és hagyjuk kihűlni. Ezután szeleteljük fel kb. 1x1 cm-es kockákra.
- Vízzel megtöltött lábasba tegyük bele a leszűrt babot, a felkockázott sonkát, a felkarikázott sárgarépát, a felvágott petreszelymet és főzzük puhára. Ízesítsük az előzőleg megfőtt sonka főzőlevével, de óvatosan adagoljuk nehogy túl sós legyen a levesünk. Nekem általában elég szokott lenni a sonka leve és nem szükséges tovább sózni.
- Készítsünk egy fokhagymás rántást és rántsuk be a levest.
Ízesíthetjük tejföllel, erős paprikával, ecettel. Szerintem tejföllel, és frissen sült pogácsával az igazi.
2 megjegyzés:
Nagyon szép képek!!! Meg is éheztem:) Teréz
Köszönöm! Nagyon finom is....:)
Megjegyzés küldése