2012. szeptember 27., csütörtök

Diós bejgli

Úgy néz ki, hogy még az is lehet, hogy karácsonyra "profi bejglisütő" leszek:) 
2 hete szüret volt a Szüleimnél és az idén először elvállaltam az ilyenkor szokásos bejglik elkészítését. Készült mákos, diós valamint káposztás változat, mindegyikből 3-3 rúd. Aztán az jött, amire nem számítottunk.....Ilyenkor szüretkor ugyanis Nálunk az a szokás, hogy a szüretelőknek szoktunk csomagolni szőlőt, mustot és bejglit is, de képzeljétek, hogy olyan jól sikerültek a bejglijeim, hogy nem maradt belőle! 


Aztán szüret után Anyukám úgy gondolta, hogy süt még egy adagot, hogy tudjon adni mindenkinek, de ekkor jöttem Én és lecsaptam újra a bejgliprojektre. Úgyhogy röpke egy hét alatt sikerült 13 rúd bejglit megsütnöm:)
Karácsonyig már nem valószínű, hogy újra sütök, de azt hiszem, hogy maradni fogok ennél a receptnél!


Hozzávalók (4 db bejglihez):
a tésztához
60 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg zsír
8 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 db tojássárgája
1 csipet só
2 dl tej

+1 nagy tojás a lekenéshez


Hozzávalók a töltelékhez:
opcionálisan ízesíthetjük, bátran variálhatjuk ízlés szerint!  Arra figyeljünk, hogy a töltelék és a tészta is ugyanannyi gramm legyen!

50 dkg dió
50 dkg cukor
kb 1 dl tej
2 db alma reszelve
2 kupica vanília kivonat (elhagyható) -ízesíthetjük rummal, citrommal, fahéjjal stb....-


Amennyiben van rá módunk a tölteléket elkészíthetjük akár a bejglik sütése előtt egy nappal is!
  1. A tészta alapanyagait hűtsük le.
  2. A  lisztet szitáljuk át majd morzsoljuk bele az élesztőt.
  3. Adjuk a liszthez a tészta több hozzávalóját és géppel vagy gyors mozdulatokkal gyúrjuk az egészből rugalmas tésztát.
  4. A meggyúrt tésztát osszuk el négy egyforma darabbá (mérjük is ki), majd formázzunk a tésztából cipókat és pihentessük hűtőszekrényben letakarva legalább 1 órán keresztül. 
  5. A töltelékhez a tejhez adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd keverjük hozzá a diót, a cukrot valamint a reszelt almát és főzzük össze az egészet. Az elkészült tölteléket hűtsük le.
  6. Készítsük el minden a négy bejglit. A tésztákat nyújtsuk ki  (alálisztezés nélkül) téglalappá. A lehűlt tölteléket oszlassuk el a tésztán, úgy, hogy mindegyik oldalán hagyjunk 1 cm részt. A tészta széleit hajtsuk befelé, majd tekerjük fel a bejglit egyenletesen.
  7. Keverjünk ki a tojássárgáját és  vékonyan vele a bejgliket. A megkent bejgliket tegyük száraz hideg helyre addig, amíg meg nem szárad a tojásréteg.
  8. Utána kenjük meg a bejgliket tojásfehérjével is majd hagyjuk rászáradni.
  9. Szurkáljuk meg a bejglik oldalát (erre azért van szükség, hogy a gőz ki tudjon jönni és ne repedjen meg) és tetejét. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre a bejgliket.

2 megjegyzés:

Böbe írta...

Nagyon szép lett,biztos izre is finom lehet:))

Mézesélet írta...

Köszönöm Böbe! Igen, finom volt:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails