Ezt a nagyon finom, sűrű joghurtos szószt a görögök elsősorban előételként, vagy húsokhoz fogyasztják. Itthon azt hiszem, hogy a legtöbben a gyroshoz társítják, pedig egyszerűen pirítósra kenve is nagyon finom. Én most tortillához készítettem, mikor a második adag készült belőle. A klasszikus tzatziki tartalmaz kaprot is, ezért javaslom, hogy aki szereti adjon hozzá ízlés szerint. Nálam ez az összetevő kimaradt, mivel sajnos a kaporral nem vagyok jó barátságban.
Hozzávalók:
1 kígyóuborka
3 gerezd fokhagyma
3 dl sűrű joghurt (görög, török)
só
olíva olaj
kapor (opcionális)
- Az uborkát reszeljük le vékony csíkokra, majd sózzuk be.
- Nyomkodjuk ki az uborka levét.
- A zúzott fokhagymát keverjük a joghurthoz. Amennyiben a joghurtunk nem elég sűrű csepegtessük ki belőle a savót. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha egy szűrőbe teszünk egy laza szövésű konyharuhát, és egyszerűen hagyjuk, hogy a savó kicsöpöghessen belőle.
- Keverjük bele az uborkát a joghurtba.
- Hűtsük le, majd öntsünk rá olíva olajat.
2 megjegyzés:
Nagyon guszta így meglocsolva az olíva olajjal:) Nagyon szeretjük mi is.
Imádom a tzatzikit!Fetával is szoktam készíteni!:)
Megjegyzés küldése