2013. május 29., szerda

Mascarponés sajttorta mandulás-marcipános meggylekvárral

Múlt héten lekvárt hozott a posta, mégpedig a Kocsis Manufaktúra Kft-től.. A lekvár egyben egy receptversenyre volt meghívó a CSIKOS lekvármanufaktúrától. Először határozottan valamilyen jeges finomságban gondolkodtam, de aztán megláttam, hogy van itthon mascarpone, és így adta magát az újabb ötlet és egy sajttortát készítettem. Jelentem, a torta annyira jól sikerült, hogy konkrétan lefotózni se úgy tudtam ahogy szerettem volna, mert mire igazán munkához láttam volna és egy szeletes fényképet készítettem volna, egyszerűen hűlt helyét találtam :) 


Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
15 dkg keksz ( pl a Győri zabkeksz)
3 dkg puha vaj
50 dkg mascarpone
15 dkg cukor vagy cukorhelyettesítő
3 tojás
1 üveg ( 200 gr)  CSIKOS meggyes-marcipános lekvár
  1. A kekszet törjük össze morzsásra és keverjük el alaposan a vajjal, majd nyomkodjuk a tortaforma aljára.
  2. Tegyük be az előmelegített sütőbe és 180 fokon süssük elő addig amíg kezd megkeményedni (kb 10 perc)
  3. A mascarponét keverjük ki a cukorral krémesre.
  4. Adjuk hozzá a tojásokat és alacsony fokozaton, rövid ideig keverve keverjük össze.
  5. A mascarponés krém felét oszlassuk el az elősütött kekszes alapon.
  6. Kenjünk rá a lekvár felét egy rétegben.
  7. A mascarponés krém másik felét oszlassuk el a lekváros rétegen.
  8. A lekvár másik felét tegyük halmokba a torta tetejére és fogpiszkálóval  oszlassuk el körkörös mintában.
  9. A tortaformát alufóliázzuk be alaposan 3-4 rétegben.
  10. Öntsünk felforralt vizet egy tepsibe félig és tegyük bele a tortát.
  11. 160 fokon kb 70 perc alatt süssük meg a tortát. (nem kell teljesen szilárdnak lennie)
  12. Hagyjuk a vízben kihűlni.
  13. Fogyasztás előtt hűtsük egy éjszakán át, de legalább 6 órán keresztül.

2013. május 28., kedd

Tejfölös újburgonyakrémleves petrezselyemmel

A következő levesben minden zöldségféle, azaz a burgonya, a sárgarépa a hagyma és a petrezselyem is idei termésű. Igazándiból eddig még soha nem készítettem burgonyából krémlevest és valószínűleg nem is jutott volna eszembe, hogy kéne készíteni. Aztán jött a "segítség", ugyanis hétvégén a facebook-on olvastam, hogy az egyik kedves olvasóm azt készített. 
Ezután egyszerűen nem ment ki a fejemből, és mivel volt is itthon minden alapanyag így nem maradt más, ki kellett próbálnom:)  Biztosan kijelenthetem, hogy nem utoljára készítettem, ajánlom szíves figyelmetekbe!


Hozzávalók:
1 szál újhagyma
30 dkg újburgonya

1 közepes sárgarépa
olíva olaj
4 ek tejföl



  1. A hagymát kockázzuk fel és dinszteljük meg az olíva olajon.
  2. Adjuk hozzá a nagyobb darabokra összevágott burgonyát és a sárgarépát és futtassuk meg.
  3. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk és főzzük össze. 
  4. Turmixoljuk össze az egészet.
  5. Adjuk hozzá és a tejfölt és és hígítsuk kellemes sűrűségűre és forraljuk össze az egészet.


Tálaljuk friss petrezselyemmel valamint sajttal/pirított kenyérkockával.

2013. május 26., vasárnap

Rebarbarás ital

Egy egyszerű rebarbarás italt hoztam ma, melyet akár 10 perc alatt összedobhatunk. Került az italba 6 szem eper is, de szerintem ez akár el is hagyható, Én is csak azért tettem bele, hogy szebb színe legyen:)

 Jól lehűtve, esetleg jégkockákkal tálalva, ideális tavaszi hűsítő!


Hozzávalók:
30 dkg rebarbara
fél citrom leve
6 szem eper
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint


  1.  A rebarbaráról húzzuk le a héját, majd vágjuk össze nagyobb darabokra,
  2. Kb fél liter vízben tegyük fel főni és főzzük amíg megpuhul (kb. 5 perc)
  3. Adjuk hozzá az epret, a citrom levét és édesítsük ízlés szerint.
  4. Turmixoljuk össze az egészet.
  5. Hűtsük le és hígítsuk kellemes sűrűségüre


2013. május 24., péntek

Mákos-meggyes kevert tésztás sütemény

Azt hiszem, hogy még karácsony tájékán sikerült mákból jól bevásárolnom, de aztán el is feledkeztem róla és így több csomag bontatlan mákom is felhasználásra vár. Múlt hétvégén a kezembe akadt az egyik csomag és a következő mákos sütemény sült ki végül is belőle.......


A süti tetejére tettem mascarponét és úgy sütöttem meg, de ezt akár ki is hagyhatjuk, nélküle is biztosan finom  lesz a végeredmény.


Hozzávalók:
20 dkg mák
20 dkg liszt 
2,5 dl olaj
4 tojás
2,5dl  natúr joghurt

1 csomag sütőpor
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
25 dkg mascarpone (elhagyható)
3 dl magozott megybefőtt (friss vagy fagyasztott is lehet)



  1. A tojásokat a joghurtot és az olajat keverjük ki krémesre. Adjuk hozzá a a sütőport és a darált mákot és keverjük el.
  2. Adjuk hozzá a lisztet, a mákot és édesítsük ízlés szerint és keverjük ki simára.
  3. A meggyet csepegtessük le és keverjük hozzá a meggyet a tésztához.
  4. Öntsük a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  5. A meggy levét keverjük ki a mascarponéval és kevés cukorral vagy édesítőszerrel.
  6. Simítsuk a tészta tetejére a mascarponét.
  7. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon készre.

2013. május 21., kedd

Mozarellás töltött gömbcukkini

Az elmúlt hetekben ritkábban jelentkeztem, de azért főztem ezt-azt:) Például többször is készítettem gömbcukkinit különböző töltelékekkel és még van is néhány ötletem erre az ételre, amit mindenképpen ki szeretnék próbálni. Ez a változat az egyik kedvencem lett, mondjuk azt hiszem, hogy a  mozarella cukkini párosítással Nálam nem is lehet melléfogni:)


Hozzávalók:
4 db gömbcukini
2 szál újhagyma
12.5 dkg mozarella


bors
olíva olaj



1.     A cukkinikat mossuk meg, majd vágjuk le a kalapjukat.
2.     Kiskanállal vájjuk ki a cukkinik belsejét. A mozarellát kockázzuk fel.
3.     Az újhagymát kockázzuk fel, majd kevés olíva olajon dinszteljük meg.
4.     Keverjük a hagymához a cukinik összetört belsejét és a mozarellát és dinszteljük meg enyhén és sózzuk, borsozzuk ízlés szeint.   
5.     Halmozzuk bele a tölteléket a cukkinik belsejébe.
6.     200 fokos sütőben kb 30 perc alatt süssük készre.

2013. május 15., szerda

Spárga rétestésztában sütve

Szeretitek a spárgát? Az az igazság, hogy Én sokáig, egészen pontosan tavalyig nem nagyon szerettem, de szerencsére aztán elkezdtünk összebarátkozni. Az idén most készítettem először spárgás ételt, de azt hiszem, hogy fogok rá alkalmat keresni, hogy ezt a variációt hamarosan megismételhessem. Főételnek és előételnek is ajánlom.... és a nem túl intenzív íze miatt nem csak "spárgarajongóknak" :)


Hozzávalók:
1 csomag zöld spárga
fél csomag réteslap
10 dkg krémsajt
5 dkg parmezán/grana padano
bors
1 ek tejföl
olíva olaj

  1. Készítsük elő a spárgát. A spárga szárát fogjuk meg és törjük le róla a fás részt. Nem kell külön "nézegetni", ott fog eltörni magától, ahol vége van a fás, használhatatlan résznek. Szedjük le a spárgáról a nagyobb pikkelyeket és mossuk meg alaposan.
  2. Tegyük a spárgákat forrásba lévő vízbe és főzzük egy-két percig.
  3. Vegyük ki a spárgákat és tegyük át hideg vízbe.
  4. A krémsajtot keverjük ki sóval és borssal és tejföllel.A parmezánt reszeljük le.
  5. A réteslapokat vágjuk össze a spárga szárának részeivel megegyező hosszúságúra.
  6. Ügyeljünk arra, hogy minden legyen előkészítve, mert a réteslapok gyorsan szárazzá válhatnak. Amennyiben mégis kicsit kiszáradnának vizezzük be enyhén. Tegyünk le 2 réteslapot és kenjük meg az első tetejét olíva olajjal, majd fektessük rá a másik réteslapot.
  7.  Kenjük meg a krémsajtos keverékkel a tetejét, szórjuk meg reszelt parmezánnal majd vágjuk le és tekerjük bele a spárgát.
  8. Készítsük el az összes spárgát ilyen módon és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  9. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük készre kb 10 perc alatt.




2013. május 12., vasárnap

Kefíres tavaszi saláta

Hétvégén csupa tavaszi, főként zöldség alapú étel készült Nálam. Készült egy spárgás, valamit egy cukkinis étel valamint a következő saláta, melyben szinte minden megtalálható az első tavaszi zöldségek közül. A megadott mennyiségből egy nagy tálnyi adag lesz, próbáljátok ki, Nekünk nagyon ízlett.


Hozzávalók:
1 kisebb új fejeskáposzta
2 db közepes méretű sárgarépa
2 szál  újhagyma
1 db karalábé
1 csomag retek

Az öntethez:
4 dl kefír
2 dl tejföl
2 kk mustár
1 kk nyírfacukor
3 ek majonéz


  1. A káposztát tisztítsuk meg majd reszeljük le vékonyra és sózzuk be enyhén. Hagyjuk kb fél órát állni.
  2. A sárgarépát és a retket, a karalábét és a hagymát tisztítsuk meg majd reszeljük le vékonyra.
  3. A káposztából nyomkodjuk ki a levét.
  4. Az öntet hozzávalóit keverjük ki krémesre.
  5. Keverjük az öntethez a zöldségeket, majd tálaljuk lehűtve.

2013. május 9., csütörtök

Fonott kalács


Meghoztam annak a fonott kalácsnak a receptjét amelyet még húsvétkor készítettem. Igaz, annyira ízlett, hogy azóta már elkészítettem még egyszer dupla adagból egy családi rendezvényre. Az eredeti receptet Farkas Vilmos oldalán találtam, és csak egy kicsit változtattam rajta, de száz szónak is egy a vége, ez a recept úgy ahogy van tökéletes. Az oldalon találtok videót és a formázásról, Én mivel nagyon siettem erre nem fektettem nagy súlyt, csak simán három szálból megfontam:)


Hozzávalók (50 dkg-os kalácshoz)
450 g liszt (tönkölyliszet használtam)
45 g porcukor
34 g vaj
34 g tojás sárgája (kb. 2 kisebb tojásé)
20 g élesztő
4 g só
165 ml langyos tej



  1. Egy kevés tejben keverjük el az élesztőt, a tojássárgáját és a porcukrot. Majd az összes összetevőt gyúrjuk össze és dagasszuk simára.
  2. Hagyjuk érni a tésztát 20 percig, majd gyúrjuk át és további húsz percig pihentessük. 
  3. A tésztát osszuk hatfelé, és gömbölyítsük fel a kis darabokat. Rövid pihentetés után sodorjuk meg a szálakat, figyeljünk rá, hogy a szálak a végeik felé folyamatosan vékonyodjanak. Fonjuk össze a szálakat és kenjük le egész tojással majd húsz percig kelesszük, meleg gőzös helyen. 
  4. Szobahőmérsékleten pihentessük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük le újra, és továbbra is hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Így összesen maximum 35 percet kelesszük. 190 C-fokos előmelegített, gőzmentes sütőben 22-23 perc alatt süssük készre.

2013. május 2., csütörtök

Medvehagymás mángoldkrémleves

Ismét egy nagyon zöld levessel, valamint a ma délutáni borús időben készült "villámképpel" jelentkezem:) Az elmúlt hetekben nem nagyon volt módom a bloggal foglalkozni viszont az meg nagyon rossz érzés tud lenni, ha több napon keresztül nem jelentkezem. A következő levest már három napja eszegetem ebédre és még holnapra is fog belőle jutni, mégpedig a fotón szereplő adag. Amennyiben nem jutunk mángoldhoz, nyugodtan elkészíthetjük spenótból is.


Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
10 dkg medvehagyma

2 gerezd fokhagyma
30 dkg mángold (vagy lehet spenót is)
olíva olaj
2 dl tejszín


  1. A vöröshagymát kockázzuk fel és dinszteljük meg az olíva olajon.
  2. Adjuk hozzá a nagyobb darabokra összevágott medvehagymát és a mángoldot és dinszteljük meg. Adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát.
  3. Öntsünk hozzá kevés vizet, sózzuk, és főzzük össze. 
  4. Turmixoljuk össze az egészet.
  5. Adjuk hozzá és a tejszínt és ha még szükséges  sózzuk, valamint adjunk hozzá annyi vizet, hogy kellemes sűrűségű legyen és és forraljuk össze.
Tálaljuk reszelt sajttal/pirított kenyérkockával.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails