2013. január 29., kedd

Csirkés-majonézes lilakáposztás szendvics

Gondoltam megmutatom Nektek is, hátha kedvet kaptok hozzá! Az történt, hogy sikerült egy finom szendvicset készítenem vasárnap, az otthon található maradék alapanyagokból.....:)


Mivel a szombati napom elég elfoglalt volt, így egy gyorsan elkészíthető étel volt az ebédünk. A csirke a lehető legegyszerűbben sóágyon sült, melyhez majonézes vöröskáposzta  volt a köret. 
Másnapra maradt a csirkéből és a káposztából is, így ezek kerültek a képeken látható szendvicsekbe egy kis ruccolával fűszerezve. 

Természetesen nemcsak "maradékból" készíthetjük, szerintem érdemes pusztán a szendvics kedvéért is nekiállni. Viszonylag gyorsan elkészülünk vele ha csirkemellet választunk hozzá. Próbáljátok ki, nagyon finom!


Hozzávalók (kb 8 szendvicshez):
8 szelet kenyér
5 dkg ruccola
1 csirkemell
olíva olaj
só bors

1 kisebb fej vöröskáposzta negyede
1,5 dl  tejföl
1 ek majonéz
balzsamecet
édesítőszer

mustár

  1. A csirkemellet szeleteljük fel. Öntsünk olívaoljat egy serpenyőbe és tegyük bele a csirkemell szeleteket. Sózzuk, borsozzuk és süssük készre.
  2. A káposztát reszeljük le vékony szeletekre. Sózzuk be kevés sóval. Hagyjuk kb fél óráig állni.
  3. A tejfölt a majonézzel, a mustárral, balzsamecettel illetve az édesítőszerrel keverjük ki simára.
  4. Keverjük bele a káposztát a majonézes szószba.
  5. Állítsuk össze a szeletelt csirkehúsból, a káposzta salátából és a ruccolából a szendvicsünket

2013. január 27., vasárnap

Túrófánk

Az idei farsangi szezon a Mézeséleten se múlik el fánk nélkül. Mivel próbáltam egy könnyebb változatot készíteni, így a  túrófánkra esett a választásom. Ti tudjátok, hogy melyik időszak pontosan a farsangi időszak? 


Én nem tudtam pontosan és most utánanéztem:

"farsang a vízkereszttől (január 6.hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek."

Kellemes farsangolást, jó fánkozást:)



Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg liszt 
3 db tojás
1 csomag sütőpor
csipet só
2 púpos ek cukor vagy cukorhelyettesítő
1 kis doboz tejföl (175g)

olaj a sütésheshez


  1. A túrót törjük össze és adjuk hozzá a többi hozzávalót.
  2. Dolgozzuk össze az egészet sima tésztává.
  3. Pihentessük a tésztát kb fél órát.
  4. Egy edényben forrósítsunk fel bőven olajat (ne legyen tűzforró)
  5. Formázzunk a tésztából tetszőleges nagyságú gömböket. Formázhatunk olajba mártott kanállal, vagy fagyikanállal, vagy nedves kézzel. Én kézzel formáztam kb dió nagyságú fánkokat.
  6. A megformázott gömböket tegyük az olajba, majd vegyünk vissza a sütési hőmérsékleten egy kicsit és süssük meg aranybarnára.
Tálaljuk porcukorral, lekvárral, édes tejföllel vagy ezek kombinációival.



Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Farsang

2013. január 24., csütörtök

Csokis avokádó puding

Régóta készülök rá, hogy kipróbáljam a pudingot avokádóból és hát jelentem, hogy kár volt ennyit várni az elkészítésével.  A végeredmény egy igazi csokis finomság lett, mely valójában egy igazi villámdesszert, ugyanis ráérősen készítve is nem több, mint 5 perc az elkészítése.
Egy hibát vétettem, mert csupán egy avokádóból készítettem, így nem sok, csak a képeken látható mennyiség készült belőle.  Javaslom, hogy két személyre is nyugodtan duplázzuk a mennyiséget. 


Hozzávalók:
1 db érett avokádó
2 csapott ek cukor vagy cukorhelyettesítő

2 csapott ek magas kakaótartalmú kakópor
1 ek mogyoróolaj



  1. Az avokádó héját húzzuk le és távolítsuk el a magját.
  2. Botmixerrel turmixoljuk össze alaposan az összes hozzávalóval együtt.


2013. január 22., kedd

Chilis avokádókrém

Nagyon szeretem az avokádó alapú krémeket, mégis valahogy ritkán jut eszembe, hogy talán készíteni is kéne.....
Bevallom, hogy most is csak úgy jött az ötlet, hogy egyik nap mikor a pénztárnál álltam sorba, éppen előttem vett valaki, és el is mosolyodtam magamban az előttem zajló beszélgetésen. A pénztárosnő ugyanis miután beütötte a gépbe az avokádót, kissé gúnyos hangon megjegyezte, hogy "hát ez elég drága". Az avokádót vásárló hölgy pedig csak annyit jegyzett meg, hogy "Tudja mit? Én azt a pénzt amit felvágottra költenék, inkább erre költöm...." Hát ugye, hogy ugye, hogy milyen igaza van:)


Hozzávalók:
1 db érett, puha avokádó 
1 gerezd fokhagyma
kb fél lime leve  (citrom is lehet)
chilli


bors

1 ek tejföl

  1. Az avokádó héját húzzuk le és távolítsuk el a magját.
  2. Villával törjük össze az avokádót.
  3. Keverjük hozzá a tejfölt és a zúzott fokhagymát.
  4. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a lime levet, valamint a chilit ízlés szerint.
Fogyasszuk tortillával, pirítóssal.

2013. január 20., vasárnap

Balzsamecetes-tejfölös céklasaláta


Íme, ezennel megmutatom a kedvenc céklás salátámat Nektek!

Azt hiszem, hogy idejét se tudom már, hogy már mióta készülök közzétenni itt a blogon is ezt a salátát, de aztán valamiért mindig elmaradt. Hol nem volt időm, esetleg kedvem fotózni, hol pedig egyszerűen túlságosan hamar elfogyott, egyszóval mindig közbejött valami:)


Aki szereti a céklát annak azt hiszem, hogy csak annyit üzennék, hogy kötelező kipróbálni! Mi most szimpla rántott húshoz fogyasztottuk, de sokféle húsos fogáshoz illik. Önmagában is finom, vagy mondjuk egy jófajta finom pirítóshoz is el tudom képzelni!


Hozzávalók:
50 dkg főtt, tisztított cékla
3 dl sűrű tejföl

kb 3 ek balzsamecet
kb 2 ek cukor (nyírfacukrot használtam)

  1. A céklát főzzük puhára.
  2. Tisztítsuk meg a céklát majd kockázzuk fel kb 1x1 cm-es kockákra.
  3. Keverjük ki krémesre a tejfölt a balzsemecettel, a cukorral és a sóval.
  4. Keverjük össze a céklát a tejfölös keverékkel.
  5. Lehűtve tálaljuk.



2013. január 17., csütörtök

Krémsajtos-gombás brokkoli

...amely Nálam a maradékfelhasználás jegyében született,  ugyanis az itthon lévő alapanyagokat vettem hozzá alapul. Volt itthon gombám és brokkolim is, de mindkettőből csak egy kevés, így megbeszéltem magammal, hogy biztos nem lesz rossz, ha csak egy kis krémsajttal sütöm össze. Fogyaszthatjuk köretként, de magában egy könnyebb étkezésre is jó lehet.


Hozzávalók:
20 dkg brokkoli
10 dkg gomba (csiperkét használtam)
15 dkg krémsajt

bors

  1. A brokkolit és a gombát vágjuk össze kisebb darabokra, majd helyezzük egy tűzálló tálba.
  2. Sózzuk, borsozzuk a zöldségeket, majd tegyük rá a krémsajtot.
  3. Előmelegített 180 fokos sütőben lefedve süssük addig amíg a zöldségek megpuhulnak.

2013. január 15., kedd

Mustáros-csípős oldalas

Sertéshúsból az oldalas az egyik kedvencem és mivel már elég régen volt Nálunk, a hétvégén ezt készítettem majonézes vöröskáposzta salátával. Egy korábban a  blogon szerepelt fokhagymás-ketchupos oldalasnál már említettem, hogy általában úgy készítem ezt a fajta húst, hogy előtte előfőzöm. Most is így tettem, egy jó fűszeres főzést követően pácolás következett, majd a sütőbe került, így kellően szaftos és omlós lett a hús.


Hozzávalók:
1, 5 kg oldalas
2 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
5 babérlevél
bors

2 ek mustár
1 tk erős paprika ( pl. chili vagy erős pista)


  1. Az oldalast daraboljuk fel, majd majd tegyük egy lábasba és öntsük fel hideg vízzel.
  2. Adjuk hozzá a 2 fej vöröshagymát, a megtisztított fokhagyma gerezdeket, a babérlevelet és  a borsot.
  3. Sózzuk ízlés szerint, és tegyük fel lefedve lassú lángon főni.
  4. Amikor már majdnem készre főtt  hagyjuk a lében kihűlni. 
  5. Vegyük ki a húsdarabokat a léből és készítsük el a pácot.
  6. A levet szűrjük le, a babérleveleket távolítsuk el. A megfőtt hagymákhoz adjuk hozzá a mustárt és az erős paprikát és borsozzuk ízlés szerint. Amennyiben még szükséges sózzuk meg.
  7. Turmixoljuk össze a szószt és forgassuk meg benne az oldalas szeleteket. Süthetjük rögtön is, de jót tesz a húsnak, ha hagyjuk pácolódni, akár egy éjszakát is.
  8. Lefedve, 200 fokon süssük készre, amikor megsült pirítsuk meg a tetejét.

2013. január 12., szombat

Fasírt golyók

....ahogy Én szeretem. Ugyanis nagyon sokáig nem igazán szerettem a klasszikus fasírtot és általában a darált húsból készült ételeket sem.
Aztán változtak a dolgok....egyszer nekiálltam fasírtot készíteni és sikerült úgy elkészítenem, ahogy már Nekem is ízlik. Rájöttem, hogy a hús állaga Nálam a kulcskérdés, ugyanis úgy szeretem ha a hús minél homogénebb és kétszer van megdarálva, így ezt a lépést sosem hagyom ki. Sokan tesznek fokhagymát bele, Én ezt kihagyom, valamint zsemlemorzsába se szoktam megforgatni.


Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús (combot használtam) 

2 vöröshagyma

bors
2 tk pirospaprika
3 tojás
2 szikkadt zsemle vagy kenyér

tej a zsemle áztatásához
olaj a sütéshez


  1. A szikkadt zsemléket áztassuk be tejbe és hagyjuk addig állni, amíg megpuhulnak.
  2. Nyomkodjuk ki a zsemlékből a felesleges tejet.
  3. A hagymát szeleteljük fel apróra.
  4. Keverjük össze a darált húst a kinyomkodott zsemlével, az apróra vágott hagymával és a tojással, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
  5. Alaposan gyúrjuk össze a masszát. 
  6. Egy serpenyőben forrósítsunk fel olajat.
  7. Nedves kézzel formázzunk a masszából kisebb gombócokat.
  8. Süssük ki a fasítrgolyókat  félidőben megforgatva az olajban.

2013. január 7., hétfő

Borsos-mustáros tarja


Csülköt szerettem volna hétvégén készíteni, de nem kaptam megfelelően szép darabot, így aztán maradt a "B terv" és a mélyhűtőben lévő tarja készült felhasználásra. Először arra gondoltam, hogy az egyik kedvencemet mustáros tarját készítek, de aztán elvetettem az ötletet és inkább egyben sütöttem meg a húst.
Mostanában viszonylag gyakran készítek különféle húsokat egyben sütve különféle ízesítéssel, fűszerezéssel. Az oka egyszerű: gyors, finom és egyszerű:)


Hozzávalók:
1 kg sertés tarja
30 g színes bors
5 ek mustár

  1. A tarját sózzuk be, majd 2-3 órát hagyjuk állni.
  2. A borsot törjük össze és keverjük össze a mustárral. 
  3. Kenjük be a húsdarabot körbe a a borsos-mustáros keverékkel.
  4. Helyezzük egy lefedhető sütőtálba, majd lefedve, 150 fokon süssük készre kb 3 óra alatt. 
  5. Szeletelés előtt pihentessük legalább fél órát. 

2013. január 2., szerda

Vanília a Vaníliavarázstól

Mivel egy kis elmaradásban vagyok a következő vaníliákkal  úgy döntöttem, hogy külön bejegyzést fognak kapni!

Hetekkel ezelőtt keresett még meg a vaíiliavarázs webáruház, hogy szívesen küldenének Nekem néhány szál madagaszkári bourbon vaníliát kipróbálásra. A küldeményt köszönöm, kár lett volna kihagyni:)
A csomagban lapult még vaníliás nyírfacukor és vaníliás eritritol is, úgyhogy lesz módom többféle terméket is kipróbálni a kínálatból. 

 

A madagaszkári bourbon vaníliákat próbáltam ki először, melyek nagyszerű minőségűek, isteni aromával. A karácsonyra készült mézes krémes krémjébe téve teszteltem először. Az illatos rudakból mindenképpen tervezek készíteni egy vanílias panna cottát és vanília kivonatot is.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails