2010. november 3., szerda

Bableves füstölt sonkából

Egy jó bableves frissen sült pogácsával.... Azt hiszem, a legtöbb magyar ember szereti ezt az ételt.
Többféle módon is lehet készíteni, szerintem füstölt sonkával és közepes nagyságú babból a legízletesebb. A sonka minősége nagyon fontos, egy jó minőségű sonkából klasszisokkal jobb bablevest lehet főzni. Készítettem már olyan boltban vásárolt sonkából is, amivel sajnos nem ízlett igazán. Legjobban abból a fajta házi sonkából szeretem, melyet Édesapám szokott pácolni és füstöltetni minden évben.


Hozzávalók:
50 dkg száraz bab
50 dkg füstölt sonka
4 sárgarépa
3 szál petrezselyem
6 gerezd fokhagyma
olaj, liszt és pirospaprika a rántáshoz



  1. A babot az elkészítést megelőző este áztassuk be hideg vízbe.
  2. A füstölt sonkát egyben tegyük fel főni és főzzük kb. 2 órán keresztül.
  3. A félig megfőtt sonkát vegyük ki a vízből, és hagyjuk kihűlni. Ezután szeleteljük fel kb. 1x1 cm-es kockákra.
  4. Vízzel megtöltött  lábasba tegyük bele a leszűrt babot, a felkockázott sonkát,  a felkarikázott sárgarépát, a felvágott petreszelymet és főzzük puhára. Ízesítsük az előzőleg megfőtt sonka főzőlevével, de óvatosan adagoljuk nehogy túl sós legyen a levesünk. Nekem általában elég szokott lenni a sonka leve és nem szükséges tovább sózni.
  5. Készítsünk egy fokhagymás rántást és rántsuk be a levest.



Ízesíthetjük tejföllel, erős paprikával, ecettel. Szerintem tejföllel, és frissen sült pogácsával az igazi.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon szép képek!!! Meg is éheztem:) Teréz

Mézesélet írta...

Köszönöm! Nagyon finom is....:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails