2014. február 25., kedd

Ricottás-körtés muffin


Akik régóta követik a blogomat lehet, hogy észrevették, hogy nem igazán szoktam muffint sütni.

Igaz, tavaly húsvétkor sütöttem kétféle sós változatot egy medvehagymásat és egy sonkásat, de édes változatok nem sűrűn készültek nálam. A legtöbb klasszikus muffin tésztája Nekem túl száraz, Én csak úgy szeretem ha dúsítva van a tészta sok-sok gyümölccsel, túróval, vagy mint a következő receptben ricottával.


25 dkg ricotta
25 dkg liszt
25 dkg körte
8 dkg vaj
cukor vagy édesítőszer
2 db tojás
1 csomag sütőpor

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  2. Keverjük össze a  lisztet a sütőporral.
  3. Egy másik tálban keverjük össze a a tojást, a megolvasztott vajat és a ricottát.
  4. Keverjük össze a két keveréket. 
  5. Adjuk hozzá az apróra felkockázott körtét és édesítsük ízlés szerint.
  6. Adagoljuk a tésztát kb 2/3-ig muffinsütőkbe (Én szilikonos formákat használtam)
  7. 20-23 perc alatt süssük meg a muffinokat.

2014. február 20., csütörtök

Lilahagymás ananászsaláta

Nem egy bonyolult recept, viszont nagyon finom a következő saláta.

Igazából gondolkodtam is, hogy egyáltalán begépeljem-e az elkészítését vagy csak egyszerűen tegyem fel a képeket, valamint a hozzávalókat.... Aztán végül leírtam gyorsan, mert így kerek a történet, ugye?


Hozzávalók:
ananász

lilahagyma
olíva olaj

kevés bazsalikom (elhagyható)

  1. Az ananász kockázzuk össze.
  2. A lilahagymát szeleteljük fel egészen apróra.
  3. A hagymát keverjük össze az ananásszal, majd locsoljuk meg kevés olíva olajjal.
  4. Tálaljuk kevés friss bazsalikommal.




2014. február 15., szombat

Sült túrótorta feketeszerderrel

Valamikor hét elején találkoztam a facebookon a következő torta alapreceptjével és rögtön el is döntöttem, hogy hétvégén megsütöm. A recept lényege, hogy túró, tojás, pudingpor, cukor, és valamilyen gyümölcs kell hozzá, majd az egészet összekeverve kell megsütni. Aztán továbbolvasgatva láttam még jó ötleteket is, például azt, hogy akár össze is lehet turmixolni a túrót és akkor máris kicsit sajttortára hasonló állag lehet a végeredmény.


Ma végre neki is láttam a torta elkészítésesnek de észrevettem, hogy egy kicsit kevesebb túróm van itthon mint ami szükséges lenne, így rögtön változtatnom is kellet a recepten és megalkottam a saját variációmat.

Ebben a változatban a túró egy részét joghurt valamint tejföl keveréke teszi ki. Variálhatjuk többféle gyümölccsel, vagy akár maradhatunk az alapreceptben megadottaknál. Ebben az esetben hagyjuk el a joghurtot és a tejfölt és 50 dkg túróval készítsük.

Miután elkészült a torta és megkóstoltam jót mosolyogtam magamban ugyanis eszembe jutott, hogy lassan 3 éve Én már készítettem egy nagyon hasonló citromos tortát :)


Hozzávalók:
35 dkg túró
1 dl joghurt
1 dl tejföl
1 csomag vaníliás pudingpor
cukor vagy édesítőszer
2 db tojás
1 rúd vanília magjai (elhagyható, de sokkal finomabb lesz ha beletesszük)
2 bögrényi feketeszeder (ez akár lehet kevesebb is vagy használhatunk másféle gyümölcsöt is)

  1. A szeder kivételével az összes hozzávalót tegyük bele egy edénybe és botmixerrel turmixoljuk össze. Közben kóstolgassuk és édesítsük ízlés szerint.
  2. Öntsük a masszát egy sütőpapírral kibélelt tortafaormába (Én pitetálba sütöttem)
  3. A gyümölcs felét szórjuk bele a süteménybe.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre.
  5. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben hagyjuk dermedni legalább két órán keresztül. Ezt követően a torta szépen szeletelhető lesz.
  6. Tálaljuk a maradék szederrel

2014. február 12., szerda

Medvehagymás brokkolikrémleves kolbászchipsszel

Jó pár adag medvehagyma várakozik még a mélyhűtőmben, és úgy gondoltam, hogy éppen ideje felhasználni, hiszen hipp-hopp kezdődik az aktuális szezon is......

Elsőként egy levest készítettem belőle és mivel éppen volt itthon egy brokkoli is így adott volt, hogy párosítom ezt a két zöld zöldséget. Tejszínesen elkészítve mondjuk kolbászchipsel a tetején ideális fogás lehet akár ebédre akár vacsorára.


Hozzávalók:
50 dkg brokkoli
15 dkg medvehagyma
olíva olaj
bors
2 dl tejszín
2-3 dl húsleves vagy alaplé esetleg víz

  1. A medvehagymát daraboljuk össze és dinszteljük meg az olíva olajon.
  2. A brokkolit vágjuk össze nagyobb darabokra, majd annyi sós vízben, hogy elfedje, főzzük puhára. 
  3. A megfőtt brokkolit a vízzel együtt öntsük bele egy turmixolásra alkalmas edénybe. Adjuk hozzá a medvehagymát és turmixoljuk össze.
  4.  Adjuk hozzá a tejszínt valamint annyi húslevest/vizet, hogy kellemes sűrűségű legyen és forraljuk össze. Sózzuk valamint borsozzuk ízlés szerint.
  5. A kolbász szeleteljük fel vékony szeletekre, majd kevés olíva olajon enyhén pirítsuk meg mindkét felüket.

Tálalhatjuk a meleg levest például pirított kenyérrel.




2014. február 9., vasárnap

Epres-csokis torta

Bár már tegnapra ígértem egy fotót a facebookon a hétvégi szülinapi tortáról, de aztán úgy alakult, hogy este későn értünk haza így nem maradt rá időm. Ma pedig már úgy gondoltam, hogy akkor inkább megírom hozzá a receptet is, és akkor fent lesz egyben a blogon is a recept.

Nagyon jól sikerült torta volt ez! Sőt, azt hiszem, hogy az egyik legfinomabb torta volt ez az epres-csokis változat amit valaha sütöttem így hét nyugodt szívvel tudom ajánlani másnak is, hogy elkészítse.


Hozzávalók (a 4 db laphoz)
8 db tojás
25 dkg liszt 
25 dkg cukor (barnacukrot használtam)


A krémhez:

5 dl tejszín
50 dkg mascarpone
25 dkg eper
6 lap zselatin
1 dl tej
10 dkg tejcsokoládé
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint 


A tetejére:
6 dkg étcsokoládé
díszítésnek opcionálisan fagylaltostya




A tortához 2 lapot (felezve a tészta hozzávalóit) sütöttem majd mindkettőt  félbevágtam a tortához. Egyébként általában egyesével szoktam megsütni a tortákhoz a lapokat, de most kicsit gyorsítottam a folyamaton. Természetesen  meg lehet egyben is sütni a piskótát a megadott alapanyagokból. A torta sütéséhez egy 20 cm-es tortaformát használtam. 

  1. A tojások fehérjét  a cukor felével verjük fel kemény habbá.
  2. A tojások sárgáját a cukor másik felével keverjük ki. Addig keverjük amíg teljesen krémes lesz, és szinte kezd kifehéredni.
  3. A tojásfehérjét keverjük hozzá lazán a tojássárgájás krémhez.
  4. Szitáljuk bele a tojásos keverékbe a lisztet és lassan, lazán keverjük el.
  5. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában süssük készre a lapokat. Tűvel, vagy késsel ellenőrizzük, hogy nem ragad-bele a tészta.
  6. A tejszínt verjük fel kemény habbá.
  7. A tejcsokoládét gőzfürdő felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a mascarpone feléhez. 3 db zselatinlapot áztassunk be hideg vízbe, majd  melegítsünk fel fél dl  tejet. A meleg tejbe a megpuhult zselatinlapot tegyük bele és keverjük el, majd öntsük a mascarponés krémhez és keverjük el alaposan. Édesítsük közbe ízlés szerint.
  8. A tejszín felét tegyük a csokis krémhez, keverjük el majd hagyjuk hűvös helyen annyira megszilárdulni, hogy könnyen kenhető legyen (kb. 10-15 perc)
  9. A tejcsokis krémmel kenjük meg két tortalapot.
  10. Az epret vágjuk össze kisebb darabokra, vagy villával nyomkodjuk össze. Én fagyasztott epret használtam így elég volt kicsit  összenyomkodni. Keverjük hozzá a mascarpone másik feléhez és édesítsük közbe ízlés szerint. 3 db zselatinlapot áztassunk be hideg vízbe, majd  melegítsünk fel fél dl tejet. A meleg tejbe a megpuhult zselatinlapot tegyük bele és keverjük el, majd öntsük a mascarponés krémhez és keverjük el alaposan. 
  11. A tejszín másik felét tegyük az epres krémhez, keverjük el majd hagyjuk hűvös helyen annyira megszilárdulni, hogy könnyen kenhető legyen (kb. 10-15 perc)
  12. Az epres krémmel kenjük meg két tortalapot.
  13. Helyezzük a megkent tortalapokat egymás tetejére (sorrend: csokis, epres, csokis, epres)
  14. Az étcsokoládét gőzfürdő felett olvasszuk fel, majd gyorsan (ügyelve hogy minden legyen előkészítve nehogy a csoki idő előtt megszilárduljon) öntsük a torta tetejére.
  15. Tegyük hűtőszekrénybe legalább 8 órára fogyasztás előtt.



2014. február 4., kedd

Joghurtos almás pite

Az elmúlt két hétvégén is almáspite volt Nálunk, de nem a klasszikus fajta, mert mindegyikbe csempésztem bele ezt-azt. 

Az az igazság, hogy elkezdtem elhasználni a fagyasztószekrényben várakozó gyümölcsöket, mert ugyebár mindjárt itt a tavasz és kell majd a hely :) Most csak az egyik variációt hozom, a másik változat úgy gondolom, hogy megérdemel egy külön bejegyzést.

Más! Akinek van kedve velem játszani azt szeretettel várom a facebook oldalamra, ahol megtalálhatóak a részletek.....


Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 tojás
12 dkg liszt

A töltelékhez:
50 dkg vékonyra szeletelt alma levétől kicsit kinyomkodva
4 dl sűrű görög/török joghurt + opcionálisan még további joghurt a tálaláshoz
kb 3 tk fahéj
édesítőszer vagy cukor

Én fagyasztott nyári almát használtam hozzá, melyet, még héjastól, szeletelve tettem el. Használhatunk másfélét is, ízléstől és fajtától függően tegyük bele hájastól vagy héj nélkül. Szeletelhetjük az almát vékonyra vagy apró kockákra is )  

Amennyiben nincs sűrű joghurtunk csak hagyományos, akkor könnyen megfelelő állagúvá varázsolhatjuk. Egy nagyobb szűrőt tegyünk bele egy edénybe és terítsünk bele egy lazább szövésű konyharuhát. Öntsük bele a joghurtot, és csepegtessük, attól függően, hogy milyen sűrűségű joghurtot szeretnénk. A lecsöpögő savót ne dobjuk ki, kiválóan felhasználható pl kelt tésztákhoz. Hűtőszekrényben napokig tárolható, de akár le is fagyaszthatjuk.


  1. A hideg vajat vágjuk össze kisebb darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. 
  2. Fóliába csomagolva tegyük hűtőszekrénybe legalább fél órára.
  3. Nyújtsuk kis a tésztát, majd béleljük ki a tésztával a pitetálat. 
  4. Villával szurkáljuk meg a pite tetejét, majd süssük elő "vakon" 180 fokos sütőben 10 percig.  (Vakon sütés: vágjunk ki sütőpapírból egy akkora darab kört amivel a piteforma alját ki tudjuk bélelni, majd tegyük a papírt a tésztára. Öntsünk rá egy pl bögre lencsét, babot, vagy valamilyen süthető nehezéket és oszlassuk el a papíron majd süssük meg így a tésztát)
  5. Keverjük ki rémesre a joghurtot a fahéjjal és édesítsük ízlés/ valamint az alma édességének megfelelően.
  6. A félig megsült pitéről vegyük le a sütőpapírt és a nehezéket és tegyük rá az almát majd öntsük rá a joghurtos keveréket.
  7. Tegyük vissza a sütőbe, majd 180 fokon süssük készre.
Tálaljuk édes, sűrű joghurttal

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails