Nagyon jól sikerült torta volt ez! Sőt, azt hiszem, hogy az egyik legfinomabb torta volt ez az epres-csokis változat amit valaha sütöttem így hét nyugodt szívvel tudom ajánlani másnak is, hogy elkészítse.
Hozzávalók (a 4 db laphoz)
8 db tojás
25 dkg liszt
25 dkg cukor (barnacukrot használtam)
8 db tojás
25 dkg liszt
25 dkg cukor (barnacukrot használtam)
A krémhez:
5 dl tejszín
50 dkg mascarpone
25 dkg eper
6 lap zselatin
1 dl tej
10 dkg tejcsokoládé
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
A tetejére:
6 dkg étcsokoládé
díszítésnek opcionálisan fagylaltostya
díszítésnek opcionálisan fagylaltostya
A tortához 2 lapot (felezve a tészta hozzávalóit) sütöttem majd mindkettőt félbevágtam a tortához. Egyébként általában egyesével szoktam megsütni a tortákhoz a lapokat, de most kicsit gyorsítottam a folyamaton. Természetesen meg lehet egyben is sütni a piskótát a megadott alapanyagokból. A torta sütéséhez egy 20 cm-es tortaformát használtam.
- A tojások fehérjét a cukor felével verjük fel kemény habbá.
- A tojások sárgáját a cukor másik felével keverjük ki. Addig keverjük amíg teljesen krémes lesz, és szinte kezd kifehéredni.
- A tojásfehérjét keverjük hozzá lazán a tojássárgájás krémhez.
- Szitáljuk bele a tojásos keverékbe a lisztet és lassan, lazán keverjük el.
- Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában süssük készre a lapokat. Tűvel, vagy késsel ellenőrizzük, hogy nem ragad-bele a tészta.
- A tejszínt verjük fel kemény habbá.
- A tejcsokoládét gőzfürdő felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a mascarpone feléhez. 3 db zselatinlapot áztassunk be hideg vízbe, majd melegítsünk fel fél dl tejet. A meleg tejbe a megpuhult zselatinlapot tegyük bele és keverjük el, majd öntsük a mascarponés krémhez és keverjük el alaposan. Édesítsük közbe ízlés szerint.
- A tejszín felét tegyük a csokis krémhez, keverjük el majd hagyjuk hűvös helyen annyira megszilárdulni, hogy könnyen kenhető legyen (kb. 10-15 perc)
- A tejcsokis krémmel kenjük meg két tortalapot.
- Az epret vágjuk össze kisebb darabokra, vagy villával nyomkodjuk össze. Én fagyasztott epret használtam így elég volt kicsit összenyomkodni. Keverjük hozzá a mascarpone másik feléhez és édesítsük közbe ízlés szerint. 3 db zselatinlapot áztassunk be hideg vízbe, majd melegítsünk fel fél dl tejet. A meleg tejbe a megpuhult zselatinlapot tegyük bele és keverjük el, majd öntsük a mascarponés krémhez és keverjük el alaposan.
- A tejszín másik felét tegyük az epres krémhez, keverjük el majd hagyjuk hűvös helyen annyira megszilárdulni, hogy könnyen kenhető legyen (kb. 10-15 perc)
- Az epres krémmel kenjük meg két tortalapot.
- Helyezzük a megkent tortalapokat egymás tetejére (sorrend: csokis, epres, csokis, epres)
- Az étcsokoládét gőzfürdő felett olvasszuk fel, majd gyorsan (ügyelve hogy minden legyen előkészítve nehogy a csoki idő előtt megszilárduljon) öntsük a torta tetejére.
- Tegyük hűtőszekrénybe legalább 8 órára fogyasztás előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése