2012. június 30., szombat

Mogyorókrém

Csak-csak ideértem ezzel a mogyorókrém recepttel is:) Még hónapokkal ezelőtt készítettem el az első adagot, de aztán az mindig elmaradt, hogy feltöltsem ide a blogra is. Azóta már túl vagyok néhány adag elkészítésén, na nem mindent mi ettük meg, volt közte például egy  facebookos nyeremény is........


Az elkészítése rém egyszerű, az alapanyagokon kívül mindössze egy jó turmixgépre és darálóra lesz szükségünk.
Én nyírfacokorral készítettem, de ízlés szerint természetesen  használhatunk hozzá másféle cukrot is. Azt viszont  mindenképpen meg kell említenem, hogy szerintem különösen finom lesz a nyírfacukortól, ugyanis a nyírfacukor jellegzetes "hűvöskés" utóíze remekül passzol a mogyorókrémhez.


Hozzávalók:
20 dkg mogyoró
3-4 evőkanál nyírfacukor
30 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé 
3 ek mogyoróolaj


  1. A mogyórót és a cukrot daráljuk le.
  2. Tegyük a darált mogyórót, a cukrot, a széttördelt csokoládét és a mogyoróolajat turmixgébe, majd turmixoljuk össze. Amennyiben nehezen keverné a gép, időnként keverjük át fakanállal. Néhány perc múlva krémes mogyorókrémet kapunk.


Hidegen szillárd, szobahőmérsékleten hagyva folyékony, kenhető mogyórókrém lesz a végeredmény.
A mogyorókrém hetekig eláll hűtőszekrényben.



2012. június 25., hétfő

Citromos jégkrém

Igaz, hogy lassan már esélyem sem lesz arra, hogy minden konyhai kiegészítőm elférjen a szekrényekben, de azt nem hagyhattam ki, hogy vegyek végre jégkrémkészítő formát is:) Első körben nem variáltam túl a dolgot és a jól bevált citromfagylalt receptem alapján készítettem egy adag jégkrémet. 



Hozzávalók:
1 citrom
1,5 dl tejszín
1,5 dl joghurt
folyékony édesítőszer

  1. A citrom levét csavarjuk ki. 
  2. Öntsük hozzá a tejszínt, a joghurtot.
  3. Keverjük össze, majd édesítsük ízlés szerint.
  4. Töltsük a masszát jégkrémformába, majd tegyük dermedésig fagyasztóba.

2012. június 18., hétfő

Sárgarépás vegyes saláta

Valószínűleg magamtól soha nem jutott volna eszembe, hogy olyan salátát készítsek amennyiben ennyi sárgarépa van, mint a következő receptben. Aztán nem olyan régen ettem egy nagyon finom salátát, ami nagyon ízlett és feltétlenül kipróbálásra várt. Mivel a receptet nem kértem el így ez nem pont ugyanaz, mint amit kóstoltam, hanem inkább egy hasonló változat. Akár magában, akár grill húsok mellé ajánlom!


Hozzávalók:
1 kisebb karfiol negyede
6 db közepes méretű sárgarépa
1 db kígyóuborka
1 nagy fej vöröshagyma
1 db alma

Az öntethez:
450 g tejföl
2 kk mustár
1 kk nyírfacukor
3 ek majonéz


  1. A karfiolt szedjük rózsáira, majd főzzük meg sós vízben. Mikor megfőtt vágjuk össze kisebb darabokra
  2. A sárgarépát tisztítsuk meg majd reszeljük le vékonyra.
  3. Az uborkát, az almát valamint a hagymát reszeljük le durvább darabokra.
  4. Az öntet hozzávalóit keverjük ki krémesre.
  5. Keverjük az öntethez a zöldségeket, majd tálaljuk lehűtve.

2012. június 13., szerda

Csokoládéfagylalt

Egy igazi klasszikus, krémes csokoládéfagylatot hoztam ma! Azt hiszem, hogy már negyedszer készül Nálam az elmúlt hónapokban, de eddig soha nem volt módom megörökíteni. Mindig úgy jártam, hogy mikor már fotózni készültem volna, a fagyinak hűlt helyét találtam csak....


Most viszont nagyon készültem és résen voltam a kezdetektől, így miután gombócoltam az első adagot, rögtön le is fotóztam.
Nem szeretném túldicsérni, de valóban egy nagyon finom (szerintem tökéletes) fagyival állunk szemben:)


Hozzávalók:
4 dl  tejszín
4 dl tej    
4 ek holland  kakaópor
10 dkg magas kakótartalmú étcsokoládé
4 tojássárgája
10 dkg cukor (nyírfacukrot használtam)


  1. Adjuk a tojássárgájákhoz a nyírfacukrot, majd habverővel keverjük ki krémesre.
  2. A tejszínt és a tejet melegítsük fel, majd tördeljük bele a csokoládét és tegyük bele a kakaóport. Olvasszuk össze, és keverjük ki simára. 
  3. Lassú lángon  forgassuk hozzá a tojásos-cukros keveréket és sűrítsük össze az egészet. Amennyiben még szükséges édesítsük tovább ízlés szerint.
  4. Hagyjuk kihűlni, majd hűtsük le a fagylaltalapot.
  5. Készítsük el a géppel a fagylaltot, majd ha elkészült tegyük a fagyasztóba, hogy gombócolhatóvá dermedjen

További fagyireceptek itt olvashatóak!



2012. június 7., csütörtök

Fügefagylalt

Bár a fügeszezonnak még se híre se hamva, de úgy gondolom, hogy mégis meg kell osztanom ezt a jó kis fagyireceptet...... Azért készült most, mert a hetekben azon fáradozok, hogy felhasználásra kerüljenek a fagyasztóban eltett tavalyi zöldségek és gyümölcsök.


Miután megtaláltam a fagyasztóban a jéghideg fügét valahogy nem is volt kérdés, hogy fagylalt fog belőle készülni. Szerencsére volt itthon tejszín is, a többi alapanyag meg szinte kínálta magát:)


Hozzávalók:
40 dkg füge
2 dl tejszín
4 dl tej
10 dkg mascarpone
1 citrom leve
1 ek tahini (elhagyható)
folyékony édesítőszer


  1. A fügéket botmixerrel pépesítsük össze, ízlés szerint hagyhatunk benne egy-két nagyobb darabot is a gyümölcsökből.
  2. Keverjük össze a hideg mascarponét, tahinit, a citromok levét, a tejszínt és a tejet, majd édesítsük ízlés szerint. 
  3. Töltsük bele a masszát fagyigépbe. 
  4. Készítsük el a géppel a fagylaltot, majd ha elkészült tegyük a fagyasztóba, hogy gombócolhatóvá dermedjen.




2012. június 4., hétfő

Karfiol alapú "pizza"

...aminek igazából semmi köze a pizzához, ugyanis a "tésztája" nemhogy lisztet nem tartalmaz, de semmi olyan alapanyagot sem amely egy pizzában megtalálható! Sajnos, nem tudom, hogy kitől származik az eredeti recept, Én egy facebook csoportban bukkantam rá, de ezúton is köszönet érte, mert nagyszerű ötlet volt! 


Maga a pizza alap nem más, mint egy karfiolos-mozarellás alap fűszerezve. Feltétnek, pedig tulajdonképpen bármivel elkészíthető, amit amúgy a kedvenc pizzánkra tennénk.

Úgy gondolom, hogy ez ez étel kiváló alternatívája lehet a hagyományos pizzának, lisztérzékenyeknek, paleósoknak, szénhidrát csökkentett üzemmódban étkezőknek, fogyókúrázoknak, vagy egyszerűen egészségesebben vagy változatosabban étkezni vágyóaknak!


Hozzávalók:
1 pohár aprított karfiol   (nálam 22 dkg)
1 pohár reszelt mozarella (nálam 12,5 dkg scarmoza)
1 tojás
1 tk oregano
1 tk bazsalikom
kevés bors


  1. A karfiolt aprítógépben daráljuk össze morzsásra. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen pépes, hanem maradjon még darabos, morzsás állagú.
  2. A karfiolt néhány perc alatt pároljuk meg. Mikrohullámú sütőben magas fokozaton is megtehetjük kb 2 perc alatt.
  3. A sajtot reszeljük le és keverjük össze a karfiollal valamint a fűszerekkel és a tojással.
  4. Formázzunk a masszából tetszőleges formájú korongokat. Bár, az eredeti recept nem írta, Én egy leheletnyi nedvességet kinyomkodtam formázás előtt a karfiolból.
  5. Helyezzük a megformázott korongokat sűtőpapírral kibélelt tepsibe, majd 180 fokon süssük meg annyira, hogy kicsit barna legyen a teteje.
  6. Kenjük meg pizzaszósszal és tegyünk rá tetszőleges feltétet, majd süssük készre.



2012. június 1., péntek

Mángoldos-túrós pogácsa

Eredetileg valamilyen spenótos sós süteményben gondolkodtam, de aztán módosult a tervem, ugyanis Anyukám megajándékozott egy kisebb adag frissen szedett mángolddal. Mivel a mángold adta magát a spenót helyett, így lett mángoldos a következő pogácsa. A recept alapjául egy régebbi, jól bevált túrós pogácsámat választottam.


Hozzávalók:
20 dkg csökkentett szénhidrátttartalmú liszt
25 dkg tehéntúró
1 tojás+ 1 tojás a kenéshez
2 dkg élesztő
5 dkg vaj
0,5 dl tej
1 tk só
szezámmag a tetejére
1 csokor (kb 5 dkg) mángold

  1. A mángoldot mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk össze kisebb darabokra.
  2. A liszthez adjuk hozzá a szétmorzsolt túrót, a vajat, a tejet, a sót, 1 tojást valamint a szétmorzsolt élesztőt és a mángoldot. 
  3. Géppel, vagy kézzel gyúrjunk rugalmas tésztát az egészből. Mikor készen vagyunk letakarva tegyük langyos helyre megkelni.
  4. Miután megkelt a tészta öntsük ki lisztezett felületre és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. 
  5. 1 tojás keverjünk ki simára és kenjük meg vele a pogácsa tésztát. Szórjunk rá szezámmagot.
  6. Szaggassuk ki a pogácsákat szaggatóval a kívánt nagyságúra, vagy egyszerűen, mint ahogy Én tettem vágjuk össze kisebb kockákra. 
  7. A kiszaggatott pogácsákat helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  8. Előmelegített 190 fokos sütőben süssük készre

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails