A halnak a benne található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően kulcsfontosságú szerepe van az egészségmegőrzés szempontjából. A rendszeres halfogyasztás bizonyítottan csökkenti az érelmeszesedés és az infarktus kialakulásának kockázatát. A halaknak az alacsony energiatartalmával szemben nagy a fehérjetartalma.
Talán meglepő, de pl. Japánban 2005 óta törvény írja elő, hogy minden iskolás gyermek naponta fogyasszon halat. Magyarországon ezzel szemben a hal szinte egyáltalán nem szerepel az iskolai menüben. A japánok évente átlagosan hetven-nyolcvan kilogramm halat esznek, míg magyarok maximum három kilogrammot fogyasztanak.
Hozzávalók (2 személyre):
0,5 kg fagyasztott hekk
só
vaj
2 db lilahagyma
2 db citrom
sütőpapír
- A hekket olvasszuk ki majd sózzuk be.
- Vágjunk le a sütőpapírból akkora darabokat, melyekbe egy nagyobb, vagy két kisebb halat be lehet majd csomagolni.
- A haldarabokat helyezzük rá egyesével-kettesével a sütőpapírokra.
- Szeleteljük fel a citromot és a hagymát, majd tegyük rá a halak tetejére. Minden csomagba tegyünk egy fél diónyi vajdarabkát is.
- Tekerjük össze a sütőpapírt a halakon, úgy mintha szaloncukrot csomagolnánk.
- Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25 perc alatt süssük készre.
- Tartsuk még kb.10 perig a papírban a megsült halakat, majd fogyaszthatjuk.
Néhány nappal ezelőtt kipróbáltam úgy, hogy a recept minden előírását, adagolását betartottam......Olyan fantasztikus ízorgiában volt részem, amely olyan galád mohóságra késztetett, hogy mindet megettem, persze, gondosan dél és délután között (volt is sértődés a családban, mivel számukra gyorsan összeütöttem egy lecsót, hogy ne éhezzenek, mire hazaérkeznek a munkából). Megint ilyet készítek (mirelit hekkből), elővettem már a mélyhűtőből.....Azonban, elővettem egy adag afrikai harcsafilét is, ezt is a hekk receptje szerint akarom elkészíteni (persze külön sütőpapírban és rövidebb sütési idővel - gondolom én - elkészíteni)......Összegezve, a recept meghozza mindenki étvágyát a halfogyasztásra, mert annyira finom!
VálaszTörlés