Az elmúlt időszakban több olvasóm is kért tőlem jól bevált pizzareceptet. Ugyan szerepelt már korábban a blogon pizza és pizza tészta, de azok még nem csökkentett szénhidráttartalmú lisztekből készültek. Alapesetben a pizzatésztába szoktam tenni savót, mert szerintem határozottan jobb lesz a tészta állaga, de mivel tudom, hogy nem feltétlenül van minden hűtőben/mélyhűtőben savó így most azt elhagytam a receptből. Én most kisebb formájú pizzákat készítettem, de természetesen formázhatjuk nagyobb méretűre is a pizzáinkat.
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg csökkentett szénhidráttartalmú liszt
1 dl tej
3 dl langyos víz
2 dkg élesztő
1 ek sikér (elhagyható)
1 kk "negyedkanál" cukor
1 kk só
3 ek oílva olaj
Hozzávalók a feltéthez:
4 dl tejföl
2 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
só
oregano
bors
bazsalikom
olívabogyó
sajt
45 dkg csökkentett szénhidráttartalmú liszt
1 dl tej
3 dl langyos víz
2 dkg élesztő
1 ek sikér (elhagyható)
1 kk "negyedkanál" cukor
1 kk só
3 ek oílva olaj
Hozzávalók a feltéthez:
4 dl tejföl
2 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
só
oregano
bors
bazsalikom
olívabogyó
sajt
- A tejet öntsük ki egy pohárba és tegyük bele a cukrot, majd melegítsük fel (Én a mikroban szoktam) langyosra. Morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük el, majd futtassuk fel.
- A lisztet szitájuk bele egy olyan edénybe, ami a későbbiekben alkalmas lesz kelesztésre. A lisztet érdemes ilyenkor egy pár percre bedobni a mikróba ugyanis ha langyos liszttel indítunk, hamarabb indul el majd a tészta kelése.
- Öntsük a vizet a liszthez, majd adjuk hozzá az olíva olajat, és a sót. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt.
- Dagasszuk össze a tésztát kézzel vagy géppel és leszórva liszttel, letakarva hagyjuk megkelni.
- A tejfölt keverjük ki az olívaolajjal, majd fűszerezzük ízlés szerint borssal, oreganoval, bazsalikommal.
- A vöröshagymát tisztítsuk meg. és szeleteljük fel vékony szeletekre. Olívaolajon fonnyasszuk meg a hagymát.
- Melegítsük fel a sütőt 250 fokra, úgy, hogy tegyük bele azt a tepsit vagy lapot is a sütőbe amin sütni fogunk.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen formázzuk meg vékony kerek lapokká, és hagyjuk 10 percet kelni.
- Tegyük be a forró tepsibe a pizzát és süssük egy percig. Vigyázzunk, mert nagyon forróvá válik ekkora a tepsi, de elengedhetelen a forró sütő és tepsi a jó pizzához. Sajnos így is messze vagyunk még egy jó kemence hőfokától:)
- Vegyük ki a pizzát, kenjük meg a tejfölös szósszal, tegyük rá a hagymát, a sajtot és az olívabogyót.
- Süssük készre a pizzát. Kb 10-12 perc alatt elkészül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése