Azt hiszem, hogy szinte minden kenyérsütő "társam" ismeri a dagasztás nélküli kenyeret, így ennek a körnek nem sok újdonsággal fogok most szolgálni. Aki viszont nem szokott otthon kenyeret sütni és egy valóban nagyon egyszerű és nagyszerű receptet keres, azt arra biztatnám, hogy olvasson nyugodtan tovább. Évekkel ezelőtt indult az útjára a dagasztás nélküli kenyérsütési láz, azt hiszem, hogy sokan megsütötték/megsütöttük már.
Nálam azóta is vannak olyan időszakok amikor gyakrabban sütöm, aztán van, hogy hónapokig eszembe se jut... Mondjuk az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy alapjában véve nem vagyunk nagy kenyér és péksütemény fogyasztók. Szó, mi szó ez a kenyér szerintem elonthatatlan, több ismerősöm is megsütötte már és kivétel nélkül Mindenkinek sikerült valamint ízlett.
Süthetjük ovális vagy kerek formában, ízesíthetjük bátran különféle magvakkal.
A következő linken kapcsolódó videót is találhattok!
Hozzávalók:
7,5 dl BL 80-as liszt (Én fele fehér tönkölyt valamint fele teljes kiőrlésű tönkölyt használtam)
3,75 dl víz,
fél tk szárított élesztő
1,5 tk só
opcionálisan magvak (napraforgó, szezám, len, tök, zabpehely)
- A liszthez keverjük hozzá a sót valamint az élesztőt.
- Öntsük hozzá a vizet, majd keverjük össze lazán (nem kell sokat kevergetni)
- Kelesszük 12 órán keresztül (általában este szoktam elkészíteni). Az állaga nem tipikusan kelt tésztás sokkal inkább a nokedli tésztához tudnám hasonlítani.
- 12 óra múlva,öntsük ki a tálból és keverjünk hozzá ízlés szerint magvakat.
- Hajtogassuk át, valamint lisztezzük be mindkét oldalát és szórjuk meg magvakkal.
- Letakarva pihentessük 30 perig.
- A sütőt melegítsük fel 250 fokra, és ezzel egyidejűleg egy fedeles jénai edényt is melegítsünk elő a sütőben
- Kb fél óra elteltével vegyük ki a tálat a sütőből és erősen lisztezzük be az alját.
- Tegyük a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe.
- Lefedve süssük 30 percig, majd vegyük le az edény tetejét le süssük további 20-25 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése