2010. október 25., hétfő

Fekete retek

A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik. Az ókori egyiptomiak különösen nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel is etették, hogy erőre kapjanak tőle.
A különféle retkekből Kínában is sokat fogyasztanak. 30 kg körül van az egy főre eső évi átlag fogyasztás, míg hazánkban nem éri el a 2 kg-ot.


A fekete retek vitamin tartalma többnyire háromszorosa mint a fehér retek fajtáknak.
Magas ásványi anyag-tartalmának köszönhetően és lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcsere termékek eltávolításában.
A fekete retek erős aromája és magas illóolaj tartalma miatt jó a köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen is.



A friss gyökér fontos fő hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin. Továbbá B1, B2 vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz.
A fekete retek csípős íze azonnal elárulja, hogy igen gazdag mustárolajban és különböző illóolajokban. Minél több mustárolaj található benne, annál erősebb az íze és egyben gyógyereje is.



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails