2012. június 30., szombat

Mogyorókrém

Csak-csak ideértem ezzel a mogyorókrém recepttel is:) Még hónapokkal ezelőtt készítettem el az első adagot, de aztán az mindig elmaradt, hogy feltöltsem ide a blogra is. Azóta már túl vagyok néhány adag elkészítésén, na nem mindent mi ettük meg, volt közte például egy  facebookos nyeremény is........


Az elkészítése rém egyszerű, az alapanyagokon kívül mindössze egy jó turmixgépre és darálóra lesz szükségünk.
Én nyírfacokorral készítettem, de ízlés szerint természetesen  használhatunk hozzá másféle cukrot is. Azt viszont  mindenképpen meg kell említenem, hogy szerintem különösen finom lesz a nyírfacukortól, ugyanis a nyírfacukor jellegzetes "hűvöskés" utóíze remekül passzol a mogyorókrémhez.


Hozzávalók:
20 dkg mogyoró
3-4 evőkanál nyírfacukor
30 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé 
3 ek mogyoróolaj


  1. A mogyórót és a cukrot daráljuk le.
  2. Tegyük a darált mogyórót, a cukrot, a széttördelt csokoládét és a mogyoróolajat turmixgébe, majd turmixoljuk össze. Amennyiben nehezen keverné a gép, időnként keverjük át fakanállal. Néhány perc múlva krémes mogyorókrémet kapunk.


Hidegen szillárd, szobahőmérsékleten hagyva folyékony, kenhető mogyórókrém lesz a végeredmény.
A mogyorókrém hetekig eláll hűtőszekrényben.



2012. június 25., hétfő

Citromos jégkrém

Igaz, hogy lassan már esélyem sem lesz arra, hogy minden konyhai kiegészítőm elférjen a szekrényekben, de azt nem hagyhattam ki, hogy vegyek végre jégkrémkészítő formát is:) Első körben nem variáltam túl a dolgot és a jól bevált citromfagylalt receptem alapján készítettem egy adag jégkrémet. 



Hozzávalók:
1 citrom
1,5 dl tejszín
1,5 dl joghurt
folyékony édesítőszer

  1. A citrom levét csavarjuk ki. 
  2. Öntsük hozzá a tejszínt, a joghurtot.
  3. Keverjük össze, majd édesítsük ízlés szerint.
  4. Töltsük a masszát jégkrémformába, majd tegyük dermedésig fagyasztóba.

2012. június 22., péntek

Edzem a testem.hu

Akik már régebb óta követik a blogot talán tudják, hogy egy ideje odafigyelek a táplálkozásomra. Az elmúlt évben az étrendemnek köszönhetően sikerült is néhány kilótól megszabadulnom, de ahogyan ez lenni szokott eljött az az időszak is, amikor csak-csak nem moccantak tovább azok a makacs kilók.....



Nem tudom, hogy ez az állapot meddig tartott volna, mert Nálam szerencsésen alakultak a dolgok és éppen ebben az időszakban ismertem meg az edzem a testem facebook oldalát. Az oldal tulajdonosa Klein István személyi edző akinek ezúton is szeretném megköszönni a segítségét! Így az eltelt néhány hónap távlatának eredményeiből már biztosan állíthatom, hogy nélküle biztosan nem jutottam el volna addig, hogy tudatosan és kitartóan edzek. István ugyanis időközben az edzőm lett, ha nem is a klasszikus formában....Mivel sok-sok kilométerre élünk egymástól, így a tanácsadás online formában történik és  napi szinten kapok mind táplálkozási mind pedig edzéssel kapcsolatos fontos tanácsokat, útmutatásokat.

Fogadjátok szeretettel a Klein Istvánnal készített rövid elbeszélgetést!


Mikor kerültél a sport közelébe?
Mióta az eszemet tudom. Még általános iskolába jártam, mikor elkezdtem cselgáncsozni és egészen érettségi évéig rendszeresen jártam is az edzésekre.

Mi volt a legnagyobb sportsikered?
Cselgáncs versenyen országos bajnokságon második helyezést értem el.

Edzőként mit tartasz a legnagyobb sikerednek?
Mivel minden embernek a saját problémája a legnagyobb és az én dolgom segíteni nekik, ezért nem rangsorolom az eredményeket. Van akinek egy kiló fogyás ugyanakkora siker, mint másnak 20, vagy éppen egy fiatal srácnak, ha kettővel többet tud belenyomni egy adott súlyba. Nekem az a szerencsém, hogy egyformán sikerként élem meg, így minden nap boldogan megyek haza. 

Mit javasolnál egy olyan embernek aki még sose járt edzőteremben?
Olvassa el a honlapomon az alábbi cikket!

Manapság nagyon sok edzőterem van, mi alapján válasszunk termet?
Elsősorban megközelíthetőség talán a szempont, hogy ne vegyen el túl sok időt az oda, illetve visszautazás. Másodsorban a hely hangulata és felszereltsége, végül de nem utolsó sorban döntő lehet a személyzet felkészültsége, segítőkészsége.

A nap melyik szakaszában célszerűbb edzeni?
Azok az igazán szerencsések, akik maguk osztják be idejüket, így tetszőlegesen választanak időpontot az edzésre A többség sajnos kényszerpályán mozog, viszont vannak napszakok, amik kifejezetten ideálisak egy-egy edzésprogram végrehajtására, mint például a reggeli, éhgyomorra végzett zsírégető edzés, ami az alacsony szénhidrátraktárak miatt hatékonyabb. Pont ennek ellentéte a súlyzós, vagy nagy intenzitású kardió edzés, melyhez jól feltöltött raktárak kellenek, hogy kellő intenzitással tudjuk a teljes edzést végezni, így inkább a délutáni, koraesti órákat javasolnám. Ami mindenképpen kerülendő, az a késő esti órákban történő nagy intenzitású edzés, mert a túlpörgetett szervezetnek idő kell, míg megnyugszik. Ha hajnalban tudunk csak elaludni és reggel kelni kell, az a terhelhetőség rovására megy és a céloktól történő távolodásához vezet.

Mi azok a legfőbb hibák, amit legtöbbször egy olyan ember elkövet az edzőteremben, aki nem sportol rendszeresen?

A fokozatosság az, amire minden kezdőt és újrakezdőt figyelmeztetnem kell. A legtöbben azt a hibát követik el, hogy azt hiszik, mindent ugyanott tudnak folytatni, ahol abbahagyták.

Hány edzést javasolsz szintfenntartás céljából?
Attól függ, mi az a szint, amit fent akarunk tartani. Általános karbantartásra 2-3 edzés elegendő hetente.

Hány edzést javasolnál fogyni vágyóknak?
Az a terhelhetőségüktől és a regenerálódó képességüktől függ. Eleinte általában minden másnap, majd a terhelhetőség javulásával lehet gyakrabban is mozogni. A pihenőidőt az is meghatározza, hogy az adott edzés mennyire volt hosszú és kimerítő.

A fogyáshoz mire kell jobban odafigyelni a étkezésre vagy a megfelelő mennyiségű sportra?
Miután naponta legfeljebb egyszer edzhetünk, enni viszont legalább ötször ajánlott, így a hangsúly elsősorban az étkezésen van. Arról nem is beszélve, hogy egy adag étellel akár 2000kalóriát is be lehet vinni, de ennek az elégetéséhez még egy 130 kilós férfiembernek is két óra kell .

Neked is oda kell figyelned a táplálkozásra?
Természetesen én sem szeretek az árral szemben úszni, de elég jól haladok az önismeret rögös útján, így már tudom, mikor, mit engedhetek meg magamnak és mivel tudom ellensúlyozni a kihágásaimat és mi az ára a bűnbeesésnek http://static.ak.fbcdn.net/images/blank.gif 

…és akkor mivel ez egy gasztroblog lenne pár ilyen jellegű kérdés is. Mi a három kedvenc ételed?
 töltött káposzta, juhtúrós sztrapacska, marhahús leves, mátrai borzas, májas hurka és szerintem tudnám még folytatni http://static.ak.fbcdn.net/images/blank.gif

Tudsz főzni?
Főzni mindenki tud, csak legyen aki megeszi! http://static.ak.fbcdn.net/images/blank.gif Nagyon ritkán szoktam főzni, akkor inkább egytál ételeket sok zöldséggel, elsősorban csirkehúsból.

Mi a 3 kedvenc alapanyagod?
Erre a kérdésre a legnehezebb válaszolni. Otthon mindig abból alkotok amit találok, a bevásárlást viszont nem én szoktam intézni. A lényeg, hogy sok zöldség, hús és egy kis sajt mindig jó ha van a közelben. Szívesen használok mézet és magvakat is.


István! Köszönöm, hogy válszoltál a kérdéseimre!



2012. június 18., hétfő

Sárgarépás vegyes saláta

Valószínűleg magamtól soha nem jutott volna eszembe, hogy olyan salátát készítsek amennyiben ennyi sárgarépa van, mint a következő receptben. Aztán nem olyan régen ettem egy nagyon finom salátát, ami nagyon ízlett és feltétlenül kipróbálásra várt. Mivel a receptet nem kértem el így ez nem pont ugyanaz, mint amit kóstoltam, hanem inkább egy hasonló változat. Akár magában, akár grill húsok mellé ajánlom!


Hozzávalók:
1 kisebb karfiol negyede
6 db közepes méretű sárgarépa
1 db kígyóuborka
1 nagy fej vöröshagyma
1 db alma

Az öntethez:
450 g tejföl
2 kk mustár
1 kk nyírfacukor
3 ek majonéz


  1. A karfiolt szedjük rózsáira, majd főzzük meg sós vízben. Mikor megfőtt vágjuk össze kisebb darabokra
  2. A sárgarépát tisztítsuk meg majd reszeljük le vékonyra.
  3. Az uborkát, az almát valamint a hagymát reszeljük le durvább darabokra.
  4. Az öntet hozzávalóit keverjük ki krémesre.
  5. Keverjük az öntethez a zöldségeket, majd tálaljuk lehűtve.

2012. június 13., szerda

Csokoládéfagylalt

Egy igazi klasszikus, krémes csokoládéfagylatot hoztam ma! Azt hiszem, hogy már negyedszer készül Nálam az elmúlt hónapokban, de eddig soha nem volt módom megörökíteni. Mindig úgy jártam, hogy mikor már fotózni készültem volna, a fagyinak hűlt helyét találtam csak....


Most viszont nagyon készültem és résen voltam a kezdetektől, így miután gombócoltam az első adagot, rögtön le is fotóztam.
Nem szeretném túldicsérni, de valóban egy nagyon finom (szerintem tökéletes) fagyival állunk szemben:)


Hozzávalók:
4 dl  tejszín
4 dl tej    
4 ek holland  kakaópor
10 dkg magas kakótartalmú étcsokoládé
4 tojássárgája
10 dkg cukor (nyírfacukrot használtam)


  1. Adjuk a tojássárgájákhoz a nyírfacukrot, majd habverővel keverjük ki krémesre.
  2. A tejszínt és a tejet melegítsük fel, majd tördeljük bele a csokoládét és tegyük bele a kakaóport. Olvasszuk össze, és keverjük ki simára. 
  3. Lassú lángon  forgassuk hozzá a tojásos-cukros keveréket és sűrítsük össze az egészet. Amennyiben még szükséges édesítsük tovább ízlés szerint.
  4. Hagyjuk kihűlni, majd hűtsük le a fagylaltalapot.
  5. Készítsük el a géppel a fagylaltot, majd ha elkészült tegyük a fagyasztóba, hogy gombócolhatóvá dermedjen

További fagyireceptek itt olvashatóak!



2012. június 7., csütörtök

Fügefagylalt

Bár a fügeszezonnak még se híre se hamva, de úgy gondolom, hogy mégis meg kell osztanom ezt a jó kis fagyireceptet...... Azért készült most, mert a hetekben azon fáradozok, hogy felhasználásra kerüljenek a fagyasztóban eltett tavalyi zöldségek és gyümölcsök.


Miután megtaláltam a fagyasztóban a jéghideg fügét valahogy nem is volt kérdés, hogy fagylalt fog belőle készülni. Szerencsére volt itthon tejszín is, a többi alapanyag meg szinte kínálta magát:)


Hozzávalók:
40 dkg füge
2 dl tejszín
4 dl tej
10 dkg mascarpone
1 citrom leve
1 ek tahini (elhagyható)
folyékony édesítőszer


  1. A fügéket botmixerrel pépesítsük össze, ízlés szerint hagyhatunk benne egy-két nagyobb darabot is a gyümölcsökből.
  2. Keverjük össze a hideg mascarponét, tahinit, a citromok levét, a tejszínt és a tejet, majd édesítsük ízlés szerint. 
  3. Töltsük bele a masszát fagyigépbe. 
  4. Készítsük el a géppel a fagylaltot, majd ha elkészült tegyük a fagyasztóba, hogy gombócolhatóvá dermedjen.




2012. június 4., hétfő

Karfiol alapú "pizza"

...aminek igazából semmi köze a pizzához, ugyanis a "tésztája" nemhogy lisztet nem tartalmaz, de semmi olyan alapanyagot sem amely egy pizzában megtalálható! Sajnos, nem tudom, hogy kitől származik az eredeti recept, Én egy facebook csoportban bukkantam rá, de ezúton is köszönet érte, mert nagyszerű ötlet volt! 


Maga a pizza alap nem más, mint egy karfiolos-mozarellás alap fűszerezve. Feltétnek, pedig tulajdonképpen bármivel elkészíthető, amit amúgy a kedvenc pizzánkra tennénk.

Úgy gondolom, hogy ez ez étel kiváló alternatívája lehet a hagyományos pizzának, lisztérzékenyeknek, paleósoknak, szénhidrát csökkentett üzemmódban étkezőknek, fogyókúrázoknak, vagy egyszerűen egészségesebben vagy változatosabban étkezni vágyóaknak!


Hozzávalók:
1 pohár aprított karfiol   (nálam 22 dkg)
1 pohár reszelt mozarella (nálam 12,5 dkg scarmoza)
1 tojás
1 tk oregano
1 tk bazsalikom
kevés bors


  1. A karfiolt aprítógépben daráljuk össze morzsásra. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen pépes, hanem maradjon még darabos, morzsás állagú.
  2. A karfiolt néhány perc alatt pároljuk meg. Mikrohullámú sütőben magas fokozaton is megtehetjük kb 2 perc alatt.
  3. A sajtot reszeljük le és keverjük össze a karfiollal valamint a fűszerekkel és a tojással.
  4. Formázzunk a masszából tetszőleges formájú korongokat. Bár, az eredeti recept nem írta, Én egy leheletnyi nedvességet kinyomkodtam formázás előtt a karfiolból.
  5. Helyezzük a megformázott korongokat sűtőpapírral kibélelt tepsibe, majd 180 fokon süssük meg annyira, hogy kicsit barna legyen a teteje.
  6. Kenjük meg pizzaszósszal és tegyünk rá tetszőleges feltétet, majd süssük készre.



2012. június 1., péntek

Mángoldos-túrós pogácsa

Eredetileg valamilyen spenótos sós süteményben gondolkodtam, de aztán módosult a tervem, ugyanis Anyukám megajándékozott egy kisebb adag frissen szedett mángolddal. Mivel a mángold adta magát a spenót helyett, így lett mángoldos a következő pogácsa. A recept alapjául egy régebbi, jól bevált túrós pogácsámat választottam.


Hozzávalók:
20 dkg csökkentett szénhidrátttartalmú liszt
25 dkg tehéntúró
1 tojás+ 1 tojás a kenéshez
2 dkg élesztő
5 dkg vaj
0,5 dl tej
1 tk só
szezámmag a tetejére
1 csokor (kb 5 dkg) mángold

  1. A mángoldot mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk össze kisebb darabokra.
  2. A liszthez adjuk hozzá a szétmorzsolt túrót, a vajat, a tejet, a sót, 1 tojást valamint a szétmorzsolt élesztőt és a mángoldot. 
  3. Géppel, vagy kézzel gyúrjunk rugalmas tésztát az egészből. Mikor készen vagyunk letakarva tegyük langyos helyre megkelni.
  4. Miután megkelt a tészta öntsük ki lisztezett felületre és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. 
  5. 1 tojás keverjünk ki simára és kenjük meg vele a pogácsa tésztát. Szórjunk rá szezámmagot.
  6. Szaggassuk ki a pogácsákat szaggatóval a kívánt nagyságúra, vagy egyszerűen, mint ahogy Én tettem vágjuk össze kisebb kockákra. 
  7. A kiszaggatott pogácsákat helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  8. Előmelegített 190 fokos sütőben süssük készre

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails