2012. január 14., szombat

Csicsókás pogácsa

........ami hidegen kelesztve készült egy jó bableveshez. Ami még újdonság a receptben, legalábbis Nekem az  volt ( facebook-on tanultam), hogy  nem futtattam fel előre tejben az élesztőt, hanem csak  egyszerűen belemorzsoltam és beledolgoztam a tésztába  Aki esetleg még nem próbálkozott ezzel a módszerrel, nem kell tartani tőle, így is szépen megkel a tészta ugyanis a liszt cukorrá alakul.




Hozzávalók:
40 dkg csökkentett szénhidráttartalmú liszt vagy sima liszt
20 dkg csicsóka (megfőtt, megtisztított, kinyomkodott mennyiség)
1 dl tej
3 dkg élesztő
10 dkg vaj
2 tojás
1,5 dl tejföl
2 kk só
ízlés szerint szezámmag a tetejére
ízlés szerint sajt a tetejére



  1. A csicsókát mossuk meg és főzzük meg héjastól.
  2. Mikor kihűlt, húzzuk le a csicsóka héját majd törjük össze (pl krumplinyomóval). Az áttört csicsókából nyomkodjuk ki enyhén a nedvességet.
  3. Tegyük bele egy dagasztótálba a  lisztet, a csicsókát, a sót, a tejfölt, a tejet, 1 tojást, a vajat valamint morzsoljuk bele az élesztőt. 
  4. Géppel, vagy kézzel gyúrjunk rugalmas tésztát az egészből. Mikor készen vagyunk lisztezzük meg a tésztánk tetejét, és letakarva tegyük be a hűtőszekrénybe egy éjszakára.
  5. A megkelt a tésztát öntsük ki lisztezett felületre és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. Hagyjuk kb fél órát kelni. Egy késsel kereszt irányban vagdaljuk be a kinyújtott tészta tetejét.
  6. 1 tojás keverjünk ki simára és kenjük meg vele a pogácsa tésztát. Szórjunk rá reszelt sajtot valamint szezámmagot.
  7. Szaggassuk ki a pogácsákat szaggatóval a kívánt nagyságúra. A kiszaggatott pogácsákat helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  8. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük készre

3 megjegyzés:

bodzablog írta...

Szívesen megkóstolnám ezt is :) nagyon ügyes vagy!

Cukroskata írta...

Ez remek :-)

Turák Kinga írta...

talán még van ennyi csicsóka hozzá :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails