2013. február 26., kedd

Ruccola pestós tészta

Rohanós hétköznapok ideális fogása lehet a következő ruccola pestós tészta, feltéve ha szeretjük mind a tésztás ételeket mind pedig a ruccolát.....Annyi idő alatt amíg kifő a tészta kényelmesen elkészíthetjük  a pestót és még talán meg is teríthetünk:)


Hozzávalók (2 adag tésztához):
10 dkg ruccola

bors
kb 3 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
3 ek reszelt parmezán/grana padano


+ tészta és további parmezán/grana padano a tálaláshoz



  1. A megmosott, ruccolát hagyjuk megszáradni.
  2. Tegyük fel a tésztát főni.
  3. Adjuk hozzá a többi alapanyagot a ruccolához és pépsítsük össze pl turmixgépbe.
  4. Tálaljuk a kifőtt tésztát a ruccola pestóval valamint reszeljünk rá grana padano/parmezán-t


2013. február 24., vasárnap

Cukkinis-tökmagos kuszkusz

Szeretitek a kuszkuszt? 
Én igen, de mégse igazán szoktam készíteni, valahogy eszembe se jut....Tulajdonképpen  nem is értem, hogy miért, pedig túl azon, hogy finom minden túlzás nélkül pikk-pakk elkészíthető és sokféle képen variálható. 


A következő cukkinis-tökmagos kuszkusz Nálam most köret volt, rántott sajttal, de akár főételként is fogyaszthatjuk. Hidegen és melegen is tálalhatjuk mert mindkét variációban finom!


Hozzávalók:
25 dkg kuszkusz
2 kisebb cukkini
2 ek tökmag

bors
1 ek vaj
olíva olaj
húsleves/alaplé vagy víz


  1. A kuszkusz öntsük egy tálba.
  2. A kuszkuszt öntsük fel annyi húslevessel/alaplével vagy vízzel, hogy ellepje. 
  3. Sózzuk meg és keverjük el, majd takarjuk le annyi időre amíg beszívja a nedvességet (5-10 perc)
  4. Közben szeleteljük fel a cukkinit vékony szeletekre és kevés olíva olajon pirítsuk meg, közben sózzuk borsozzuk.
  5. Keverjük el a vajat kuszkuszban.
  6. Keverjük a cukkinit a és a tökmagot a kuszkuszhoz.



2013. február 21., csütörtök

Sajtos-kolbászos sütőtök krémleves

Komolyan mondom, hogy már tényleg azt hittem, hogy sose jutok el annak a sütőtöknek a feldolgozásához, amit még valamikor január első heteiben vásároltam ....
Aztán hétvégén végre minden adott volt, így nekiláttam és készült belőle két étel is egy csapásra, a következő leves valamint egy sütőtökös desszert. Úgy gondoltam, hogy ezennel Én búcsúzom is az idei sütőtök szezontól, bár még ki tudja, lehet, hogy még a fagylalt receptjét hozom.....


A leveshez visszakanyarodva, szerintem minden túlzás nélkül nagyon finom. Aki nem próbálja ki, annak bizony el kell képzelnie, hogy nagyon-nagyon sokat dob rajta  mind a kolbász mind pedig a sajt:)


Hozzávalók:
50 dkg tisztított sütőtök
2 kisebb fej lilahagyma
10 dkg füstölt kolbász
10 dkg sajt
2 dl tejszín

olíva olaj




  1. Kevés olíva olajon dinszteljük meg a felkockázott lilahagymát.
  2. Adjuk hozzá a karikákra vágott kolbászt és süssük zsírjára.
  3. A felkockázott sütőtököt adjuk a kolbászos-hagymás keverékhez és enyhén pirítsuk le.
  4. Adjunk hozzá a vizet majd sózzuk.
  5. Főzzük addig amíg a tök megpuhul, majd adjuk hozzá a tejszínt és turmixoljuk össze simára.
  6. Adjunk hozzá még annyi vizet, hogy kellemes sűrűségű legyen. Forraljuk össze a levest, valamint  amennyiben  még szükséges  fűszerezzük


Tálaljuk például tökmaggal megszórva!




2013. február 19., kedd

Rétestésztában sült fetás csirkemell

Csirkemell, feta és fekete olívabogyó rejtőzik a képen réteslapba bújtatva majd hirtelen megsütve!
Igazából elég tanácstalan voltam, hogy mit is készítsek nemrég egy családi összejövetelre,  a csirkemell adott volt, de valahogy nem jutott eszembe semmilyen megfelelő fogás. Aztán szinte az utolsó pillanatban valahogy bevillant a következő kombináció.
Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk Nekem frissen sütve ízlett a legjobban!


Hozzávalók:
80 dkg csirkemell
olíva olaj
1 csomag réteslap (150g/8 lap)
25 dkg feta vagy krémfehér sajt
2 marék olíva bogyó (fekete)

bors
szezámmag a tetejére (elhagyható)
olaj a sütéshez


  1. A csirkemellet szeleteljük fel kisebb darabokra. Öntsünk olívaoljat egy serpenyőbe és tegyük bele a csirkemell darabokat. Sózzuk (ügyelve arra, hogy a feta is sós lesz), borsozzuk és süssük meg.
  2. Az olívabogyót és a fetát szeleteljük fel kisebb darabokra, majd adjuk hozzá a kihűlt húst és keverjük össze.
  3. A réteslapokat vágjuk össze 4 darabbá.
  4. Ügyeljünk arra, hogy minden legyen előkészítve, mert a réteslapok gyorsan szárazzá válhatnak. Amennyiben mégis kicsit kiszáradnának vizezzük be enyhén. 2 réteslapra halmozzunk a húsos keverékből és hajtsunk belőle párnákat.majd szórjuk meg szezámaggal a tetejét.
  5. Forró olajban néhány perc alatt süssük készre.

2013. február 15., péntek

Ruccola pesto

Igaz, nem túlságosan sok ruccolás recept szerepel a blogon, de Nekem mégis nagyon nagy kedvencem ám:) Általában simán valamely salátába szoktam fogyasztani, vagy inkább még gyakrabban a reggeli szendvicsemet szoktam jó megpakolni ezzel az ízletes salátával. 
Múlt héten pestot készítettem belőle, melyet tehetünk tésztára, salátára, sült húsok mellé, kelt tésztába, vagy csak simán jófajta kenyérrel, péksütivel vagy pirítóssal is nagyon finom tud lenni.


Hozzávalók:
10 dkg ruccola

bors
kb 3 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
3 ek reszelt parmezán


  1. A megmosott, ruccolát hagyjuk megszáradni.
  2. Adjuk hozzá a többi alapanyagot és pépsítsük össze pl turmixgépbe.


2013. február 13., szerda

Tejszínben sült sajtos brokkoli

A következő étel nem most készült, hanem talán még valamikor január első heteiben.... Arra viszont pontosan emlékszem, hogy kétszer is elkészítettem közvetlenül egymás után, mert annyira ízlett. Először köretnek, másodjára viszont jó sok füstölt sajttal sütve önálló fogásként volt az ebédem. 

A zöldséges ételek kedvelőinek azt üzenném, hogy szerintem megér egy próbát:)


Hozzávalók:
50 dkg brokkoli
2 dl habtejszín

bors
reszelt sajt a tetejére


  1. A brokkolit mossuk meg, majd sós vízben enyhén főzzük elő. 
  2. Tegyük bele az előfőzött brokkolit egy  tűzálló tálba és borsozzuk meg.
  3. Öntsük rá a tejszínt, valamint szórjuk rá a reszelt sajtot.
  4. Lefedve 200 fokon süssük készre. Az utolsó 5 percben fedés nélkül pirítsuk meg a tetejét.


2013. február 5., kedd

Tejszínes-tárkonyos pulykaraguleves

A tejszínes-tárkonyos pulykaraguleves a kedvenc levesem!
Igaz, Én inkább egytálételként szoktam fogyasztani, mert ha ez van, akkor nem is kell mellé más. Készítettem már többféle módon tárkonyos ragulevest, többféle zöldséggel, tejszín helyett tejföllel, sertésből, csirkéből, de Nálam ez alábbi kombináció a nyerő:) 


Hozzávalók:
30 dkg pulykahús (mellet használtam)

1 fej vöröshagyma
4 db sárgarépa
30 dkg gomba (laska és csiper
30 dkg borsó
3 dl húsleves (elhagyható, de sokkal finomabb ha így készítjük)
2 dl tejszín
2 ek liszt

tárkony

olaj

  1. A pulykamellet kockázzuk fel, a sárgarépát karikázzuk fel.
  2. A hagymát tisztítsuk meg, kockázzuk fel, majd kevés olajon dinszteljük meg.
  3. Adjuk a hagymához a pulykamellet, majd időnkénti kevergetés mellett enyhén pirítsuk meg.
  4. A karikákra vágott sárgarépát valamint a borsót adjuk hozzá és pirítsuk tovább az egészet.
  5. Öntsük fel a húslevessel, sózzuk és adjunk hozzá még legalább kétszer annyi vizet is. Nálam általában van a mélyhűtőben húsleves, a maradékot mindig le szoktam fagyasztani, ami pl. ennél az ételnél is remekül hasznosítható. Ezt követően fedő alatt addig főzzük amíg puha lesz minden zöldség, illetve a hús.
  6. Adjuk hozzá a felszeletelt gombát, valamint 2 kk tárkonyt és 5 percig főzzük még tovább
  7. A lisztet a tejszínnel keverjük ki simára.
  8. Öntsük bele a lisztes habarást és forraljuk össze a levesünket.

2013. február 3., vasárnap

Narancssaláta

Nem tudom, hogy ki, hogy van vele, de Én már nagyon-nagyon várom, hogy jöjjenek a tavaszi első napsugarak! 
Egyrészt persze magáért a jobb idő miatt, másrészt pedig  azért, hogy végre legyenek friss, üde zöldségek.   


Sajnos, így a tél végén kissé nehéz jóféle salátákat készíteni, mert hiányoznak az ízletes alapanyagok, ugyanis kevés zöldségének/növénynek van most szezonja.
Szerencsére a narancs az egyik kivétel, így most könnyen tudunk venni a következő salátához való ízletes gyümölcsöt. 

Fogyaszthatjuk magában egy könnyed étkezésre, vagy köretnek is.


Hozzávalók (2 adaghoz):
4 narancs
1 fej lilahagyma
kb fél dl olíva olaj

  1. Fél narancs levét facsarjuk ki és keverjük el az olíva olajjal.
  2. A lilahagymát szeleteljük fel egészen apróra.
  3. A narancsokat szedjük gerezdjeire
  4. A hagymát keverjük össze a naranccsal, majd locsoljuk meg az öntettel.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails