Na, de a maga a zsemle......elárulom, hogy Nálam már bizonyított, biztosan fogom még máskor is készíteni! Kóstoltuk frissen is, akkor nem is kellet hozzá más feltét, csak friss vaj és paradicsom. Másnap is nagyon finom volt, szendvicsnek elkészítve az úton. Mondhatom, hogy igazi upadte zsemle, nagyon laktató, egy darabbal teljesen jól lehet lakni.
Hozzávalók:
30 dkg BL 80-as liszt
30 dkg BL 80-as lszt Master Mix
3 dkg élesztő
1 kk fruktóz vagy "negyedkanál"
1 dl tej
1,5 kk só
300 g joghurt
1 ek burgonyapehely
1 dl savó
3 dkg olvasztott vaj
A recept tartalmaz savót, akinek nincs otthon szerintem helyettesítse fele-fele arányban joghurttal és vízzel. Nálam mindig van a mélyhűtőben savó. Ajánlom Mindenkinek, hogy használja, ugyanis nagyon jót tesz a kelt tésztáknak. Joghurt készítésekor szoktam belőle eltenni!
- Az 1 dl tejbe tegyük bele a fruktózt, és melegítsük fel langyosra. Futtassuk meg benne az élesztőt.
- A liszteket szitáljuk át, majd keverjük össze.
- A liszthez adjuk hozzá a burgonyapelyhet, a sót és a felfuttatott élesztőt.
- Mérjük ki a a joghurtot, és savót, a vajat és öntsük hozzá a többi alapanyaghoz.
- Az egészet kézzel vagy géppel dagasszuk össze, ha esetleg még szükséges adjunk hozzá folyadékot. A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Szórjuk le a tetejét lisztel, és kelesztőtálban lefedve hagyjuk megkelni.
- A megkelt tésztából formázzunk meg a zsemléket és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- Permetezzük le a megformázott zsemléket vízzel és hagyjuk kb a duplájára kelni.
- A megkelt zsemléket ismét permetezzük le vízzel és tetszés szerint szórjuk meg magvakkal (szezám, len stb)
- 200 fokos előmelegített sütőben süssük készre kb 15 perc alatt.
3 megjegyzés:
Nagyon guszták a zsömlék, való igaz ha finom a pékárú szinte nem is kell fölvágott hozzá!
ha majd egyszer nem lesz hiánycikk a master mix, akkor ez is el fog talán készülni :)
Hany zsemle lett belöle?
Megjegyzés küldése