2012. november 28., szerda

Narancsos-sütőtökös pohárkrém


Tudom, tudom...... lehet, hogy egy kicsit már sok így egymást követően a sütőtökös receptekből, mert hát valljuk be, megosztó ez a zöldségféle (is)! 
Ezúton meg is ígérem, hogy  a következő blogbejegyzés már nem sütőtök alapú lesz, de a következő nagyon egyszerűen elkészíthető finomságot még meg kell mutatnom! 

Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem tartom valószínűnek, hogy aki nem tudja, hogy miből is készült, az mondjuk háromból feltétlenül rájön, hogy az összetevők között elegánsan megbújik a sütőtök is.....

Narancs, ropogós keksz és mascarponés-sütőtökös krém a desszert alapja, egy kis banánnal dúsítva. A krémes desszertek kedvelői szerintem ne hagyják ki:)


Hozzávalók (4 db pohárkrémhez):
5 dkg keksz

25 dkg tisztított, kockázott sütőtök
25 dkg mascarpone
1 db banán
4 db narancs

cukor vagy édesítőszer
2 kk fahéj


  1. A sütőtököt főzzük meg puhára, majd hagyjuk kihűlni.
  2. A sütőtököt és a banánt turmixoljuk össze.
  3. Adjuk a sütőtökhöz a mascarponét és a fahéjat és keverjük ki krémesre. Édesítsük ízlés szerint.
  4. A kekszet törjük át morzsásra, a narancsok héját szedjük le és vágjuk össze falatnyi darabokra.
  5. Tegyünk a poharak aljára egy réteg kekszet, majd  tegyünk a poharakba összevágott narancsszeleteket. Tegyünk rá a krémből egy réteget. Az alábbi rétegezést csináljuk meg kétszer.

2012. november 26., hétfő

Narancsos-sütőtökös ital

Aznap amikor a következő ital készült erősen azon gondolkoztam hogy a múltkor készített variációt fogom újból elkészíteni kiegészítve néhány szem naranccsal. Aztán miután elővettem a turmixgépet hirtelen meggondoltam magam, és kíváncsiság képpen először csak szimplán a narancsot adtam sütőtökhöz. 
A végeredményként kapott finom ital aztán minden várakozásomat felülmúlta és annyira ízlett, hogy nem is kombináltam tovább az előkészített gyümölcsökkel. 

Úgy gondolom, hogy a következő narancsos-sütőtökös ital igencsak villámgyorsan bárki kedvencévé válhat, aki szereti a narancslevet. 


Hozzávalók (kb 7dl italhoz)
25 dkg tisztított, kockázott sütőtök
2 db narancs
folyékony édesítőszer vagy cukor
kb 4 dl víz
  1. A sütőtököt főzzük meg puhára, majd hagyjuk kihűlni.
  2. A narancsok levét facsarjuk ki
  3.  Turmixoljuk össze a sütőtököt és a narancsok levét.
  4. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy kellemes sűrűségű legyen, valamint édesítsük ízlés szerint és turmixoljuk át újra.

2012. november 24., szombat

Sütőtökös pite vaníliás mascarpone krémmel

Elkészült az első sütőtökös sütim, és ezzel egyidejűleg elkészült az utolsó fényképem is az Én kis szeretett kis fényképezőgépemmel......A blogra még lehet, hogy menet közben kerül fel egy-két régebbi fénykép is, amíg ismerkedek az új gépemmel.

Mit is írjak a sütiről?............. egyszerű és nagyszerű szerintem érdemes kipróbálni:)
A sütemény alapja egy tönkölykorpás kevert tészta, melynek a tetejére egy vaníliás-mascarponés krém került. 


Hozzávalók:
10 dkg tönköly vagy zabkorpa
10 dkg liszt (Én 5 dkg teljes kiőrlésű lisztet és 5 dkg tönkölylisztet használtam)
10 dkg vaj
1 tojás
125 g natúr joghurt
10 dkg cukor vagy cukorhelyettesítő (ízléstől illetve a tök édességének függvényében változhat)
25 dkg sütőtök
1 narancs leve
fél csomag sütőpor
kb.1 kk reszekt gyömbér
kb. 1 kk fahéj

Hozzávalók a mascarponés réteghez:
25 dkg mascarpone
125 g natúr joghurt
néhány csepp édesítőszer vagy cukor
3 kupica vanilia kivonat vagy 1 rúd vanília magja


  1. A sütőtököt reszeljük le sajtreszelőn.
  2. A tojást a joghurt felét, a narancs levét és a puha vajat keverjük ki krémesre. Adjuk hozzá a cukrot, és a sütőport és keverjük el.
  3. Adjuk hozzá a liszteket, a búzakorpát valamint a sütőtököt és keverjük ki el. Fűszerezzük gyömbérrel valamint fahéjjal és keverjük ki simára.
  4. Öntsük a tésztát egy kivajazott piteformába. 
  5. A mascarponét keverjük ki a vanília kivonattal és a joghurttal simára és édesítsük ízlés szerint.
  6. Simítsuk a tészta tetejére a mascarponés réteget.
  7. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon készre. (kb 45 perc)




2012. november 21., szerda

Fügelekvár

....mely egy löttyintésnyi fügepálinkával megbolondítva készült, de természetesen készíthetjük alkohol nélkül is, vagy például konyakkal!

Mivel nagyon sok lekvárom van itthon, és közel sem fogy olyan ütemben, mint ahogyan eltettem így nem terveztem  már lekvár eltevést az idei évre, de közbeszólt az élet, pontosabban az olvasóim.
Valójában a facebook-on ma kisorsolásra kerülő ajándékcsomagba készült ez az adag lekvár, mert több olvasói megjegyzésben is volt arra utalás, hogy legyen füge is a csomagba. Mivel a füge frissen elég könnyen romlandó és már nem is igazán teremnek finom, édes példányok Nálunk, így remélem, hogy egy üveg általam készített fügelekvárnak is fog örülni a szerencsés nyertes:)


Hozzávalók: 
70 dkg füge
2 cl fügés pálinka vagy pl konyak
1 citrom leve
1 kk fahéj
cukor vagy édesítőszer



  1. A fügét mossuk meg. Vágjuk le a fügék szárát és vágjuk össze nagyobb darabokra. 
  2.  Adjuk hozzá a citrom levét valamint a fahéjat
  3. Alacsony lángon főzzük össze a fügééket kb 20 percig.
  4. Édesítsük ízlés szerint, valamint adjuk hozzá az alkoholt és forraljuk újból össze.
  5. Turmixoljuk össze ízlés szerint (Én úgy turmixoltam, hogy maradjanak benne "darabos részek" is)
  6. Forraljuk össze újból.
  7. Töltsük üvegekbe, majd zárjuk le.
  8. Fordítsuk fejre az üvegeket kb 5 percig.

2012. november 19., hétfő

Sütőtökös-banános ital


Igen, igen.! A jelek nem csalnak....... kezdem határozottan megszeretni a sütőtököt:)

A múltkor készült chilis sütőtök krémleves után most egy italt próbáltam ki, mely -szerintem- nagyon finomra sikeredett. Kitűnő alternatívája lehet a boltban kapható gyümölcsleveknek és abban biztosak lehetünk, hogy ez valóban 100%-os. Érdekes volt számomra, hogy az íze szinte egyáltalán nem emlékezet a sütőtökre, sokkal inkább a banán ízét éreztem dominánsnak. 


Hozzávalók:
30 dkg tisztított, kockázott sütőtök
1 db alma (héja nélkül)
1 db banán
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
csiptenyi fahéj 


  1. A sütőtököt főzzük meg puhára, majd hagyjuk kihűlni.
  2. Az almát hámozzuk meg, Szedjük ki a magházát és vágjuk össze nagyobb darabokra
  3.  Turmixoljuk össze a sütőtököt, az almát és a banánt.
  4. Édesítsük és fűszerezzük fahéjjal ízlés szerint.
  5. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy kellemes sűrűségű legyen és turmixoljuk át újra.
        

2012. november 18., vasárnap

A Kétker-Étkem menüjén a Mézesélet receptjei!


.........mégpedig egész jövő héten!

Örömömre szolgál, hogy jövő hétre a  Kétker-Étkem a Mézeséletről választott recepteket az étlapi kínálatukhoz, így a budapesti olvasóim akár meg is kóstolhatják az általuk elkészített következő receptjeimet:

Húsgombócos tagliatelle
Fokhagymás ketchupos oldalas
Zöldborsós egytálétel
Citromos vajban sült hekk lilahagymával
Chilis bab-chili con carne
Pikáns mustáros tarja
Túróval töltött padlizsán
Csőben sült cukkini
Majonézes sajtos gombasaláta
Túrós mazsolás kuglóf
Csokis-meggyes torta

Aki esetleg nem ismerné a Kétker-Étkem ételfutár szolgálatot annak javaslom, hogy vessen egy pilantást a honlapjukra. Hogy miért is? 
Nekem nagyon pozitív volt az első benyomásom is Róluk, ugyanis egy kedves, családias/baráti hangulatú ételszállító cég jelent meg a szemem előtt. Mivel Én az esetek döntő többségében főzök, így nem szoktam ételszállító cégektől rendelni, de a munkahelyemen nap, mint nap szembesülök a különböző "tucat" ételszállító cégek kínálataival.
Azt hiszem, hogy a Kétker-Étkem valami egészen más.....Bori a tulajdonos, maga főzi az ételeket és miután áttanulmányoztam több heti étlapot is, szembetűnő volt, hogy mennyire változatos finomságok szerepelnek a rendelhető fogások között! 
Ami miatt még megérdemel több pirospontot is, az a környezettudatosságuk. Például az elkészült ételeket visszaváltható dobozokban szállítják ki mégpedig kerékpárral:)                            

A részletes menüről itt olvashattok bővebben:  http://ketkeretkem.sod.hu/news/


2012. november 15., csütörtök

Chilis sütőtök krémleves

Talán magam sem gondoltam komolyan, hogy valamit készíteni fogok abból a sütőtökből, melyet már több, mint egy hónapja vásároltam és azóta csak  pakoltam jobbra-balra a hűtőszekrényben.

Az az igazság, hogy Nekem a sütőtök eddig kimarad az életemből, leszámítva azt az egy esetet, melyre még gyermekkoromból emlékszem vissza. Valahol sült sütőtököt kóstoltam, és cseppet sem ízlett. Ez az élmény annyira meghatározó volt számomra, hogy hosszú évekig eszembe se jutott, hogy sütőtökből kéne készítenem valamit.

A hétvégén azonban kicsit megváltoztak a dolgok,  ugyanis elkészült a következő leves és hát.....pikk-pakk el is fogyott. Azóta már megvettem a második sütőtököt is és gondolkodok, hogy mi legyen a következő sütőtökös finomság, amit kipróbálok......:)


Hozzávalók:
50 dkg tisztított sütőtök

1 fej lilahagyma

1 szelet húsos szalonna

5 dl húsleves (vagy alaplé esetleg víz)
2 dl tejszín
chili vagy valamilyen erőspaprika (el is hagyható)
bors
olíva olaj

  1. A szalonnát kockázzuk fel, adjunk hozzá kevés olíva olajat és süssük zsírjára.
  2. Adjuk hozzá a felkockázott lilahagymát és dinszteljük meg.
  3. A felkockázott sütőtököt adjuk a szalonnás-hagymás keverékhez és enyhén pirítsuk le.
  4. Adjuk hozzá a húslevest majd sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá ízlés szerint chilit.
  5. Főzzük addig amíg a tök megpuhul, majd adjuk hozzá a tejszínt és turmixoljuk össze simára.
  6. Adjunk hozzá még annyi vizet, hogy kellemes sűrűségű legyen. Forraljuk össze a levest, valamint  amennyiben  még szükséges  fűszerezzük.

Tálaljuk pl tökmaggal, pirítóssal.

2012. november 14., szerda

Padlizsánkrém

.....mely igazából majdnem fel sem került a blogra! Múlt hétvégén kettő darab kisebb, nagyon szép padlizsán árválkodott az egyik áruház zöldséges polcán és egyszerűen nem olt szívem otthagyni. A padlizsánokat látván rögtön beugrott, hogy milyen rég volt már padlizsánkrém, így rögtön adva is volt, hogy mit fogok készíteni. 

Az az igazság, hogy először eszembe se jutott, hogy feltegyem ide, aztán mikor már csak a képen látható kis mennyiség volt belőle, úgy döntöttem, hogy mégiscsak posztolom! 
Hogy mi ért is? Egyrészt azért, mert azt hiszem, hogy Én az általánostól kicsit eltérő módon készítem, ugyanis a krémbe kerülő hagymát megdinsztelem. Sokkal jobban szeretem így, talán ha le szeretném írni a végeredményt, akkor úgy fogalmaznék, hogy egy kicsit kifinomultabb lesz az íze ettől a módszertől.

Aztán persze az is eszembe jutott, hogy nemrég kérdezte tőlem valaki, hogy van-e padlizsánkrém recept a blogon és hát azt kellett felelnem, hogy sajnos nincs. Pamparararam kedves olvasóm! Mostmár jelentem, van és ajánlom kipróblásra!


Hozzávalók:
2 darab kisebb padlizsán (megsütve a húsuk 25 dkg volt)
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
kb.1 dl majonéz
olíva olaj
bors

  1. A padlizsánokat vágjuk félbe, majd a vágott felükkel felfelé fordítva tegyük sütőpaírral kibélelt tepsibe és 180 fokon süssük addig, amíg a héjuk feketedni kezd.
  2. A hagymát kockázzuk fel és dinszteljük meg olíva olajon.
  3. A megsült padlizsánok héját távolítsuk el, majd a padlizsánok húsát törjük át villával. Fontos, hogy ehhez a lépéshez ne aluminium evőeszközt, hanem króm vagy fa villát használjunk, mert a padlizsán húsa befeketedhet.
  4. Adjuk a padlizsánhoz a zúzott fokhagymát, a dinsztelt vöröshagymát, a majonézt, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
  5. Néhány órát érleljük hűtőszekrényben, majd fogyaszthatjuk pl pirítós kenyérrel.

2012. november 9., péntek

Túrós-sajtos mákos rudak

Azon a hétvégi napon, amikor a következő sós sütemény készült, valamilyen kipróbált receptet készültem volna elkészíteni.  Aztán, miután elolvastam néhány recept hozzávalóit, arra jutottam, hogy Én valami sokkal, de sokkal könnyedebbet képzeltem el valójában, így kútba esett az eredeti tervem.
A problémám valójában csak az volt, hogy az elolvasott variációk mindegyikében túlságosan sokallottam a liszt arányát a többi hozzávalóhoz képest. Rövid gondolkodás után aztán előkaptam a mérleget és megsütöttem a magam variációját.


Hozzávalók:
20 dkg liszt (10 dkg fehér tönköly és 10 dkg teljes kiőrlésű lisztet használtam)
25 dkg hideg vaj
25 dkg túró
1 tk sütőpor
10 dkg félkemény sajt
2 kk só
1 tojás
mák a szóráshoz


  1. A sajtot reszeljük le.
  2. Keverjük össze egy nagy tálban az összes hozzávalót.
  3. Tegyük a tésztát folpackba, majd pihentessük hűtőszekrényben legalább fél órán keresztül.
  4. A  tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk kb. ½ cm vékony téglalappá, majd szórjuk meg mákkal a tetejét,  Vágjuk fel a tésztát kb. ½ cm széles tetszőleges hosszúságú csíkokra.
  5. A rudakat tegyük bele a sütőpapíros tepsibe.
  6. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük aranybarnára.

2012. november 7., szerda

Balzsamecetes-joghurtos fügeleves

......melyet lehet, hogy kissé túlzás levesként emlegetni, hiszen főzés nélkül készült, lényegében csak összeturmixoltam a hozzávalókat. Sokszor készítek hasonló jellegű gyümölcsleveseket, csaknem mindig amikor frissen elkészítve fogyasztjuk, valamint ha csak néhány adag készül.

Életem első fügelevese remekül debütált, szerintem mind a fehérbor mind a balzsamecet remekül passzol a hozzá, érdemes kipróbálni!

Nagy örömömre még mindig van sok-sok fügém, így néhány olvasói hozzászólásnak eleget téve a hamarosan sorsolásra kerülő ajándékcsomagba is fog kerülni fügés finomság:)


Hozzávalók:
8 szem füge
0,5 dl fehérbor
2 dl joghurt
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
2 ek balzsamecet


  1. A fügéket mossuk meg, majd szeljük fel nagyobb darabokká.
  2. Adjuk hozzá a hideg joghurtot, bort, balzsamecetet és turmixoljuk össze.
  3. Amennyiben szükséges édesítsük ízlés szerint, valamint  adjunk hozzá annyi vizet, hogy kellemes sűrűségű legyen.


2012. november 1., csütörtök

Kókuszos fügeturmix

Múlt hét közepén egy hatalmas tál frissen szedett fügét kaptam a Szüleimtől, körülbelül négyszer annyit, mint ami a képeken látható. Hétközben esélyem se volt, hogy felhasználjam, aztán hétvégén eljött az idő és készítettem többféle fügés fogást is.

Elsőként a legegyszerűbben elkészíthető dolgot,  egy kókuszos fügeturmixot hoztam a két legkedvesebb fügés képem kíséretében.



Hozzávalók (2 pohárhoz):
4 szem füge
1,5 dl natúr joghurt
2,5 dl tej

2 ek kókuszreszelék
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint

  1. A fügéket vágjuk össze nagyobb darabokra.
  2. Öntsük hozzá a joghurtot, valamint a tejet és adjuk hozzá a kókuszreszeléket.
  3. Turmixoljuk össze az egészet.
  4. Amennyiben szükséges édesítsük ízlés szerint




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails