Még a múlt héten, szabadságom utolsó napján a piacon jártam, és vettem többek között paradicsomot is, mert ketchup készítés volt betervezve. Majd elrohantam fodrászhoz, és milyen az élet, ott is éppen a ketchup készítés volt a téma. Elkezdték mesélni a receptet és kérdezték, hogy nem írom-e fel. Mondtam, hogy nem, mert Én majd valószínűleg máshogy készítem. Aztán időközben mégis úgy döntöttem, hogy felírom, mert nagyon jól hangzott az említett recept. Néhány dolgot változtattam csak rajta.....és szerintem tökéletes lett. Alighanem ezentúl minden évben fogok eltenni a recept alapján.
Hozzávalók:
2 kg paradicsom
1 kg kápia paprika
0,5 kg vöröshagyma
1 ek só
folyékony édesítőszer
1 ek mustár
1 tk bors
2 dl 10%-os ecet (próbáltam almaecettel is, nagyon jól sikerült)
6 db bazsalikom levél (elhagyható)
7 db babérlevél
3 tk oregano
3 tk bazsalikom
natrium benzoát
- A paradicsomot és a paprikát mossuk meg. A vöröshagymát tisztítsuk meg.
- A paradicsomokat és a paprikákat csumázzuk ki és vágjuk össze nagyobb darabokra. Adjuk hozzá a nagyobb darabokra összevágott hagymát.
- Tegyük hozzá a mustárt, az ecetet, a sót, a babér-és bazsalikomlevelet és a borsot.
- Alacsony lángon lefedés nélkül főzzük kb 2 órán keresztül. Időnként keverjük meg, nem kell túl sokszor.
5. Szedjük ki a babérleveleket és turmixoljuk össze az egészet.
6. Adjuk hozzá az oreganót és a bazsalikomot.
7. Édesítsük ízlés szerint.
8. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk össze az egészet.
9. Adjunk hozzá egy kevés (kb fél kk natrium-benzoátot) és keverjük el.
10. Töltsük üvegekbe, majd zárjuk le és fordítsuk az üvegeket fejre kb 10 percre.