Több szempontból is örülök annak, hogy megvettem tavasszal ezeket a kisméretű pitetálakat! Talán a legjobban azért mert így könnyen tudok kis adagban sütni valamilyen kihagyhatatlan finomságot, mint például a következő szilvás pitéket.
4 kis pite készül általában azóta, nem több, így nincs mese és véletlenül se eszek többet, mint amennyit engedélyeznék magamnak. Szóval szerintem rém praktikus és kiválóan kontrolálható vele a desszertfogyasztás mértéke:)
Amennyiben nincs ilyen formánk, nagyobb pitetformában is nyugodtan elkészíthetjük ezt a receptet. Ebben ez esetben duplázzuk a megadott mennyiségeket!
Hozzávalók a tésztához (4 db kismértű pitéhez):
6 dkg vaj
1 tojás
10 dkg liszt (tönkölylisztet használtam)
6 dkg vaj
1 tojás
10 dkg liszt (tönkölylisztet használtam)
Hozzávalók a töltelékhez:
10 dkg túró
2 ek tejföl
őrölt fahéj
folyékony édesítőszer
8 db szilva
- A hideg vajat vágjuk össze kisebb darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Amennyiben szükséges adhatunk hozzá hideg vizet.
- Fóliába csomagolva tegyük hűtőszekrénybe legalább fél órára.
- Béleljük ki a tésztával a pitetálakat. A tészta sütőformába illesztését a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha egyszerűen belenyomkodjuk a tésztát a forma aljára és az oldalára is. A másik verzió az, hogy kinyúltjuk a tésztát, majd beletesszük a piteformába, ügyelve arra, hogy a perem részre is kerüljön tészta. Amennyiben a tészta itt-ott esetleg elszakad nyomkodjuk ki a a hiányos részeket. Mivel nagyon könnyen formázható a tészta az se gond, ha esetleg több részből tesszük bele a tésztát.
- A túrót keverjük ki simára a tejföllel és a fahéjjal majd édesítsük ízlés szerint.
- A pite belsejébe tegyünk a túrós keverékből, majd a piték tetejére tegyünk félbevágott szilvákat.
- Tegyük a sütőbe, majd 180 fokon süssük addig, amíg szépen megpirul a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése