2013. július 9., kedd

Cigánymeggy lekvár

Gondolom mindenfelé készülnek a finom lekvárok mostanság. Én most kezdtem el a befőzést, sajnos az eperszezonról szépen lecsúsztam az idén, nem jutottam el az eperlekvár készítésig.

Sebaj! Itt a meggy, sárgabarack és jön a bodza is, ami az egyik legfinomabb lekvár szerintem.

Két hete egy láda cigánymeggyet kaptam a szüleimtől, melyből szörp és lekvár is készült egycsapásra.
A cigánymeggy  tulajdonképpen vadmeggy és jóval apróbb szemű a legtöbb meggyfajtánál. Nagy a savtartalma és bőséges a leve így nagyon finom házi szörpöt is lehet belőle készíteni. Nálam a első körben a kifejtett majd a levét "kipréselt" meggyből szörp készült, majd a megmaradt meggy húsát meggylekvárnak készítettem el.


Hozzávalók:
cigánymeggy
cukor (nyírfacukrot használtam)
jam fix 3:1 (a csomagoláson megadott mennyiségnek kb a felét használtam)

  1. A meggyet mossuk meg és magozzuk ki.
  2. Nyomkodjuk ki meggy levét enyhén és tegyük félre és készítsünk belőle például szörpöt.
  3. A kinyomkodott meggy húsát turmixoljuk össze, de aki jobban szereti a gyümölcs húsát egybe a lekvárba az el is hagyhatja ezt a lépést.
  4. Öntsük egy lábasba a meggyet és  főzzük össze. 
  5. Adjunk hozzá ízlés szerint cukrot és forraljuk fel.
  6. Adjuk hozzá a jam fixet és keverjük el, majd néhány percig ismét forraljuk.
  7. Fordítsuk fejre az üvegeket kg 5 percig.



2 megjegyzés:

Ági írta...

Csodás képek! :)

Mézesélet írta...

Nagyon köszönöm Ági:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails