2011. augusztus 22., hétfő

Karamellizált almás quiche

Ez a sütemény olyan, ami sokkal, de sokkal finomabb annál, mint azt ahogyan azt a fotó visszaadja. Hetekkel ezelőtt először őszibarackkal készítettem. Aztán ezt követte ez az almás variáció, melyből a második adagot most végre sikerült megörökítenem. Finom frissen még melegen is, de szerintem hidegen az igazi.




Hozzávalók:

a tésztához:
8 dkg Master Mix
8 dkg Bl 80-as liszt
10 dkg hideg vaj
1 tojás


a feltéthez:
70 dkg alma (héjjal együtt)
diónyi vaj
1 db tojás
folyékony édesítőszer
3 ek "negyedkanál cukor"
2,5 dl tejszín

  1. A hideg vajat vágjuk össze kisebb darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Amennyiben szükséges adhatunk hozzá hideg vizet.
  2. Fóliába csomagolva tegyük hűtőszekrénybe legalább fél órára.
  3. Béleljük ki a tésztával a pitetálat. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha egyszerűen belenyomkodjuk a tésztát a tál aljára és az oldalára is. A másik verzió az, hogy kinyúltjuk a tésztát, majd  beletesszük a piteformába, ügyelve arra, hogy a perem részre is kerüljön tészta. Amennyiben a tészta itt-ott esetleg elszakad nyomkodjuk ki a a hiányos részeket. Mivel nagyon könnyen formázható a tészta az se gond, ha esetleg több részből tesszük bele a tésztát. A tapasztalatom az a Master Mixet tartalmazó quiche tésztáról, hogy könnyen szakad és nehéz nyújtani is.  Ezért Én az utóbbi időben egyszerűen belenyomkodom a formába. 
  4. Villával szurkáljuk meg a pite tetejét, majd előmelegített 180 fokos sütőben süssük 10 percig.
  5. Az almáknak vágjuk ki a magházát, és szeleteljük fel. Én rajtahagytam az almákon a héjat is, nagyon szépen megpuhul, szinte észre sem lehet venni ha majd megsül.
  6. A diónyi vajat és a 3 ek cukrot kezdjük el lassú tűzön melegíteni. Egészen addig melegítsük és kevergessük míg a cukor aranybarnára karamellizálódik. Öntsük hozzá a 0,5 dl tejszínt és keverjük el simára. Tegyük hozzá a karamellhez az almákat, forgassuk össze és pár percig főzzük össze.
  7. A 2 dl tejszínt keverjük ki simára tojással majd édesítsük ízlés szerint.
  8. A félig megsült pitére tegyük rá a karamellizált almát, majd öntsük rá a tejszínes keveréket.
  9. Tegyük vissza a sütőbe, majd 180 fokon süssük addig, amíg szépen megpirul a teteje.

1 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon jól hangzik, karamellizált alma csak finom lehet:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails