Már hónapok óta készülök arra, hogy a jól bevált csökkentett szénhidráttartalamú zsemlém valamint sajtos stanglim után süssek egy kenyeret is. Most hétvégén végre sor került rá és mondhatom, hogy nagyon meg vagyok elégedve az eredménnyel. Azóta már elkészült a második kenyér is ugyanebből a receptből, úgyhogy duplán tesztelve van a megadott recept!
Hozzávalók:
30 dkg Bl 55-ös liszt
30 dkg szénhidrátcsökkentő keverék
2 ek sikér
4 dkg élesztő
1 ek cukorhelyettesítő
1 ek só
kb 3,4 dl langyos víz
a kenyér tetejére opcionálisan magvak
- A hozzávalókat dolgozzuk össze, majd gyúrjuk belőle lágy, sima tésztát.
- A kidolgozott tésztát helyezzük kelesztőtálba, majd lefedve, langyos helyen kelesszük a duplájára.
- Gyúrjuk át a megkelt tésztát, majd formázzunk belőle tetszőleges kenyérformát.
- Permetezzük be a megformázott kenyeret vízzel és helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Hagyjuk kb fél órát újból kelni.
- A sütőt melegítsük fel 180 fokra. A sütő aljába helyezzünk egy tűzálló edénybe vizet.
- A megkelt kenyér tetejét vagdaljuk be harántirányban, majd újból permetezzük be vízzel. A kenyér tetejére szórjunk tetszőlegesen különböző magvakat (len, szezám, tök, napraforgó stb.)
- Az előmelegített sütőben süssük készre a kenyeret.
5 megjegyzés:
Az élesztővel mit kell csinálni? Csak belemorzsolni a többi alapanyag közé? Nem kell felfuttatni? Köszönöm szépen a választ!
Igen, nem kell futtatni, mivel a liszt cukorrá alakul, így simán megkel. Érkezett olyan visszajelzés, hogy valakinek több folyadék kellett a megadott mennyiségnél. Én géppel dagasztottam hosszan, Nekem elég volt amit a receptben megadtam.
"30 dkg szénhidrátcsökkentő keverék"
ezt hol veszed, mi ez ?
nekem BL80 és BL112 kenyérlisztem van, szerinted jó azzal is ?
"30 dkg szénhidrátcsökkentő keverék" -- ezt hol veszed? BL80 vagy BL112 kenyérlisztből is jó szerinted ? abból sütjük a kenyeret... Köszi
Lehet kapni többféle ilyen keveréket pl bioboltban. Persze! teljesen jó pl Bl 80-as lisztből is. Folyadékból valószínüleg kevesebb kell hozzá, javaslom a fokozatos adagolást...
Megjegyzés küldése