2012. február 16., csütörtök

Sajtos-olívabogyós mini pizzák

Az elmúlt időszakban több olvasóm is kért tőlem jól bevált pizzareceptet. Ugyan szerepelt  már korábban a blogon pizza és pizza tészta, de azok még nem csökkentett szénhidráttartalmú lisztekből készültek. Alapesetben a pizzatésztába szoktam tenni savót, mert szerintem határozottan jobb lesz a tészta állaga, de mivel tudom, hogy nem feltétlenül van minden hűtőben/mélyhűtőben savó így most azt elhagytam a receptből. Én most kisebb formájú pizzákat készítettem, de természetesen formázhatjuk nagyobb méretűre is a pizzáinkat.   



Hozzávalók a tésztához:
45 dkg csökkentett szénhidráttartalmú liszt
1 dl tej
3 dl langyos víz
2 dkg élesztő
1 ek sikér (elhagyható)
1 kk "negyedkanál" cukor
1 kk só
3 ek oílva olaj    

Hozzávalók a feltéthez:
4 dl tejföl
2 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma

oregano
bors
bazsalikom
olívabogyó
sajt


                                    

  1. A tejet öntsük ki egy pohárba és tegyük bele a cukrot, majd melegítsük fel (Én a mikroban szoktam) langyosra. Morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük el, majd futtassuk fel.
  2. A lisztet szitájuk bele egy olyan edénybe, ami a későbbiekben alkalmas lesz kelesztésre. A lisztet érdemes ilyenkor egy pár percre bedobni a mikróba ugyanis ha langyos liszttel indítunk, hamarabb indul el majd a tészta kelése.
  3. Öntsük a vizet a liszthez, majd adjuk hozzá az olíva olajat, és a sót. Adjuk hozzá  a felfutott élesztőt.
  4. Dagasszuk össze a tésztát kézzel vagy géppel és leszórva liszttel, letakarva hagyjuk megkelni.
  5. A tejfölt keverjük ki az olívaolajjal, majd fűszerezzük ízlés szerint borssal, oreganoval, bazsalikommal.
  6. A vöröshagymát tisztítsuk meg. és szeleteljük fel vékony szeletekre. Olívaolajon fonnyasszuk meg a hagymát.
  7. Melegítsük fel a sütőt 250 fokra, úgy, hogy tegyük bele azt a tepsit vagy lapot is a sütőbe amin sütni fogunk.
  8. A megkelt tésztát lisztezett felületen formázzuk meg vékony kerek lapokká, és hagyjuk 10 percet kelni.
  9. Tegyük be a forró tepsibe a pizzát és süssük egy percig. Vigyázzunk, mert nagyon forróvá válik ekkora a tepsi, de elengedhetelen a forró sütő és tepsi a jó pizzához. Sajnos így is messze vagyunk még egy jó kemence hőfokától:)
  10. Vegyük ki a pizzát, kenjük meg a tejfölös szósszal, tegyük rá a hagymát,  a sajtot és az olívabogyót.
  11. Süssük készre a pizzát. Kb 10-12 perc alatt elkészül.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails