Ki ne ismerné a jó "öreg" szilvás gombócot, ezt a tipikus őszi édességet.....
Hozzávalók:
1 kg burgonya
20 dkg liszt
2 ek búzadara
3 ek olaj
1 tojás
zsemlemorzsa
só
20-25 szem szilva
fahéj
porcukor
A burgonyát héjában főzzük meg, majd törjük össze. Ezután gyúrjuk össze az olajjal, a liszttel, búzadarával, a tojással, valamint 2 kk sóval.
Tegyünk fel egy nagy edényben vizet forrni, amiben a gombócokat fogjuk kifőzni.
A zsemlemorzsát egy nagyobb edényben pirítsuk meg aranybarnára.
Elérkeztünk ahhoz a ponthoz amikor a tészta nyújtása következne. Én ezt a pontot szinte minden esetben amikor a nyújtódeszkára lenne szükség kihagyom. Az oka az, hogy nem nagyon szeretek- hely hiány miatt -a nyújtódeszkával manőverezni. Egy nagyobb műanyag vágódszkán szoktam megoldani ezt a folyamatot. A deszkát bőven lisztezzük be, majd a tésztából csípjünk le gombócnyi darabokat, és egy nagyobb (kb. 8 cm átmérőjű) tállal lapítsuk le a tésztát kb. fél cm vastagra.
A tészta közepébe tegyünk egy szem szilvát, majd a mag helyére töltsünk fahéjas porcukrot . A tészta széleit hajtsuk össze, és formáljunk belőle gombócokat lisztes kézzel.
Forró, sós vízben főzzük meg, majd, szűrjük le és forgassuk a pirított zsemlemorzsába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése