2012. január 28., szombat

Püré lilaburgonyából

Eredetileg nem terveztem, hogy felteszem a lilapürémet a blogra, mely egy egyszerű, de nagyszerű ebéd körete volt. Aztán az érdekesség kedvéért tettem fel róla  egy képet  a facebookra.  A képet látva többen is kérdezték, hogy milyen az íze, hol lehet vásárolni, milyen a tápanyagtartalma stb.... Nos, aki nem ismerné, ízre ugyanolyan, mint a hagyományos burgonya, inkább csak érdekesség, hogy lila színben pompázik. Több információt a http://www.lilaburgonya.hu/ olvashattok.



Amire azonban nem tudtam válaszolni, és sehol sem találtam meg, az az, hogy milyen a tápanyag, szénhidráttartalma ennek a burgonyának. Én úgy tippelem, hogy hasonló lehet, mint a hagyományosé, de ha esetleg valaki tudja a pontos választ, kérném, hogy írja meg. Visszakanyarodva a püréhez.......ugyanúgy készítettem, mint a hagyományos burgonyából készültet. Vajjal és tejföllel, szerintem így lesz igazán finom és krémes.

Időközben egy kedves olvasóm megírta Nekem, hogy hol tudom megnézni  a lilaburgonya tápanyagtartalmát: http://www.caloriegallery.com/foods/calories-in-purple-potatoes.htm




Hozzávalók:
80 dkg burgonya
kb 0,3 dl tejföl
kb 4 dkg vaj




  1. A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk össze nagyobb darabokra.
  2. Sós vízben főzzük meg a burgonyát, majd szűrjük le.
  3. Burgonyanyomóval nyomkodjuk össze az egészet.
  4. Adjuk hozzá a vajat és a tejfölt, és habverővel keverjük össze.

2012. január 25., szerda

Chips lilaburgonyából

Amikor rákattanok egy ételre, akkor általában egymás után kipróbálom több variációban is. A csicsókából és céklából készült chipsek után készítettem chipset klasszikusan burgonyából is, és azt hiszem, hogy ezzel még nincs vége.....Most, hogy egyre több helyen lehet már kapni lilaburgonyát, abból készítettem, de természetesen más fajtából is ugyanígy elkészíthető.




Hozzávalók:
lila burgonya
étkezési keményítő
olaj a sütéshez




  1. A burgonyát tisztítsuk meg.
  2. Reszelővel szeleteljük fel ízlés szerinti vékonyságúra a burgonyát, majd itassuk fel róla a nedvességet.
  3. Forgassuk bele a burgonyaszeleteket étkezési keményítőbe.
  4. Bő, forró olajban néhány perc alatt süssük ki a chipset.
  5. Az olajat csepegtessük le a megsült chipsről, majd sózzuk ízlés szerint.

2012. január 23., hétfő

Céklachips

Finom, finom, finom! Mindössze két darab céklából készítettem próbaképpen a chipset, ami pillanatok alatt elfogyott. Először megpróbáltam étkezési keményítő nélkül kisütni, de úgy nem volt elég ropogós. Keményítőbe való forgatás után viszont igazán ropogós, finom chipseket kaptam! Aki nem hiszi, járjon utána:)




Hozzávalók:
cékla
étkezési keményítő
olaj a sütéshez





  1. A céklát tisztítsuk meg.
  2. Reszelővel szeleteljük fel vékonyra a céklát, majd itassuk fel róla a nedvességet.
  3. Forgassuk bele a céklaszeleteket étkezési keményítőbe.
  4. Bő, forró olajban néhány perc alatt süssük ki a chipset.
  5. Az olajat csepegtessük le a megsült cékláról, majd sózzuk ízlés szerint.

2012. január 19., csütörtök

Bejglis-narancsos pohárkrém

Akármilyen finom is volt, a karácsonyra sütött bejgliből maradt egy darab, melyet az ünnepek végén elraktam a mélyhűtőbe. Nos, a bejgli nem sokáig várakozott a hűtőmben, ugyanis már a hétvégén egy laza desszert készült belőle. Nem fontos hozzá pont bejgli, más sütemény is jó hozzá, vagy akár készíthetjük simán több naranccsal is.


Hozzávalók (6 db pohárkrémhez):
25 dkg bejgli vagy más keksz vagy sütemény
25dkg mascarpone
2 dl tejszín
2 db tojás
4 ek nyírfacukor
2 ek vanília kivonat
3 db narancs



  1. Egy darab narancs levét facsarjuk ki és keverjük össze vanília kivonattal.
  2. A tojásokat válasszuk szét, majd a tojásfehérjét vejük fel kemény habbá.
  3. A tejszínt 2 ek cukorral  verjük fel kemény habbá.
  4. A tojássárgáját a mascarponéval és a 2 ek cukorral keverjük ki krémesre.
  5. A mascarponés keverékhez lazán keverjük hozzá a tejszínt és a tojásfehérjét.
  6. Tegyünk a poharak aljára egy réteg bejglit, majd  locsoljuk meg a vaníliás narancslével. Ezt követően tegyünk a poharakba összevágott narancsszeleteket, majd tegyünk rá a krémből egy réteget. Ezt a rétegezést csináljuk meg kétszer.


2012. január 17., kedd

Mákos bejgli

Ezt a tipikus decemberi édességet hoztam ma Nektek, így január közepén......:) Persze, tudom, hogy ezt igazából karácsony hetében illett volna feltölteni, de nem volt rá módom, ugyanis kicsit megkésve, december 23-én éjszaka készítettem. Hihetetlen, hogy lassan azóta lassan egy hónap is eltelt, nagyon megy az idő!  Na, de visszatérve a recepthez, ez az első bejgli amit készítettem így előtte jó néhány receptet végigolvastam, majd megalkottam a saját variációmat.




Hozzávalók:
50 dkg liszt vagy szénhidrátcsökkentett liszt
10 dkg zsír
15 dkg vaj
8 g élesztő
1 csipet só
8 dkg cukor vagy cukorhelyettesítő
2 tojássárgája
1 dl tej


A töltelékhez:
25 dkg darált mák
20 dkg porcukor vagy cukorhelyettesítő
1 vanílarúd
10 dkg mazsola
8 cl fehér rum
8 cl tej

A kenéshez:
3 db egész tojás




  1. A tészta alapanyagait hűtsük le.
  2. A tejet, a tojássárgáját valamint az élesztőt keverjük ki csomómentesre.
  3. A lisztet, a sót valamint a porcukrot szitáljuk össze, majd adjuk hozzá a vajat és a zsírt és morzsoljuk össze.Öntsük hozzá az élesztős keveréket, és minél gyorsabb mozdulatokkal gyúrjuk az egészből rugalmas tésztát.
  4. A megygúrt tésztát osszuk el négy egyforma darabbá (mérjük is ki), majd formázzunk a tésztából cipókat és pihentessük hűtőszekrényben letakarva legalább 1 órán keresztül.
  5. A töltelékhez a tejhez adjuk hozzá a vanília kikapargatott magjait és a beáztatott mazsolát és forraljuk fel. Adjuk hozzá a cukrot és a rumot és főzzük össze, majd keverjük bele a mákot és keverjük el. Az elkészült tölteléket hűtsük le.
  6. Készítsük el minden a négy bejglit. A tésztákat nyújtsuk ki kb 20x25 cm-es téglalappá. A lehűlt tölteléket oszlassuk el a tésztán, úgy, hogy mindegyik oldalán hagyjunk 1 cm részt. A tészta széleit hajtsuk befelé, majd tekerjük fel a bejglit egyenletesen.
  7.  Keverjünk ki két db tojássárgáját és egy db tojást és kenjük le vékonyan vele a bejgliket. A megkent bejgliket tegyük száraz hideg helyre addig, amíg meg nem szárad a tojásréteg.
  8. Utána kenjük meg a bejgliket tojásfehérjével is majd hagyjuk rászáradni.
  9. Szurkáljuk meg a bejgli oldalát és tetejét. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük készre a bejgliket.

2012. január 14., szombat

Csicsókás pogácsa

........ami hidegen kelesztve készült egy jó bableveshez. Ami még újdonság a receptben, legalábbis Nekem az  volt ( facebook-on tanultam), hogy  nem futtattam fel előre tejben az élesztőt, hanem csak  egyszerűen belemorzsoltam és beledolgoztam a tésztába  Aki esetleg még nem próbálkozott ezzel a módszerrel, nem kell tartani tőle, így is szépen megkel a tészta ugyanis a liszt cukorrá alakul.




Hozzávalók:
40 dkg csökkentett szénhidráttartalmú liszt vagy sima liszt
20 dkg csicsóka (megfőtt, megtisztított, kinyomkodott mennyiség)
1 dl tej
3 dkg élesztő
10 dkg vaj
2 tojás
1,5 dl tejföl
2 kk só
ízlés szerint szezámmag a tetejére
ízlés szerint sajt a tetejére



  1. A csicsókát mossuk meg és főzzük meg héjastól.
  2. Mikor kihűlt, húzzuk le a csicsóka héját majd törjük össze (pl krumplinyomóval). Az áttört csicsókából nyomkodjuk ki enyhén a nedvességet.
  3. Tegyük bele egy dagasztótálba a  lisztet, a csicsókát, a sót, a tejfölt, a tejet, 1 tojást, a vajat valamint morzsoljuk bele az élesztőt. 
  4. Géppel, vagy kézzel gyúrjunk rugalmas tésztát az egészből. Mikor készen vagyunk lisztezzük meg a tésztánk tetejét, és letakarva tegyük be a hűtőszekrénybe egy éjszakára.
  5. A megkelt a tésztát öntsük ki lisztezett felületre és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. Hagyjuk kb fél órát kelni. Egy késsel kereszt irányban vagdaljuk be a kinyújtott tészta tetejét.
  6. 1 tojás keverjünk ki simára és kenjük meg vele a pogácsa tésztát. Szórjunk rá reszelt sajtot valamint szezámmagot.
  7. Szaggassuk ki a pogácsákat szaggatóval a kívánt nagyságúra. A kiszaggatott pogácsákat helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  8. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük készre

2012. január 12., csütörtök

Francia palacsinta (crépes)

Viszonylag ritkán készítek palacsintát, így ha terítékre kerül, akkor a hagyományos jól ismert változat vagy amerikai palacsinta szokott készülni. Azonban most eljött az idő és kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam valamely más nemzet palacsintareceptjét is. Sokat kutakakodtam a neten és a választásom első körben a francia palacsintára esett. Legalább annyira finom, mint a klasszikus magyar változat,  lényegében a különbség az,  hogy nem tartalmaz szódát csak tejet, illetve vajjal valamint kevés alkohollal készül.




Hozzávalók:
30 dkg liszt vagy szénhidrátcsökkentett liszt
csipet só
kevés folyékony édesítőszer vagy cukor
4 tojás
kb 9 dl tej
10 dkg olvasztott vaj + még egy kevés a kenéshez
3 evőkanál  vanilia kivonat vagy konyak



  1. A hozzávalókat keverjük ki csomómentesre, majd pihentessük fél órát.
  2. Enyhén vajazzunk ki egy palacsintasütőt és süssük ki a palcsintákat.



Forrás: http://jamicrecept.uw.hu/pal/palar.htm

2012. január 9., hétfő

Gombás gersli

Évek óta készülök arra, hogy vegyek gerslit más néven árpagyöngyöt, de valahogy mindig elmaradt. Bizony, nagy hiba volt várni, mert minden várakozásomat felülmúlta, nagyon ízlik.  Igazából nem is értem, hogy miért nem népszerűbb hazánkban ez a gabona........Első nekifutásra egy gombás köretet készítettem belőle, melyet jófajta húsos sült oldalassal fogyasztottunk, de szerintem önálló ételként, esetleg egy kis salátával is megállja a helyét.



Hozzávalók:
25 dkg gersli
50 dkg gomba (csiperkét használtam)
1 db vöröshagyma
olaj

bors
kb 2,5 dl víz



  1. A hagymát kockázzuk fel és kevés olajon dinszteljük meg.
  2. Adjuk hozzá a hagymához a megtisztított felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk és pároljuk meg,
  3. A gerslit mossuk át többször.
  4. Adjuk hozzá a gerslit, majd öntsük fel vízzel. Lassú lángon, lefedve főzzük készre.

2012. január 6., péntek

Diós sajtkrémleves

Ünnepek között vendégeket vártam, akkor készítettem a következő levest. Eredetileg a nemrég készített sajtkremlevest szerettem volna elkészíteni, de aztán közbeszólt az élet....Az történt ugyanis, hogy vásárlás közben kihagyhatatlan áron a kezembe akadtak diós illetve szarvasgombás sajtok. Ezután a sajtok a kosaramban landoltak és már gyorsan jött is a következő gondolat, hogy dióval fogom ízesíteni a levest és a sajtokkal, illetve diós-kéksajtos keksszel tálalom.



Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
olíva olaj
1 dl fehérbor
5 dkg dió
10 dkg krémsajt
10 dkg mozarella
5 dkg félkemény sajt
10 dkg füstölt mozarella (esetleg más füstölt sajt)
1 dl tejszín
bors
pici szerecsendió

2 ek liszt
8 dl víz (jobb esetben alaplé)


  1. A diót tegyük egy serpenyőbe és pirítsuk meg, majd tegyük félre.
  2. A vöröshagymát kockázzuk fel és dinszteljük meg az olíva olajon.
  3. Adjuk hozzá a szétzúzott fokhagymát és a lisztet és futtassuk meg.
  4. Öntsük hozzá a bort és adjuk hozzá a krémsajtot, valamint a sajtokat reszelve.
  5. Adjuk hozzá a vizet és a tejszínt és ízesítsük sóval, szeecsendióval és a borssal majd  főzzük össze.
  6. Adjuk hozzá a pirított diót és turmixoljuk össze az egészet, majd forraljuk össze.

2012. január 4., szerda

Diós-kéksajtos keksz

Lehet, hogy már egy kicsit unalmas, hogy ismételten egy kekszrecepttel jövök, de valahogy nem tudok ráunni. Sőt, alighogy kisült egy-egy adag és túlvagyok az első kóstoláson, máris a következő variáción törpölök:) Ez a változat egy nagyon finom diós sajtkrémleveshez készült, de önmagában is jó ropogtatnivaló!



Hozzávalók:
15 dkg vaj
15 dkg sima liszt vagy szénhidrátcsökkentett liszt
1 tojássárgája
1 tk sütőpor

7 dkg darált dió
4 dkg kék sajt (helyettesíthető más intenzív ízű sajttal is)
8 dkg  kemény sajt


  

  1. A liszthez adjuk hozzá a sót, a borsot, a darált diót, a tojássárgáját, a lereszelt sajtokat valamint a összekockázott hideg vajat és morzsoljuk össze az egészet. Gyúrjuk az egészből homogén tésztát.
  2. A tésztát csomagoljuk be folpackba és tegyük be legalább 1 órára hűtőszekrénybe (Én egy éjszakán keresztül pihentettem)
  3. Lisztezett deszkán formáljunk a tésztából hengert, majd vágjuk a hengerből kb fél cm vastagságú korongokat. (vagy nyújtsuk ki és szaggassuk ki formával)
  4. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük ki a kekszeket 180 fokon kb.15 perc alatt.

2012. január 2., hétfő

Vaníliás panna cotta

Amennyiben lenne egy olyan teszt, ahol  ráfordított idő és ízélmény arányában rangsorolnánk a desszerteket biztosan dobogós helyen végezne a panna cotta. Nagy előnye az is, hogy akár előre is elkészíthető, így tökéletes vendégváró desszert.




Hozzávalók:
4 dl tejszín
4 dl tej
4 lap zselatin
1 vanília rúd
3-4 ek nyírfacukor vagy cukor





  1. A tejszínt és a tejet öntsük egy lábasba. Tegyük hozzá a cukrot valamint a vanília rúd belsejéből kikapargatott magokat. Dobjuk bele a vanília rudat, hogy az ízek onnan is a panna cottába kerüljenek:). Kevergessük el, és forraljuk fel az egészet.
  2. A zselatin lapokat áztassuk 5 percig hideg vízbe, majd tegyük bele a felforralt alapba és kevergessük addig amíg fel nem oldódik.
  3. Töltsük a panna cottát tetszőleges formájú edényekbe, poharakba.
  4. 4-5 órát tartsuk hűtő szekrényben, majd fogyaszthatjuk. Amennyiben ki kívánjuk borítani az edényből (Én így tettem) tartsuk az edényt fél percre melegvíz alá, és szépen ki fogjuk tudni borítani. Amennyiben nem sikerül könnyen, egy éles késsel nagyon finoman vágjuk körbe. 
 Fogyaszthatjuk önmagában is, de valamilyen gyümölcsös öntettel is kiváló.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails