2011. augusztus 29., hétfő

Mandulás őszibarack turmix

Már az első kanál őszibarack krémleves után tudtam, hogy ezt a kombinációt bizony ki kell próbálnom majd turmixként is. Az őszibarack és a mandula nagyon tuti  párost alkotnak együtt. Javaslom, hogy aki még nem próbálta, kóstolja meg, akár levesként, akár csak egyszerűen egy pohár turmixként.




Hozzávalók:
25 dkg kimagozott, héjtalanított őszibarack
1,5 dl natúr joghurt
folyékony édesítőszer
fél marék mandula




  1. A barackokat magozzuk ki, valamint szedjük le a héját.
  2. Amennyiben rajta van a héj még a mandulán, áztassuk be forró vízbe 3-4 percre.
  3. Szedjük le a mandulák héját.
  4. Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a mandulaszemeket.
  5. A barackot, a mandulát valamint a hideg joghurtot tegyük turmixgépbe és turmixoljuk össze.
  6. Amennyiben szükséges édesítsük ízlés szerint, valamint turmixoljuk ismét össze.

2011. augusztus 25., csütörtök

Ketchup

Még a múlt héten, szabadságom utolsó napján a piacon jártam, és vettem többek között paradicsomot is, mert ketchup készítés volt betervezve. Majd elrohantam fodrászhoz, és milyen az élet, ott is éppen a  ketchup készítés volt a téma. Elkezdték mesélni  a receptet és kérdezték, hogy nem írom-e fel. Mondtam, hogy nem, mert Én majd valószínűleg máshogy készítem. Aztán időközben mégis úgy döntöttem, hogy felírom, mert nagyon jól hangzott az említett recept. Néhány dolgot változtattam csak rajta.....és szerintem tökéletes lett. Alighanem ezentúl minden évben fogok eltenni a recept alapján.




Hozzávalók:
2 kg paradicsom
1 kg kápia paprika
0,5 kg vöröshagyma
1 ek só
folyékony édesítőszer
1 ek mustár
1 tk bors
2 dl 10%-os ecet (próbáltam almaecettel is, nagyon jól sikerült)
6 db bazsalikom levél (elhagyható)
7 db babérlevél
3 tk oregano
3 tk bazsalikom
natrium benzoát




  1. A paradicsomot és a paprikát mossuk meg. A vöröshagymát tisztítsuk meg.
  2. A paradicsomokat  és a paprikákat csumázzuk ki és vágjuk össze nagyobb darabokra. Adjuk hozzá a nagyobb darabokra összevágott hagymát.
  3. Tegyük hozzá a mustárt, az ecetet, a sót, a babér-és bazsalikomlevelet és a borsot.
  4. Alacsony lángon lefedés nélkül főzzük kb 2 órán keresztül. Időnként keverjük meg, nem kell túl sokszor.

    5. Szedjük ki a babérleveleket és turmixoljuk össze az egészet.
    6. Adjuk hozzá az oreganót és a bazsalikomot.
    7. Édesítsük ízlés szerint.
    8. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk össze az egészet.
    9. Adjunk hozzá egy kevés (kb fél kk natrium-benzoátot) és keverjük el.
   10. Töltsük üvegekbe, majd zárjuk le és fordítsuk az üvegeket fejre kb 10 percre.

2011. augusztus 22., hétfő

Karamellizált almás quiche

Ez a sütemény olyan, ami sokkal, de sokkal finomabb annál, mint azt ahogyan azt a fotó visszaadja. Hetekkel ezelőtt először őszibarackkal készítettem. Aztán ezt követte ez az almás variáció, melyből a második adagot most végre sikerült megörökítenem. Finom frissen még melegen is, de szerintem hidegen az igazi.




Hozzávalók:

a tésztához:
8 dkg Master Mix
8 dkg Bl 80-as liszt
10 dkg hideg vaj
1 tojás


a feltéthez:
70 dkg alma (héjjal együtt)
diónyi vaj
1 db tojás
folyékony édesítőszer
3 ek "negyedkanál cukor"
2,5 dl tejszín

  1. A hideg vajat vágjuk össze kisebb darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Amennyiben szükséges adhatunk hozzá hideg vizet.
  2. Fóliába csomagolva tegyük hűtőszekrénybe legalább fél órára.
  3. Béleljük ki a tésztával a pitetálat. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha egyszerűen belenyomkodjuk a tésztát a tál aljára és az oldalára is. A másik verzió az, hogy kinyúltjuk a tésztát, majd  beletesszük a piteformába, ügyelve arra, hogy a perem részre is kerüljön tészta. Amennyiben a tészta itt-ott esetleg elszakad nyomkodjuk ki a a hiányos részeket. Mivel nagyon könnyen formázható a tészta az se gond, ha esetleg több részből tesszük bele a tésztát. A tapasztalatom az a Master Mixet tartalmazó quiche tésztáról, hogy könnyen szakad és nehéz nyújtani is.  Ezért Én az utóbbi időben egyszerűen belenyomkodom a formába. 
  4. Villával szurkáljuk meg a pite tetejét, majd előmelegített 180 fokos sütőben süssük 10 percig.
  5. Az almáknak vágjuk ki a magházát, és szeleteljük fel. Én rajtahagytam az almákon a héjat is, nagyon szépen megpuhul, szinte észre sem lehet venni ha majd megsül.
  6. A diónyi vajat és a 3 ek cukrot kezdjük el lassú tűzön melegíteni. Egészen addig melegítsük és kevergessük míg a cukor aranybarnára karamellizálódik. Öntsük hozzá a 0,5 dl tejszínt és keverjük el simára. Tegyük hozzá a karamellhez az almákat, forgassuk össze és pár percig főzzük össze.
  7. A 2 dl tejszínt keverjük ki simára tojással majd édesítsük ízlés szerint.
  8. A félig megsült pitére tegyük rá a karamellizált almát, majd öntsük rá a tejszínes keveréket.
  9. Tegyük vissza a sütőbe, majd 180 fokon süssük addig, amíg szépen megpirul a teteje.

2011. augusztus 18., csütörtök

Almabefőtt

Készítettem két üveg almabefőttet a múlt héten. Az az igazság, hogy nem igazán szoktunk befőtteket fogyasztani, de mivel kaptam egy adag befőttnek való almát, így nem hagyhattam ki, hogy ne tegyem el.



Hozzávalók:
1 kg alma
1 db citrom
fahéj
szegfűszeg
folyékony édesítőszer
késhegynyi natrium-benzoát



  1. Az almákat hámozzuk meg és vágjuk ki a magházukat.
  2. Cikkezzük fel az almákat.
  3. Tegyük bele az almákat befőttesüvegekbe és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. A vizet borítsuk le az almákról egy lábasba + még egy nagyon kicsit öntsünk hozzá, mert valamennyi el fog forrni. Ezzel a módszerrel tuti biztosan ki lehet számolni, hogy mennyi levet készítsünk a befőtthöz (köszi Anya!).
  4. Tegyük bele a vízbe szegfűszeget, fahéjat valamint a felkarikázott citromot. Édesítsük ízlés szerint.
  5. Forraljuk fel, majd néhány percre tegyük bele az almákat is és forraljuk össze.
  6. Adjunk hozzá egy késhegynyi natrium-benzoátot és keverjük el.
  7. Merjük ki befőttesüvegekbe, majd jól zárjuk le. Fordítsuk fejre néhány percre a lezárt befőtteket.

2011. augusztus 16., kedd

Tzatziki

Ezt a nagyon finom, sűrű joghurtos szószt a görögök elsősorban előételként, vagy húsokhoz fogyasztják. Itthon azt hiszem, hogy a legtöbben a gyroshoz társítják, pedig egyszerűen pirítósra kenve is nagyon finom. Én most tortillához készítettem, mikor a második adag készült belőle. A klasszikus tzatziki tartalmaz kaprot is, ezért javaslom, hogy aki szereti adjon hozzá ízlés szerint. Nálam ez az összetevő kimaradt, mivel sajnos a kaporral nem vagyok jó barátságban.


Hozzávalók:
1 kígyóuborka
3 gerezd fokhagyma
3 dl sűrű joghurt (görög, török)

olíva olaj
kapor (opcionális)



  1. Az uborkát reszeljük le vékony csíkokra, majd sózzuk be.
  2. Nyomkodjuk ki az uborka levét.
  3. A zúzott fokhagymát keverjük a joghurthoz. Amennyiben a joghurtunk nem elég sűrű csepegtessük ki belőle a savót. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha egy szűrőbe teszünk egy laza szövésű konyharuhát, és egyszerűen hagyjuk, hogy a savó kicsöpöghessen belőle.
  4. Keverjük bele az uborkát a joghurtba.
  5. Hűtsük le, majd öntsünk rá olíva olajat.

2011. augusztus 14., vasárnap

Őszibarack krémleves pirított mandulával

Ma egy nagyon gyors, főzés nélküli krémlevest hoztam Nektek. Bár lehet, hogy valaki azt gondolja, hogy az efféle ételt kicsit túlzás levesként emlegetni:)  Én valahogy mostanában el se tudnám képzelni, hogy egy gyümölcslevest úgy készítsek el, hogy megfőzzem a gyümölcsöket. Inkább ha ez kerül terítékre akkor csak néhány adagot készítek belőle. 1-2  napig tartja is a minőségét, és a vitaminok is jobban benne maradnak. Az őszibarackhoz remekül illik a mandula, bátran ajánlom ezt a variációt kipróbálásra!



Hozzávalók:
fél kg kimagozott, héjtalanított őszibarack
3 dl natúr joghurt
folyékony édesítőszer
mandula a tetejére



  1. A barackokat magozzuk ki, valamint szedjük le a héját.
  2. A barackot és a hideg joghurtot tegyük turmixgépbe és turmixoljuk össze.
  3. Amennyiben szükséges édesítsük ízlés szerint, valamint turmixoljuk ismét össze.
  4. Amennyiben rajta van a héj még a mandulán, áztassuk be forró vízbe 3-4 percre.
  5. Szedjük le a mandulák héját.
  6. Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a mandulaszemeket.
  7. Tálaljuk a levest a megpirított mandulával.

2011. augusztus 12., péntek

Tortilla

Tortillát sütöttem ma vacsorára, természetesen szénhidrátcsökkentett verzióban. Csirkemellel, friss zöldségekkel és krémsajttal fogyasztottuk. Aki még esetleg nem próbállta volna a tortillasütést, annak elárulom, hogy rém egyszerű az elkészítése. A pihentetési időt leszámítva kb 10 perc alatt elkészülünk vele. A tölteléket bátran variáljuk ízlés szerint.




Hozzávalók (8 db laphoz):
10 dkg Master Mix
5 dkg BL 80-as liszt
5 dkg kukoricaliszt
1 ek olaj
kb 1,8-2 dl dl víz
fél tk só
fél tk sütőpor



  1. A liszteket keverjük össze a sóval és a sütőporral.
  2. Adjuk hozzá az olajat és a vizet és gyúrjunk belőle lágy tésztát.
  3. Pihentessük fél órát.
  4. Osszuk el a tésztát 8 részre.
  5. Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb 2-3 mm-es korongokat.
  6. Forró serpenyőben néhány perc alatt süssük meg mindkét oldalukat. (A serpenyőbe nem kell önteni semmi zsiradékot, én palacsintasütőben sütöttem)

2011. augusztus 10., szerda

Feketeszeder turmix

A hétvégén szedett feketeszederből készült egy finom torta és került a fagyasztóba is néhány adaggal a téli napokra. Azt azonban, hogy készítsek egy finom turmixot nem hagyhattam ki! Mind az íze, mind a látványa azt hiszem, hogy megér egy próbát. Néhány szem szedertől gyönyörű színű italt kaptam.


Hozzávalók (0,5 l turmixhoz):

15 dkg feketeszeder
1,5 dl joghurt
1,5 dl tej
folyékony édesítőszer

  1. A szedret mossuk meg.
  2. Tegyük a szedret, a joghurtot valamint a tejet turmixgépbe és turmixoljuk össze.
  3. Édesítsük ízlés szerint, majd turmixoljuk ismét össze.

2011. augusztus 8., hétfő

Tejszínes feketeszeder torta

Mondhatom, hogy talán ennél finomabb tortát még nem sütöttem! Már akkor, amikor szedtem a szedreket a szüleimnél, tudtam, hogy ebből valami nagyon tuti torta fog készülni, és szerencsére így is lett. Nagyon könnyű piskóta, tejszínes krém, valamint zamatos gyümölcs jellemzi ezt a tortát. Más gyümölccsel is finom lehet, Én biztos, hogy hamarosan újból el fogom készíteni.








A tésztához:
6 db tojás
6 dkg sima liszt (BL55)
6 dkg Master Mix  (szénhidrátcsökkentő keverék)
12 dkg nyírfacukor
csipet só

A krémhez:
4 dl tejszín
25 dkg mascarpone
folyékony édesítőszer
30 dkg feketesszeder
1 csomag zselatin fix




A tortához 4 lapot kell egyesével sütni. Én mindig külön sütöm meg a különféle tortákhoz a lapokat, mert így szebbek, és szerintem egyszerűbb is hogy nem kell keresztben szétvágni. Én 18 cm-es tortaformát használtam. Nagyobb torta sütésénél süssünk 3 lapot, vagy növeljük a mennyiségeket.
  1. A tojások fehérjét a sóval és a cukor felével verjük fel kemény habbá.
  2. A tojások sárgáját a cukor másik felével keverjük ki. Addig keverjük amíg teljesen krémes lesz, és szinte kezd kifehéredni.
  3. A lisztet és a Master Mixet keverjük össze.
  4. A tojásfehérjét keverjük hozzá lazán a tojássárgájás krémhez.
  5. Szitáljukk bele a tojásos keverékbe a liszteket és lassan, lazán keverjük el.
  6. Osszuk el a tésztát négy felé.
  7. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában süssük készre a lapokat. Tűvel, vagy késsel ellenőrizzük, hogy nem ragad-bele a tészta.
  8. A tejszínt kezdjük el habverővel felverni. Félidőben adjuk hozzá a zselatin fixet majd és verjük fel kemény habbá. a tejszínt.
  9. Keverjük ki krémesre a mascarponét, majd keverjük el benne a vanília kivonatot, Édesítsük ízlés szerint.
  10. A mascarponés krémhez lazán keverjük hozzá a tejszínhabot.
  11. Keverjük át lazán a krémet, majd kb 15-20 percre tegyük be a hűtőbe. Addigra kicsit már kezd összeállni a krém jobban lehet majd vele dolgozni.
  12. A krémmel kenjük meg a lapokat, tegyünk rá egy-egy réteg szedret valamint a torta tetejét és az oldalát is kenjük meg krémmel.
  13. Tegyük hűtőszekrénybe legalább 6 órára fogyasztás előtt. Tálalás előtt díszítsük fel a torta tetejét is gyümölccsel.

2011. augusztus 6., szombat

Görögdinnye granita

Bár, a görögdinnyét nagyon szeretem önmagában is, de granitaként is csodás desszert. A héten pihent a hűtőmben egy hatalmas dinnye, ami nem igazán akart fogyni. Granita készült belőle többször is, és így szépen lassan elfogyott. Készítettem már vaníliás vodkával, citrommal, limmal ízesítve, de natúran is tökéletes. Bátran készítsük akár olyan dinnyéből is, ami nem túl édes, vagy akár már nem egészen harsogó.




Hozzávalók:
görögdinnye (Én 1 liternyi püréből készítettem)
folyékony édesítőszer



  1. A lehűtött dinnyéből szedjük ki a magokat, és kockázzuk fel nagyobb darabokra.
  2. Botmixerrel pürésítsük össze a dinnyét, és édesítsük ízlés szerint.
  3. Töltsük fagyigépbe és készítsük el. Fagyigép nélkül is készíthetjük. Ebben az estben a fagyási folyamat közben 20-30 percenként keverjük át jól.

2011. augusztus 4., csütörtök

Zöldborsós egytálétel

Nagyon elrohant ez a hét is..... most nézem, hogy már csütörtök van és még a blogom közelébe se jutottam. Volt pedig olyan étel a héten aminek fel kellett volna ide kerülnie, de sajnos nem volt időm megörökíteni. Ez a végtelenül egyszerű borsós egytálétel tegnap este készült. Azon kívül, hogy nagyon finom, tényleg nagyon gyorsan összedobható.




Hozzávalók:
1 kg zöldborsó
80 dkg csirkemell

bors
olíva olaj
2 dl tejszín
2 db tojás
3 dl tejföl
20 dkg sajt (nálam a fele füstölt volt)

  1. A borsót sós vízben főzzük meg.
  2. A csirkemellet szeleteljük fel és sózzuk és borsozzuk be. Kevés olíva olajon süssük meg a csirkemelleket.
  3. A tojást a tejszínnel és a tejföllel és egy kis sóval, borssal keverjük ki simára.
  4. Egy tűzálló tálba tegyük bele a húst, majd tegyük a tetejére a borsót.
  5. Öntsük rá a tejszínes keveréket, majd szórjuk meg reszelt sajttal a tetejét.
  6. 200 fokon süssük készre. Az utolsó 5 percben fedés nélkül pirítsuk meg a tetejét.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails