2011. július 4., hétfő

Krémes mákos szelet

Ez az egyik kedvenc süteményem! Az ötlet ehhez a sütihez onnan származik, hogy van Nekem egy nagyon jó máktorta receptem, melyet már többször is készítettem és a siker sosem maradt el. A hozzávalókat egy picit átvariálva készült ez a nagyon könnyű, krémes mákos desszert. Bátran ajánlom kipróbálásra!




Hozzávalók a tésztához:
3 tojás
2 ek tejföl
10 dkg nyírfacukor vagy egyéb cukor
13 dkg mák
4 ek szénhidrátcsökkentett liszt vagy sima liszt
1 kk fahéj
0,75 dl tej
1 csipet só
1 csomag sütőpor


Hozzávalók a krémhez:
kb 1 dl baracklekvár
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
3 lap zselatin
vanília kivonat
folyékony édesítőszer
étcsokoládéból csokiforgács a torta tetejére (kb 2 dkg)

Lehetőség és igény szerint a lekvár és az étcsoki cukormentes legyen!



  1. A mákot 5 dkg nyírfacukorral összekeverve daráljuk meg.
  2. A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá.
  3. A tojások sárgáját a maradék 5 dkg nyírfacukorral keverjük ki habosra majd adjuk hozzá a tejfölt, a tejet, a mákot, a lisztet, a master mixet, a sütőport és a fahéjat. Keverjük ki simára az egészet.
  4. Keverjük hozzá óvatosan a tojások fehérjét.
  5. A masszát öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és 200 fokon süssük készre. Én egy 21X 28 cm-es tepsit használtam
  6. A mascarponét keverjük ki az édesítőszerrel és a vanília kivonattal simára.
  7. A tejszínt verjük kemény habbá.
  8. Keverjük bele a tejszínt a mascarponés krémbe.
  9. Áztassuk be a zselatin lapokat hideg vízbe 5 percre, majd 3 ek vízbe melegítsük fel és keverjük hozzá a krémhez. A krémet tegyük be hűtőszekrénybe kb 15 percre, hogy egy kicsit szilárduljon, így könnyebben tudunk majd vele dolgozni.
  10. A kihűlt süteményről vegyük le a sütőpapírt, majd kenjük meg  lekvárral. Kenjük rá a krémet a lekvár tetejére.
  11. A csokoládéból késsel forgácsoljunk le darabokat, majd szórjuk a sütemény tetejére.
  12. Tegyük a sütemény legalább 6 órára hűtőszekrénybe, majd fogyaszthatjuk.

3 megjegyzés:

bodzablog írta...

Hűha! Elállt a szavam Mézeske :) Ez valami gyönyörű! Csodálatos és mesés! :))) Mentettem, biztosan elkészül még a nyáron, de talán már szombatra, egy kis névnapi köszöntőnek. Ahh... csorog a nyálam :)))) Találtam a tescoban cukromentes, 70%-os étcsokit a diabetikus részen, nézted már. Avval fogom csinálni, de legszívesebben most azonnal nekiállnék :) Szuper vagy!

Éva írta...

Nagyon guszta a sütid! Imádom a mákos süteményeket, nagyon mutatós sütemény!

Mézesélet írta...

Köszönöm szépen! Próbáljátok ki, garantálom, hogy isteni:) Meg fogom nézni a tescoban a csokit. Köszi a tippet!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails