2012. július 30., hétfő

A lángos

Azt hiszem, lesznek olyan olvasók akiknek elég ha annyit mondok, hogy nyammm:) Aki esetleg eddig lemaradt, annak elárulom, hogy arról van szó, hogy a hetekben közzétételre került egy nem mindennapi lángosrecept, mégpedig Nyammm oldalán. Olyan igazi, olyan nagyon jól sikerült, olyan ritkaszámba menő tuti piacos, olyan nem mindennapi strandos......
Bár eddig nagyon ritkán sütöttem lángost, de azt hiszem, hogy ezután a kifogástalan recept után nem lesz nehéz rábeszélni. A megadott recept úgy ahogy van tökéletes, semmit se változtattam rajta. Köszönjük a családi receptet kedves Nyammm!


Hozzávalók: (12 db kisebb lángost készítettem)
3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (tönköly fehéret használtam)
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj



Íme az eredeti recept mindenféle változtatás nélkül...............

  1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. 
  2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
  3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
  4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
  5.  20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat  felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
  6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
  7. Utána tetszőleges méretű gömböcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
  8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
  9. A gömböcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
  10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
  11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.


4 megjegyzés:

Nyammm írta...

Örülök, hogy te is elkészítetted:) Nagyon szépek a fotóid:) Köszönöm a szép szavakat!

Dani írta...

Szia! :) bocsánat az értetlenkedésért, de ezt a tészta tologatós részt nem értem...


20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.

El tudnád nekem magyarázni, hogyan néz ki ez a dolog?:)
Előre is köszi!!

Dani írta...

Szia! :) bocsánat az értetlenkedésért, de ezt a tészta tologatós részt nem értem...


20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.

El tudnád nekem magyarázni, hogyan néz ki ez a dolog?:)
Előre is köszi!!

Mézesélet írta...

Szia Dani! Egyszerűen locsold meg olajjal, majd a told, engedd az olajat a tészta alá, közben ha levegős, nyomkodd ki belőle:) Remélem érthető így:) Jó lángosozást, remélem ízleni fog!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails