2012. október 30., kedd

Játék!!!

Halihó, halihó! A napokban a facebook-on játékot hirdettem meg és úgy gondoltam, hogy felteszem ide a blogra is, nehogy valaki lemaradjon a  nyerési esélyről!

Nos, aki szeretne velem játszani az jöjjön az facebook oldalmara oldalamra és ossza meg, valamint like-olja  a következő bejegyzést. A nyeremény egy általam összeállított  ajándékcsomag lesz, melyet november közepén sorsolok majd ki.


2012. október 28., vasárnap

Szőlőszörp

Eddig még sose jutott eszembe, hogy szőlőből szörpöt kéne készíteni, pedig nem panaszkodhatom, szőlő mindig is volt bőségesen körülöttem, így nem lett volna alapanyag gondom!

Igazából most is csak azért jött az ötlet, mert volt egy nagyobb tálra való piros valamint fehér szemű szőlő a hűtőmben, ami már nem akart sehogy sem elfogyni. Kidobni viszont sajnáltam volna, így lett belőle két üveg finom szörp. Mivel Nekem nagyon ízlik, így felkerült a minden évben elkészítendő/befőzős finomságok listájára!


Hozzávalók:
1 kg szőlőszem
2 citrom leve
cukor vagy édesítőszer ízlés és a szőlő cukortartalma szerint
2 dl víz
1 késhegynyi nátrium benzoát

  1. A  szőlőt mossuk meg és szemezzük le.
  2. Tegyük bele a szőlőt egy lábasba, főzzük össze pár perc alatt, majd turmixoljuk össze.
  3. Adjuk hozzá a vizet. Passzírozzuk át a szőlős keveréket egy megfelelő méretű szűrön. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan finom a szűrő, mert akkor nagyon könnyen eltömődhet a magoktól és héjtól.
  4. Passzírozás után öntsük vissza a lábasba, majd adjuk hozzá a cukrot/édesítőszert valamint a citromok levét és forraljuk fel.
  5. Adjunk hozzá egy kevés nátrium-benzoátot és keverjük el.
  6. Töltsük alaposan kimosott üvegekbe.

2012. október 25., csütörtök

Tejszínes csirkemelles borsóleves

A napokban egyik este nagyon-nagyon ettem volna valamilyen finom levest, és mivel a tárkonyos raguleves vitathatlanul az egyik legkedvesebb levesem így majdnem az is készült. Aztán úgy voltam vele, hogy nem volt kedvem boltba menni gombáért és továbbgondolva a dolgot valahogy a tárkony ízére sem vágytam már igazán. 

Így készült végül a következő szimpla tejszínes csirkemelles borsóleves, melyet nagyon tudok ajánlani az elkövetkezendő hűvösebb napok valamelyikére......


Hozzávalók:
45 dkg borsó (fagyasztott vagy friss)
40 dkg csirkemell
2 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 dl tejszín

olaj

  1. A csirkemellt kockázzuk fel, a sárgarépát karikázzuk fel.
  2. A hagymát tisztítsuk meg, kockázzuk fel, majd kevés olajon dinszteljük meg.
  3. Adjuk a hagymához a csirkemellet, majd időnkénti kevergetés mellett enyhén pirítsuk meg.
  4. A karikákra vágott sárgarépát valamint a borsót adjuk hozzá és pirítsuk tovább az egészet.
  5. Öntsük fel vízzel, sózzuk majd lefedve főzzük addig amíg puha lesz minden.
  6. Öntsük bele a tejszínt és forraljuk össze a levesünket.

2012. október 22., hétfő

Tejszínes meggyleves

Szeretitek a meggylevest? Én igen, de közel se annyira, mint a Keresztlányom, aki nagyjából 10-ből 9-szer meggylevest kér, ha megkérdezik Tőle, hogy mit enne. A következő meggyleves Neki készült a hétvégén, és miközben ettük elsorolta, hogy a családtagok által készített meggylevesek mennyire ízlenek Neki.

Úgy tűnt, hogy ez a variáció átment a vizsgán, mert vidáman kanalazgatta:)


Hozzávalók:
50 dkg meggy (fagyasztott vagy friss)
2 dl tejszín
1 citrom leve
1 ek étkezési keményítő
2 db egész fahéj
édesítőszer vagy cukor

  1. A meggyet öntsük fel kicsivel több vízzel, hogy ellepje és tegyük fel főni.
  2. Adjuk hozzá a citrom levét, a fehéjat valamint édesítsük ízlés szerint. Forraljuk össze.
  3. A tejszínt keverjük ki csomómentesen a keményítővel. A felforralt meggy levéből tegyünk hozzá egy merőkanállal a tejszínes keverékhez majd keverjük jól össze.
  4. A tejszínes keverékkel sűrítsük be a levest.
  5. Szedjük ki a fahéjat a levesből  és jól lehűtve tálaljuk.

2012. október 19., péntek

Fügés-fokhagymás dobozban sült camembert

Aki már készített ilyen jellegű ételt az tudja, hogy rém egyszerű, de annál nagyszerűbb dolog a "box baked camembert", vagyis a dobozban sült camembert sajt készítése. Túl azon, hogy minden túlzás nélkül csupán néhány perces tennivaló van csak vele, talán csak az nagyszerűbb, hogy nagyon sokféleképpen fűszerezhetjük, variálhatjuk.


Én fokhagymával nagyon szeretem, így most se hagytam ki belőle, és mivel volt itthon néhány sürgős felhasználásra várom fügém, így az került még bele.

Amennyiben nem fadobozos a camembertünk elkészíthetjük a sajttal megegyező méretű sütőtálban is.


Hozzávalók:
1 db fadobozos camembert
2 gerezd fokhagyma
2 db friss füge


  1. A sajtot vegyük ki a dobozból és csomagoljuk ki.
  2. Szeleteljük fel a fügét és tegyük a fadobozba és lazán nyomkodjuk meg.
  3. A sajtot vagdaljuk be és szúrkodjuk bele a 3-4 darabbá szeletelt fokhagymagerezdeket.
  4. Tegyük a sajtot a fügére.
  5. Előmelegített 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt süssük készre.

2012. október 16., kedd

Paprika krémleves


Azt hiszem, hogy eddig még nem volt olyan nyár, amikor több paprikát ettem volna, mint paradicsomot. Az idei évben azonban így történt, melynek több oka is volt. Egyrészt azért, mert nem voltak olyan igazán jóízű paradicsomok, mint máskor, legalábbis Én sose olyanokat vettem. Ezzel ellentétben paprikából mindig nagyon finomat sikerült választanom, és ennek köszönhetően gyakran ettünk paprikát, illetve ebből készült fogásokat.
A következő levest többször készítettem az elmúlt hetekben, hónapokban, csupán a feltéteket variáltam. Sajttal, pirított mandulával, és pirított fűszeres kenyérkockákkal is tudom ajánlani!


Hozzávalók:
5-6 db húsos kápia vagy pritamin paprika
1 fej vöröshagyma
5 dl húsleves (vagy alaplé esetleg víz)
2 dl tejszín
bors

olíva olaj



  1. A paprikákat mossuk meg és hagyjuk megszáradni vagy töröljük szárazra.
  2. Tegyük a paprikákat sütőpapírral kibélelt tepsibe és 200 fokon süssük meg őket annyira, hogy a héjuk kezdjen feketedni. 
  3. A megsült paprikákat még melegen tegyük légmentesen lezárható tálba és hagyjuk kb fél órán keresztül állni.
  4. A paprikáknak távolítsuk el a szárait, húzzuk le a háját és távolítsuk el a magjait (ne mossuk le).
  5. A felkockázott hagymát olíva olajon dinszteljük meg.
  6. Adjuk hozzá a paprikák húsát, majd öntsük fel a húslevessel és sózzuk illetve borsozzuk és főzzük össze.
  7. Adjuk hozzá a tejszínt, majd turmixoljuk össze simára.
  8. Forraljuk össze és tálaljuk és ha még szükséges  fűszerezzük.


2012. október 11., csütörtök

Padlizsánfasírt

A hétvége főzés ügyileg a hűtőmben fellelhető alapanyag hasznosításban telt. Úgy alakult, hogy összejött egy-két dolog (zöldségek, gyümölcsök, sajtok stb...) ami sürgős felhasználásra várt, így több mindent is készítettem, de mindenből csak egy kisebb adagot. Az egyik ilyen étel a következő padlizsánfasírt volt, melyet mindössze egy padlizsánból készítettem, de valószínűleg ha duplázom a mennyiségeket, akkor is kevés lett volna!

Szerintem önmagában, valamilyen finom mártogatóval a legfinomabb:)


Hozzávalók:
1 nagyobb padlizsán
1 fej vöröshagyma
1 tojás
bors

3-4 ek zabkorpa
zabpelyely a forgatáshoz
olaj a sütéshez


  1. A padlizsánt szurkáljuk meg, majd tekerjük alufóliába és 200 fokon süssük meg puhára.
  2. Várjunk amíg kihűl, majd szedjük le a héját valamint távolítsuk el a magjait, és nyomkodjuk ki belőle jól a nedvességet.
  3. A hagymát kockázzuk fel apróra és keverjük hozzá a széttört padlizsánt,
  4. Adjuk hozzá a tojást, és annyi zabkorpát, hogy egy laza lágy masszát kapjunk (hagyományos fasírtnál lágyabbat). Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  5. Pihentessük a masszát legalább fél órán keresztül hűtőszekrényben.
  6.  Formázzunk belőle kisebb gombócokat, majd közben forgassuk zabpelyelybe.
  7. Forró, bő olajban süssük aranybarnára  a gombócokat.

2012. október 10., szerda

Kukorica krémleves

Mielőtt még a hétvégén készült ételeket megosztanám, gyorsan felteszem a következő levest, mert ellenkező esetben végképp feledésbe merül...... Azt hiszem, hogy Én még valamikor júliusban készítettem, és annyira siettem valahova, hogy jóformán az ajtóból  fotóztam a következő tányér levest. 
Javaslom, hogy aki teheti friss kukoricából készítse, amíg még lehet kapni (a napokban még volt a piacon).


Hozzávalók:
4 cső kukorica vagy 1 db kukorica konzerv
1 fej vöröshagyma
5 dl húsleves (vagy alaplé esetleg víz)
2 dl tejszín
bors

kevés vaj


  1. A kukoricát főzzük meg, majd egy éles késsel vágjuk le a csőről a szemeket.
  2. A felkockázott hagymát kevés vajon dinszteljük meg.
  3. Adjuk hozzá a kukoricát, majd öntsük fel a húslevessel és sózzuk illetve borsozzuk és főzzük össze.
  4. Adjuk hozzá a tejszínt, majd turmixoljuk össze simára.
  5. Forraljuk össze és tálaljuk és ha még szükséges  fűszerezzük.


2012. október 7., vasárnap

Túrós-mazsolás kuglóf


Életem első kuglófja, pontosabban mini kuglófjai készültek el a hétvégén. Azt hiszem, hogy eddig azért nem készítettem, mert nem rajongok különösebben a kevert tésztás, krém nélküli édességekért,sokkal, de sokkal  inkább a könnyedebb, krémesebb sütiket szeretem.

Talán már egy éve is van, hogy a most először használt mini kuglófformákat megvettem és így folyamatosan motoszkált a fejemben, hogy csak kéne benne sütni valamit, ha már egyszer itthon állnak.


Régebben néha-néha készítettem muffint, vagy egyéb hasonló jellegű süteményt, de mára már annyira nem vagyok az effélékhez berendezkedve, hogy miután bekevertem a tésztát, akkor vettem észre, hogy mégcsak sütőporom sincs itthon. Rövid bosszankodós és tanakodás után eszembe jutott szerencsére, hogy van itthon szódabikarbóna, így az került bele.

A kuglóf tésztája szerintem nagyon jóra sikeredett, a vanília kivonattól ízletes, a viszonylag nagy mennyiségű túrónak köszönhetően kellemesen telt és szaftos lett.



Hozzávalók:
25 dkg túró
15 dkg liszt (7, 5 dkg tönkölylisztet, és 7, 5 dkg teljes kiörlésű lisztet használtam)
10-15 dkg cukor vagy cukorhelyettesítő (15 dkg-ot  használtam, így kellemesen édes lett)
2 teáskanál sütőpor vagy szódabikrabóna
10 dkg puha vaj + kevés vaj a kuglóffornák kikenéséhez
2 db tojás
1 citrom vagy lime leve
2 kupica vanilia kivonat vagy 1 rúd vanília magja
1 nagy marék mazsola



  1. A tojások fehérjét  verjük fel kemény habbá.
  2. A tojások sárgáját a cukorral keverjük ki habosra.
  3. Adjuk hozzá a túrót, a citrom levét, a puha vajat és a sütőport és keverjük össze.
  4. Adjuk hozzá a lisztet és a mazsolát és keverjük el. 
  5. Vajazzuk ki a  kuglófformákat, majd tegyük bele a tésztát.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára a kuglófokat. Tűvel, vagy késsel ellenőrizzük, kész-e azaz hogy nem ragad--e rá a tészta.


2012. október 5., péntek

Ecetes pfefferoni


Gyönyörű pfefferoni paprikákba botlottam a piacon, és nem is volt kérdés, jöttek velem haza:)  
Eddig még nem sok savanyúságot tettem el, így nem kísérletezgettem és az ecetes levet Anyukám jól bevált receptje alapján készítettem el. Mivel még néhány hétig érlelődni kell a paprikáknak így még nem kóstoltuk, de remélem, hogy jól sikerül és jó lesz elővenni hideg téli napokon....

Update: Közben felbontásra került az első üveg, és nagyon meg vagyok elégedve...Igen-igen finom lett:)


Hozzávalók:
3 kg pfefferoni paprika

A  savanyúságlé receptje:
20 db édesítőszer vagy cukor
3 dl 20%-os ecet
2, 5 l víz
2,5 ek só
1,5 kk borkén


  1. A paprikákat mossuk meg alaposan.
  2. Tegyük bele a paprikákat az alaposan kimosott befőttesüvegekbe és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. A vizet borítsuk le a paprikákról egy edénybe. Ezzel a módszerrel tuti biztosan ki lehet számolni, hogy mennyi levet készítsünk a savanyúságokhoz. Ezt a  roppant egyszerű, de hasznos módszert is az Anyukámtól tanultam:)
  3. Készítsük el a savanyúságlevet, azaz minden összetevőt keverjünk össze.
  4. Merjük rá a levet a paprikákra, majd jól zárjuk le. Fordítsuk fejre néhány percre a lezárt üvegeket.


2012. október 3., szerda

Paprikakrém

A tervek szerint nem ez lett volna a következő bejegyzésem de a múltkori marinált paprika receptem facebook posztjánál egy nagyon kedves olvasómnak megígértem, hogy amint lehet hozom, ezt a paprikakrémet.

Szerintem elég gyors voltam, ugye Gábor?


Számomra egyenlőre megunhatatlan ez a "kence", éppen holnap reggel fog elfogyni a hétvégén készített adag, így ideje bevásárolni a következő adaghoz! Szóval, jó szívvel ajánlom Mindenkinek aki szereti a paprikás ételeket.
Csípős ízek kedvelői tovább fokozhatják azzal, ha tesznek hozzá valamilyen erőspaprikát (chili, pfefferoni cseresznye,......stb)


Hozzávalók (1 kisebb üveghez):
4 db húsos kápia paprika
1 db kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
olíva olaj (kb 0,5 dl)


  1. A paprikákat mossuk meg és hagyjuk megszáradni vagy töröljük szárazra.
  2. Tegyük a paprikákat sütőpapírral kibélelt tepsibe és 200 fokon süssük meg őket annyira, hogy a héjuk kezdjen feketedni. 
  3. A megsült paprikákat még melegen tegyük légmentesen lezárható tálba és hagyjuk kb fél órán keresztül állni.
  4. A paprikáknak távolítsuk el a szárait, húzzuk le a háját és távolítsuk el a magjait (ne mossuk le).
  5. A vöröshagymát kockázzuk össze és olíva olajon dinszteljük meg, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és futtassuk meg.
  6. Adjuk hozzá a paprikák húsát a hagymához és turmixoljuk össze.
  7. Ízesítsük közben sóval, borssal és tegyünk hozzá ízlés szerint olíva olajat. 
  8. Töltsük üvegbe és tároljuk hűtőszekrényben.


2012. október 1., hétfő

Marinált paprika

Mostanában az egyik legkedvesebb zöldségfélém a kápia paprika, mindig veszek, amikor a piacon járok. Készítettem már belőle többféle ételt, a következő marinált paprikát például folyamatosan gyártom, mert egyszerűen nem tudom megunni....


Igazából most, hogy jobban belegondolok majdnem minden nap ezt reggelizem egy ideje, felváltva egy szintén nagyon egyszerűen elkészíthető  parikakrémmel, aminek a napokban hozom majd a receptjét. 

Szóval szerintem: jófajta friss vagy pirított kenyér, kevés vaj és marinált parika,és nem is kell több:)


Hozzávalók:
6 db húsos kápia paprika
őrölt bors
kb 1dl olíva olaj
kb 0,3 dl fehérborecet


  1. A paprikákat mossuk meg és hagyjuk megszáradni vagy töröljük szárazra.
  2. Tegyük a paprikákat sütőpapírral kibélelt tepsibe és 200 fokon süssük meg őket annyira, hogy a héjuk kezdjen feketedni. 
  3. A megsült paprikákat még melegen tegyük légmentesen lezárható tálba és hagyjuk kb fél órán keresztül állni.
  4. A paprikáknak távolítsuk el a szárait, húzzuk le a háját és távolítsuk el a magjait (ne mossuk le).
  5. A paprikák húsát vágjuk fel ízlés szerint kockákra vagy csíkokra.
  6. Tegyük egy üvegbe a paprikát, öntsünk rá olíva olajat, ecetet és sózzuk valamint borsozzuk.
  7. Hagyjuk néhány napig hűtőszekrényben érlelni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails