2013. szeptember 27., péntek

Citromos "tiramisu"

.......vagyis nem is igazi, hanem inkább hamis tiramisu, de cserébe annyit ígérhetek, hogy nagyon-nagyon finom!

Bevallom, a következő édesség elsősorban a lustaságomnak köszönhető, ugyanis az elmúlt napokban, -bár terveztem- de mindig elmaradt, hogy készítsek valamit a kőkemény limonádéból, melyből kaptam néhány üveggel kóstolásra, tesztelésre.
Az igazsághoz persze hozzátartozik,. hogy az volt az alapvető gondolatom, hogy ettől jóval időigényesebb édességet készítek majd.


Mostmár persze tudom, hogy ennek így kellett történnie, ugyanis garage-t pont ehhez a tiramisuhoz tervezték :) Ugyanis isteni lesz tőle a babapiskóta, pont eléggé áztatja meg, és pont megfelelően lesz alkoholos ízvilágú......

Próbáljátok ki! Igazi üdítő finomság melyet nem több mint 10 perc alatt el lehet készíteni és a sütőt se kell bekapcsolni hozzá.


Hozzávalók (2 adagoz):
12,5 dkg mascarpone
1,5 dl habtejszín
10 dkg babapiskóta
1 citrom leve
porcukor vagy édesítőszer

  1. A tejszínt verjük fel kemény habbá
  2. A mascarponét keverjük ki krémesre a citrom a levével.
  3. Keverjük össze a tejszínt a mascarponéval és édesítsük ízlés szerint
  4. A babapiskóták felét mártogassuk bele a limonádébe majd helyezzük egy üvegtál aljára.
  5. Tegyünk a babapiskótákra egy réteg mascarponés krémet.
  6. Az előbbi  rétegezést ismételjük meg még egyszer.
  7. Tálalás előtt tároljuk néhány órát hűtőszekrényben, hogy az ízek jól összeérjenek és kellemes állagú legyen.




2013. szeptember 26., csütörtök

Aszalt szilvás körtelekvár

Bár azt hiszem, hogy mostanában  vissza is köszön a blogról, bizony az egyik kedvenc gyümölcsöm nem más, mint a körte.

Valójában minden formában szeretem ezt a gyümölcsöt, legyen az italfagylaltrétessós vagy édes ízvilágú saláta, vagy akár persze lehet egy finom csokoládés-körtés pite is.


Az elmúlt években mindig szoktam eltenni néhány üveg körtelekvárt is, mert szerintem az egyik legfinomabb lekvár készíthető körtéből.
Próbáltam már többféle ízesítéssel is, ezek közül szerepelt már a blogon egy vaníliás valamint egy tokajis variáció.

Múlt héten éppen egy aszalt szilvával ízesített változatot próbáltam ki, így ezt hoztam most Nektek:)


Hozzávalók:
1,5 kg érett körte (magház és héja nélkül)
1 marék aszalt szilva
cukor vagy  édesítőszer

fél mk natrium benzoát

  1. Az körtéket mossuk meg. Vágjuk ki a körték magházát, és vágjuk le a héjukat.
  2. Kockázzuk fel a gyümölcsöt és vágjuk össze kisebb darabokra az aszalt szilvát.
  3. Keverjük össze és főzzünk belőle lekvárt.
  4. Édesítsük ízlés szerint, valamint a végén keverjük el benne a nátrium benzoátot.
  5. Töltsük üvegekbe, majd zárjuk le.
  6. Fordítsuk fejre az üvegeket kb 5 percig



2013. szeptember 24., kedd

Rostos körtelé

Rostos körtelevet főzők be mostanában, ahogy érnek be a körték szép sorjában......

Kicsit félve álltam neki az első adag eltevésének ugyanis úgy voltam vele, hogy Én nem fogom a körték héját leszedni, valahogy az már Nekem túl macerásnak tűnt. Főleg azért, mert nincs túl sok időm és túl ezen nagyon sok helyem nincs is a konyhámban az ilyen fajta tevékenységekhez.


Már az első adag körtelével is tökéletesen meg voltam elégedve, számomra meglepő volt, hogy nem lehet érezni a körte héját, kicsit sem.
Azóta, ha jól számolom már az ötödik adag körtelevet készítem és lehet, hogy még nincs vége:)

Persze nem hatalmas adagokat szoktam ám eltenni egyszerre, hanem mondjuk olyan 5-6 litert:)


Hozzávalók:
érett körte
citromlé, vagy citromsav
natrium benzoát
cukor vagy édesítőszer


  1.  A körtéket mossuk meg alaposan, majd vágjuk le a szárukat és szedjük ki a magházukat.
  2. Tegyük fel annyi vízzel főni, hogy ellepje.
  3. Főzzük puhára közben néha kevergessük meg.
  4. Turmixoljuk össze alaposan az egészet.
  5. Öntsük vissza a lábasba és édesítsük ízlé szerint illetve tegyünk hozzá citromlevet/citromsavat.
  6. Öntsünk hozzá még annyi vizet, hogy kellemes sűrűségű legyen
  7. Forraljuk össze, majd keverjünk el benne 1 kk natrium benzoátot.
  8. Töltsük alaposan kimosott üvegekbe.
  9. Fordítsuk fejtetőre az üvegeket kb 5 percre.


2013. szeptember 22., vasárnap

Mustáros tarja

Viszonylag ritkán készítek tarját, de ha mégis ez készül, akkor általában előfőzöm sütés előtt. Most is így tettem majd egy fokhagymás-mustáros szósszal fűszereztem és ment a sütőbe!


Hozzávalók:
1,5 kg sertés tarja
5 ek mustár

2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
5 babérlevél 
  1. Az tarját tegyük egy lábasba és öntsük fel hideg vízzel.
  2. Adjuk hozzá a megtisztított 2 fej vöröshagymát, a fél fej fokhagyma megtisztított gerezdjeit és a babérlevelet.
  3. Sózzuk ízlés szerint, és tegyük fel lefedve lassú lángon főni.
  4. Lefedve főzzük félpuhára (kb egy óra alatt).
  5. Vegyük ki a húst a vízből.
  6. A fokhagyma másik felét tisztítsuk meg és zúzzuk össze majd  keverjük össze a mustárral.
  7. Kenjük be a húsdarabot körbe a a fokhagymás-mustáros keverékkel.
  8. Helyezzük egy lefedhető sütőtálba, majd lefedve, 200  fokon süssük készre kb 1 óra alatt.
  9. Szeletelés előtt pihentessük legalább fél órát.

2013. szeptember 20., péntek

Diós tészta "extra"

Remélem nem hangzik a recept neve túlságosan nagyképűen, de nem jutott ettől jobb receptcím az eszembe és hát ez hiszem, hogy ez tényleg jóval több, mint egy egyszerű diós tészta....
.
Voltatok már úgy, hogy egy étel nem ment ki a fejetekből? Én most így voltam napok óta a diós tésztával, de az a legjobb az egészben, hogy a diós/mákos és úgy általában az édes tésztákért sose rajongtam, és így nem is szoktam készíteni. Ennek ellenére nem igazán tudtam elszakadni a diós tészta gondolatától.....

Aztán sikerült megfogalmaznom magamban, hogy igen Én ennék valamilyen édes tésztát amiben van dió is, de talán mégse azt a klasszikusat. Több minden, például tejszín, tejföl, lekvár is megfordult a fejemben, amivel lehetne fokozni, aztán végül egy karamellizát diós mascarponés feltéttel készítettem el. Nekem nagyon-nagyon ízlett!


Hozzávalók (1 adaghoz)
3 marék finomra őrölt dió
1 ek vaj
3 ek cukor (kókuszcukrot használtam, lehet másféle is például nádcukor is)
10 dkg mascarpone

+  ízlés szerint szélesmetélt (pl. fettuccine. tagliatelle) 

  1. Egy teflonos serpenyőt hevítsünk fel.
  2. 3 ek cukrot és 1 ek vajat tegyünk bele és karamellizáljuk meg.
  3. Tegyük hozzá 2 ek diót és pirítsuk le enyhén.
  4. A mascarponét keverjük ki krémesre.
  5. Keverjük össze a mascarponét a diós keverékkel.
  6. Főzzük ki a tésztát
  7. Forgassuk össze a kifőtt tésztát a mascarponés dióval majd szórjuk meg 1 ek dióval.
  8. Tálaljuk ízlés szerint porcukorral.

2013. szeptember 19., csütörtök

Diós-lilahagymás tagliatelle

Egy igazi, őszi hangulatú tésztát hoztam ma, ha már így beköszöntött az ősz! Rohanós hétköznapokon ideális fogás lehet a következő tésztás fogás, hiszen nagyon gyorsan elkészíthetjük akár ebédre vagy vacsorára. Tényleg gyors, ugyanis a tészta főzési ideje alatt könnyedén el tudjuk készíteni a lilahagymás-pirított diós feltétet.


Hozzávalók (1 adaghoz)
1 db lilahagyma
1 marék durvára tört dió
olíva olaj
vaj

+
tagliatelle és sajt a tálaláshoz (pecorino -t használtam)

  1. A hagymát csíkozzuk fel és olíva olajon és vaj keverékén dinszteljük meg, közben sózzuk meg enyhén, majd szedjük ki a serpenyőből.
  2. Ugyanebben a serpenyőben pirítsuk meg enyhén a durvára tört diót.
  3. Tegyük fel a tésztát főni.
  4. Keverjük össze a kifőtt tésztát a pirított dióval és a lilahagymával, majd sózzuk ízlés szerint és tegyünk hozzá 1-2 evőkanállal a tészta főzővízéből, hogy kellemes állagú legyen.
  5. Reszeljünk rá pecorino-t.

2013. szeptember 18., szerda

Grillezett kesudiós körtesaláta

Ismét salátát hoztam, ráadásul, hogy ne legyek olyan borzasztóan unalmas, ismét körtéset! Hiába, nem tehetek róla Én már csak ilyen szezonális vagyok:)

A két napja készített csokoládés körtesaláta után ma nem bírtam ki és ismét egy finom, gyümölcsös salátát készítettem vacsorára. Remélem, Ti is szeretitek a körtét! Én nagyon..... most amikor írom e sorokat éppen rostos körtelé fődögél a konyhámban és ennek köszönhetően finom körteillat terjeng a lakásban.


Hozzávalók (1 adaghoz):
1 marék vegyes zöldsaláta

1 marék kesudió
3 szem érett körte
1 ek vaj

1 ek cukor (kókuszcukrot használtam, lehet másféle is például nádcukor is)
5 dkg feta vagy krémfehérsajt 

Az öntethez:
0.5 dl tejszín
1 ek balzsamecet

+ jóféle kenyér a tálaláshoz


  1. A körtéket hámozzuk meg és szedjük ki a magházukat.
  2. Egy teflonos serpenyőt hevítsünk fel.
  3. 1 ek cukrot és 1 ek vajat tegyünk bele és karamellizáljuk meg.
  4. Tegyük bele a körtéket és grillezük meg, Félidőben fordítsuk meg. 
  5. Tegyük a serpenyőbe a kesudiót és pirítsuk le enyhén.
  6. Adjuk a tejszínhez a balzsamecetet és egy habverővel sűrítsük be.
  7. A salátát tegyük ki a tányérra. Helyezzük a salátára a körtéket.
  8. Szórjuk rá kesudiót.
  9. Morzsuljuk rá fetát és és locsoljuk meg az öntettel.
Fogyasszuk megpirított jóféle kenyérrel!


2013. szeptember 16., hétfő

Csokoládés körtesaláta

Ebből a salátából igencsak más kerekedett ki, mint aminek terveztem. Eredetileg egy sima grillezett körtesalátát terveztem a nemrég készült grillezett sárgabarack salátám mintájára annyi különbséggel, hogy ruccolával készül.
Aztán menet közben megváltoztak a dolgok, mert amikor már a körtéket is meggrilleztem hirtelen olyan ötletem támadt, hogy Én bizony dobok hozzá csokoládét is. Nem szeretném túldicsérni ezt a salátát de nem tudok más írni, mint az igazságot............ egyszerűen eszméletlen finom lett!

Itt a körteszezon próbáljátok ki, nem fogtok csalódni :)



Hozzávalók (1 adaghoz):
1 marék ruccola

1 marék dió 
3 szem körte
1 ek vaj
3 kocka magas kakótartalmú étcsokoládé
1 kisebb fej lilahagyma

1 ek cukor (kókuszcukrot használtam, lehet másféle is például nádcukor is)
balzsamecetkrém
kevés sajt (pecorino-t használtam, de ízlés szerint lehet más is)
jóféle kenyér 

  1. A körtéket hámozzuk meg és szedjük ki a magházukat.
  2. Egy teflonos serpenyőt hevítsünk fel.
  3. 1 ek cukrot és 1 ek vajat tegyünk bele és karamellizáljuk meg.
  4. Tegyük bele a körtéket és grillezük meg, Félidőben fordítsuk meg. A végén adjuk hozzá a csokoládét, olvasszuk meg és forgassuk össze az egészet.
  5. A liahagymát szeleteljük fel vékonyra, a dió vágjuk össze durvára.
  6. A ruccolát tegyük ki a tányérra. Helyezzük a ruccolára a körtéket.
  7. Tegyük rá a hagymát a diót.
  8.  Szeletljünk rá sajtforgácsokat és locsoljuk meg balzsamecetkrémmel
Fogyasszuk megpirított jóféle kenyérrel!

2013. szeptember 12., csütörtök

Szőlősaláta

Ezt a receptet ki kell próbálnia Mindenkinek aki szereti a szőlőt! Most az egyszer higgyetek Nekem......:)
Az interneten szőlősaláta után böngészve több helyen belefutottam olyan salátákba melyeknek az az alapja, hogy tejfölt és krémsajtot összekevernek majd ezt adják a szőlőhöz.
Őszintén szólva először picit furcsálltam ezt a kombinációt, valahogy nem  ilyen jellegű szőlősalátára vadásztam.


Aztán annak ellenére, hogy nem  igazán  hittem benne, hogy az Én ízlésemnek megfelelő lesz ez a saláta, valahogy nem hagyott nyugodni a dolog, vettem egy krémsajtot és kipróbáltam.  Az eredmény igazán  meglepett, nagyon finom lett a végeredmény.


Ezt a salátát fogyaszthatjuk magába, de nagyon finom sajtokhoz, vagy sült húsok mellé kínálva is. 


Hozzávalók:
10 dkg natúr krémsajt
3 dl tejföl
csipetnyi só
cukor vagy cukorhelyettesítő
2 nagy fürt fehér csemege szőlő (ízlés szerint mag vagy magnélküli)
1 nagy fürt piros csemege szőlő (ízlés szerint mag vagy magnélküli)

  1. A kémsajthoz adjuk hozzá a tejfölt és keverjük ki krémesre.
  2. Adjunk hozzá egy csipetnyi sót és édesítsük ízlés szerint és jól keverjük el.
  3. A szőlőszemeket szedjük le a szőlő száráról és mossuk meg, valamint csepegtessük le.
  4. Keverjük el a szőlőszemeket a krémsajtos keverékben.
  5. Tegyük hűtőszekrénybe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek.


2013. szeptember 5., csütörtök

Kuszkusz padlizsánnal és csirkével

Voltatok már úgy, hogy eszetekbe jutott egy étel és egyszerűen nem ment ki a fejetekből? Én például most így jártam a következő fogással....

Jó néhány napja minden cél nélkül vettem egy padlizsánt. Vagyis igazából kettőt vásároltam, de az egyikből aztán közben elkészült egy  medvehagymás padlizsános tészta.


A másik padlizsán  a hűtőben várakozott és szinte minden nap eszembe jutott, hogy el kéne készíteni, mégpedig kuszkusszal és csirkemellel. 

Tegnap végre sor került rá, így szívesen ajánlom a figyelmetekbe, ha egy gyors és finom egyálételt szertnétek készíteni. 


Fogyaszthatuk frissen, vagy akár az elkészítést követő napon is!

Vendégeket várva, vagy elfoglaltabb napokon akár meg is oszthatjuk az amúgy se sok ideig tartó elkészítéi időt. Ütemezhetjük úgy, hogy előző nap megsütjük a padlizsánt és a csirkemellet és így a tálalás és fogyasztás előtt már csak a frissen elkészített kuszkuszt adjuk hozzá.


Hozzávalók:
25 dkg kuszkusz
1 nagyobb padlizsán
1 lilahagyma
1 db csirkemell húsa
1 ek vaj
olíva olaj
húsleves/alaplé vagy víz


  1. A kuszkusz öntsük egy tálba.
  2. A kuszkuszt öntsük fel annyi húslevessel/alaplével vagy vízzel, hogy ellepje. 
  3. Sózzuk meg és keverjük el, majd takarjuk le annyi időre amíg beszívja a nedvességet (5-10 perc).
  4. Keverjük el a vajat kuszkuszban.
  5. Kockázzuk fel a lilahagymát és kevés olíva olajon dinszteljük meg.
  6. Adjuk hozá a felkockázott padlizsánt és pirítsuk le. Közben sózzuk majd tegyük félre.
  7. Öntsünk olíva olajat abba a serpenyőben amelyben a padlizsánt pirítottuk. Tegyük bele a felkockázott csirkemellet, sózzuk és enyhén pirítsuk le.
  8. Keverjük hozzá a padlizsánt és a csirkemellet a kuszkuszhoz.

2013. szeptember 4., szerda

Sajtos mártogatós szósz (dip)

Szoktatok különféle mártogatósokat készíteni? Ugye milyen finomak tudnak lenni?  
Szerencsére sokféleképpen fogyaszthatjuk és elkészíthetjük az ilyen szószokat így csaknem megunhatatlanok.
Remek választás lehet kerti partikra, baráti összejövetelekre amikor nem szeretnénk komolyabb fogásokat készíteni. Kínálhatjuk akár tortillával, chipsekkel, friss vagy ropogós sült zöldségekkel, vagy akár egyszerűen fűszeres sült burgonyával, ahogy most Én is készítettem.


Hozzávalók:
15 dkg camambert sajt
10 dkg reszelt félkemény füstölt sajt 
3 dl tejföl
só 
bors
3 dkg vaj

  1.  Olvasszuk fel a vajat és adjuk hozzá a kisebb darabokra összevágott camembertet és olvasszuk össze.
  2. Adjuk hozzá a tejfölt és a reszelt sajtot és folyamatos kevergetés mellett sűrítsük össze az egészet.
  3. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 
  4. Botmixerrel keverjük át az egészet.

2013. szeptember 2., hétfő

Medvehagymás-padlizsános tészta

Ismét egy gyors tésztás fogást hoztam..
Múltkor írtam, hogy  a sült paprikás tésztát nyaralás előtt készítettem, és most tűnődök, hogy ezt a padlizsánosat meg éppen azután, hogy hazaérkeztünk:) 

Mivel volt a hűtőmben olajban eltett medvehagyma, így azzal is ízesítettem, de akinek éppen nincs, vagy nem szereti, az nyugodtan ki is hagyhatja belőle.


Hozzávalók (2 adaghoz)
1 nagyobb padlizsán
1 db lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
bors
olíva olaj
vaj

+ jófajta tészta és parmezán/grana padano a tálaláshoz


  1. A padlizsánt mossuk meg és töröljük szárazra.
  2. A hagymát kockázzuk össze és olíva olajon és vaj keverékén dinszteljük meg, adjuk hozzá medvehagymát és a zúzott fokhagymát és futtassuk meg.
  3. Adjuk hozzá a kisebb darabokra szeletelt padlizsánt a hagymához és pirítsuk le, közben ízesítsük sóval, borssal
  4. Tegyük fel a tésztát főni.
  5. Keverjük össze a kifőtt tésztát az elkészült padlizsános keverékkel, plusz tegyünk hozzá 1-2 evőkanállal a tészta főzővízéből és reszeljünk rá grana padano/parmezán-t

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails