2010. december 3., péntek

Sajtos stangli

Az eredeti tervem az volt, hogy baguettet veszek vacsorára, de szerencsére végiggondoltam, hogy kb. annyi idő alatt míg vásárolok, simán el is tudok készíteni valamilyen péksütit. Azt meg ugye tudjuk, hogy a kettőt nem igazán lehet összehasonlítani.. Mit mondjak....nagyon finom sajtos stanglit sikerült alkotnom így első próbálkozásra. Biztos, hogy máskor is elkészítem és sok mindent nem is fogok változtatni rajta. Természetesen a  savót most sem hagytam ki a tésztából. Isteni finom volt frissen és másnap is jó állaga volt még.




Hozzávalók:
60 dkg liszt (BL 80)
3 ek burgonyapehely
1 kk cukor
2 csapott  kk só
2 dkg élesztő
5 dkg vaj
2 dl tej
1,5 dl víz
0,75 dl savó
sajt a tetejére



  1. 1 dl tejbe tegyük bele a cukrot, és melegítsük fel langyosra. Futtassuk meg benne az élesztőt.
  2. A lisztet szitáljuk át, majd melegítsük fel a mikróban langyosra. A melegítés akár el is hagyható, Én szeretek így dolgozni, mert hamarabb indul el a kelesztési folyamat.
  3. A liszthez adjuk hozzá a burgonyapelyhet, a sót, az olvasztott vajat, a vizet, a savót és a további 1 dl tejet.
  4. Az egészet kézzel vagy géppel dagasszuk össze, ha esetleg még szükséges adjunk hozzá vizet, vagy lisztet. A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Szórjuk le a tetejét lisztel, és kelesztőtálban lefedve hagyjuk megkelni.
  5. A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb fél cm vastagságúra, 25 cm x 16 cm nagyságúra, és tekerjük fel hosszában (mint pl. a rétest..:)
  6. A feltekert tésztát tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és hagyjuk kb. 40 perc alatt a duplájára kelni.
  7. A megkelt tésztát vagdaljuk be késsel harántirányban. Permetezzük le vízzel, és szórjuk meg reszelt sajttal.
  8. 200 fokos előmelegített sütőben süssük készre kb 15 perc alatt.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails