2010. november 1., hétfő

Pogácsa savóval


A savóval elkészített pizza sikere után eljött az ideje, hogy a pogácsát is kipróbáljam savóval. Túl vagyok már néhány sikeres pogácsa sütésen, de azt hiszem, hogy a későbbiekben, ha csak egy mód van rá, nem fogom savó nélkül készíteni. Szóval, bátran ajánlom Mindenkinek! Nagyon jót tett most is a kelt tésztáknak a savó.


Hozzávalók:
60 dkg liszt
1,5 dl tejföl
1 dl tej
0,5 dl savó
2 dkg élesztő
25 dkg burgonyapüré maradék  (15 dkg burgonyával helyettesíthető, és növeljük meg 5 dkg-al a vaj és 0,5 dl-el a tej mennyiségét)
10 dkg vaj vagy margarin
2 tojás
2 kk só
1 kk cukor
20 dkg sajt
szezámmag



  1. Tegyük bele a langyos tejbe a cukrot és az futtassuk meg benne az élesztőt.
  2. A lisztet szitáljuk át és adjuk hozzá a tejfölt, a vajat, a savót, a sót, 1 tojás és a burgonyapürét. A felfutott élesztőt szintén tegyük hozzá.
  3. Géppel, vagy kézzel gyúrjunk rugalmas tésztát az egészből. Mikor készen vagyunk lisztezzük meg a tésztánk tetejét, és letakarva tegyük langyos helyre megkelni.
  4. Miután megkelt a tészta öntsük ki lisztezett felületre és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. Egy késsel kereszt irányban vagdaljuk be a kinyújtott tészta tetejét.
  5. 1 tojás keverjünk ki simára és kenjük meg vele a pogácsa tésztát. Szórjunk rá reszelt sajtot valamint szezámmagot.
  6. Szaggassuk ki a pogácsákat szaggatóval a kívánt nagyságúra. A kiszaggatott pogácsákat helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  7. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük készre.



2 megjegyzés:

chriesi írta...

Mmmm de guszták!

Mézesélet írta...

Köszönöm! nagyon finom is volt...:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails