2013. december 15., vasárnap

Túrós-mákos pogácsa (hidegen kelesztve)

Egy családi összejövetelre készítettem a következő pogácsát és azt hiszem, hogy nem is gondolkodok, hogy milyen sós süti legyen néhány nap múlva, ugyanis karácsonykor is ezt fogom készíteni újra.

Nagyon mutatós pogácsa lett szerintem .....és valahogy olyan karácsonyi hangulatú is lett a máktól.


Sose sütöttem még pogácsát zsírral, de most bizony kevés volt itthon a vaj így zsír is került a tésztájába. Akinek ez nem szimpatikus vagy nem szereti természetesen lehet további vajmennyiséggel is pótolni.

Mivel hidegen kelesztve készül nyugodtan be lehet keverni a pogácsa tésztáját a sütést megelőző este -Én is így tettem- így másnapra már csak a sütés marad.

Kellemes karácsonyi készülődést kívánok Mindenkinek a jövő hétre :)



Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg tehéntúró
2 tojás+ 1 tojás a kenéshez
3 dkg élesztő
fék kk cukor
10 dkg vaj
10 dkg sertészsír (használhatunk helyette vajat is)
1,75 dl kefir
0,5 dl tej
1 tk só
5 dkg mák+szóráshoz a tetejére még egy kevés mák



  1. Tegyük bele a langyos tejbe a cukrot és az futtassuk meg benne az élesztőt.
  2. A liszthez adjuk hozzá a szétmorzsolt túrót, a vajat, a zsírt, a sót, 2 tojást, a kefirt valamint a felfuttatott élesztőt.
  3. Géppel, vagy kézzel gyúrjunk rugalmas tésztát az egészből. Mikor készen vagyunk letakarva tegyük hideg helyre megkelni néhány órára vagy akár egy éjszakára.
  4. Miután megkelt a tészta  adjuk hozzá a mákot és gyúrjuk át a tésztát. 
  5. Öntsük ki lisztezett felületre és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. 
  6. 1 tojás keverjünk ki simára és kenjük meg vele a pogácsa tésztát. Szórjunk rá mákot.
  7. Szaggassuk ki a pogácsákat szaggatóval a kívánt nagyságúra,
  8. A kiszaggatott pogácsákat helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  9. Előmelegített 190 fokos sütőben süssük készre.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails