2012. december 29., szombat

Mézes krémes

....talán megtervezni se tudtam volna jobban, ugyanis pont a kedvenc süteményem és történetesen  egy tipikusan mézes recept lett  a 300. blogbejegyzés a Mézesélet blogon:)

Nagyon szeretjük a mézes krémest, és rendszerint évente kétszer szoktam készíteni ezt a süteményt, minden húsvétkor és karácsonykor. Emlékszem........ eleinte nagy mumus volt Nálam a mézes lapok nyújtása, de szerencsére már belejöttem és bár ma se tartozik a kedvenc konyhai műveleteim közé, de azért bíztatok Mindenkit, hogy belevágjon. Hogy miért is?


Azért, mert szerintem ez egy olyan sütemény, ami egyértelműen megéri a fáradságot.
Az évek alatt volt alkalmam kitapasztalni, hogy hogyan lehet viszonylag könnyedén nyújtani azokat a fránya a mézes lapokat. A titok a hőmérsékleten múlik!  Melegen kell tartani a a tésztát nyújtásig, és ha meleg akkor  a tésztában lévő méz nem keményedik meg és könnyedén nyújtható. Úgyhogy a cél érdekében két cselt szoktam bevetni. Nyújtás előtt (mikróban olvasztási fokozaton) megmelegítem a tésztát, illetve a már nagyjából kinyújtott lapokat meleg tepsi hátulján szoktam véglegesre formázni.


Az eredeti recept Tóthné Pánya Marianna Házi sütemények könyvéből származik és nem is szoktam kísérletezgetni tovább -pusztán a margarint cseréltem vajra a vaníliás cukrot pedig vaníliára-  mert úgy ahogy van, szerintem tökéletes!

A süteményt készítsük el fogyasztás előtt legalább 1-2 nappal. hogy a lapok meg tudjanak puhulni.


33X36-os gáztepsiben készítettem
Hozzávalók:
a tésztához:
18 dkg porcukor
2 db tojás
6 dkg margarin (Nálam vaj)
3 ek langyos méz
5 ek tej
2 kk szódabikarbóna
60 dkg liszt
csipet só

kevés zsír a tepsi kenéséshez


Hozzávalók:
a krémhez
7 dl tej
7 ek búzadara
1 csomag vaníliás cukor (Nálam egy vaníliarúd magjai)
20 dkg margarin (Nálam vaj)
25 dkg porcukor
1 citrom  ( Én  ezt elhagytam)
1 kis üveg baracklekvár (3-4 dl)

Csokimáz:
6 ek porcukor
2 ek kakaópor
5 ek víz
1 ek olaj
10 dkg margarin (Nálam vaj)
kiegészítettem 5 dkg étcsokoládéval

  1. A szódabikarbónát keverjük el az átszitált liszttel. A tészta további hozzávalóit langyos tűzhelyen forrásig hevítjük, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket és félkemény tésztát gyúrunk.
  2. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és tegyük be a sütőbe a tepsit melegíteni.
  3. A meggyúrt tésztát osszuk el 4 felé, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki (melegen) őket a gáztepsi külső méretével megegyező lapokra. Fontos, hogy ne bosszankodjunk, ha összeugrik, vagy esetleg  elszakadnak a  lapok. Miután ráhelyeztük a meleg sütőre könnyedén ki tudjuk javítani és a kész süteményben egyáltalán nem fognak látszódni az esetleges hibák.
  4. Vegyük ki a tepsit a sütőből ás kenjük meg vékonyan zsírral.
  5. Helyezzük a kinyújtott tésztát a a meleg (de már nem forró) tepsi hátoldalára, igazgassuk, nyújtsuk tovább ha még szükséges és pár perc alatt süssük meg a lapot. Nagyon vigyázzunk, mert gyorsan  (kb 5 perc alatt) megsül,  és könnyen megszáradhatnak/túlsülhetnek a lapok.
  6. A leírtaknak megfelelően készítsük el a további 3 lapot.
  7. A tejet keverjük el a búzadarával, majd forraljuk fel és főzzünk belőle tejbegrízt. Langyosra hűtsük ki. 
  8. Keverjük ki a vajat a porcukorral és a vanília magjaival.
  9.  Keverjük össze gépi habverővel a vajas cukrot és a kihűlt tejbegrízt.
  10. A tölteléket felezzük el, az 1. lapra kenjük el a krém felét, erre helyezzük rá a 2. lapot, és kenjük meg baracklekvárral. Erre tegyük a 3. lapot és kenjük meg a krém másik felével. Helyezzük a tetejére a 4. lapot és 
  11. Készítsük el a csokimázat. A porcukrot a kakaót és a vizet főzzük össze, majd keverjük hozzá a csokoládét és vajat végül az olajat. 
  12. Vonjuk be olvasztott csokoládéval a sütemény tetejét.
Fogyasztásig hagyjuk hűvös helyen.

4 megjegyzés:

Konyhavirtuóz írta...

Elfogadnék egy szeletet! :)

marisz57 írta...

Nagyon szép lett a mézeskrémesed, gyönyörűek róla a fotók is! És egyértelmű, hogy nagyon finom!

Mézesélet írta...

Küldenék Konyhavirtuóz, de már elfogyott:)

Mézesélet írta...

Köszönöm Marisz:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails