2012. december 31., hétfő

Boldog új évet kívánok!




Nagyon boldog 2013-as évet kívánok minden kedves olvasómnak!
Mézesélet

Készítettem három összeállítást néhány 2012-es képemből. Köszönöm, hogy olvastok/olvastatok, remélem jövőre is Velem tartotok!








2012. december 30., vasárnap

Zabpelyhes lencsefasírt

Mivel már vészesen közeleg az év vége és az új év eleje, így gondolom, hogy már Mindenkinek megvan (aki szereti és őrzi az ilyenkor szokásos lencsefogyasztási hagyományt), hogy milyen lencsés fogás fog terítékre kerülni.
Nálam ilyenkor  minden évben készül lencseleves, ettől nem tudok eltérni, de kipróbáltam egy könnyed lencsefasírtot is, melyet szívesen ajánlok valamilyen klassz mártogatós szósszal. Mondjuk szerintem nagyon illik hozzá egy fokhagymás-tejfölös hmmm.....?


Hozzávalók:
15 dkg lencse

3 babérlevél
1 fej vöröshagyma
2 tojás
bors

4 kk mustár
zabpelyely 
olaj a sütéshez



  1. A lencsét tegyük fel főni a babérlevelekkel és sóval.
  2. Miután megfőtt szedjük ki a babérleveleket és szűrjük le, majd pépesítsük össze botmixerrel.
  3. A hagymát kockázzuk fel apróra és keverjük hozzá a széttört lencsét.
  4. Adjuk hozzá a tojást, a mustárt és annyi zabpelyhet, hogy fasírtszerű masszát kapjunk.
  5.  Sózzuk valamint borsozzuk ízlés szerint,
  6. Pihentessük a masszát legalább fél órán keresztül hűtőszekrényben.
  7. Formázzunk belőle kisebb gombócokat.
  8. Forró, bő olajban süssük aranybarnára  a gombócokat.


2012. december 29., szombat

Mézes krémes

....talán megtervezni se tudtam volna jobban, ugyanis pont a kedvenc süteményem és történetesen  egy tipikusan mézes recept lett  a 300. blogbejegyzés a Mézesélet blogon:)

Nagyon szeretjük a mézes krémest, és rendszerint évente kétszer szoktam készíteni ezt a süteményt, minden húsvétkor és karácsonykor. Emlékszem........ eleinte nagy mumus volt Nálam a mézes lapok nyújtása, de szerencsére már belejöttem és bár ma se tartozik a kedvenc konyhai műveleteim közé, de azért bíztatok Mindenkit, hogy belevágjon. Hogy miért is?


Azért, mert szerintem ez egy olyan sütemény, ami egyértelműen megéri a fáradságot.
Az évek alatt volt alkalmam kitapasztalni, hogy hogyan lehet viszonylag könnyedén nyújtani azokat a fránya a mézes lapokat. A titok a hőmérsékleten múlik!  Melegen kell tartani a a tésztát nyújtásig, és ha meleg akkor  a tésztában lévő méz nem keményedik meg és könnyedén nyújtható. Úgyhogy a cél érdekében két cselt szoktam bevetni. Nyújtás előtt (mikróban olvasztási fokozaton) megmelegítem a tésztát, illetve a már nagyjából kinyújtott lapokat meleg tepsi hátulján szoktam véglegesre formázni.


Az eredeti recept Tóthné Pánya Marianna Házi sütemények könyvéből származik és nem is szoktam kísérletezgetni tovább -pusztán a margarint cseréltem vajra a vaníliás cukrot pedig vaníliára-  mert úgy ahogy van, szerintem tökéletes!

A süteményt készítsük el fogyasztás előtt legalább 1-2 nappal. hogy a lapok meg tudjanak puhulni.


33X36-os gáztepsiben készítettem
Hozzávalók:
a tésztához:
18 dkg porcukor
2 db tojás
6 dkg margarin (Nálam vaj)
3 ek langyos méz
5 ek tej
2 kk szódabikarbóna
60 dkg liszt
csipet só

kevés zsír a tepsi kenéséshez


Hozzávalók:
a krémhez
7 dl tej
7 ek búzadara
1 csomag vaníliás cukor (Nálam egy vaníliarúd magjai)
20 dkg margarin (Nálam vaj)
25 dkg porcukor
1 citrom  ( Én  ezt elhagytam)
1 kis üveg baracklekvár (3-4 dl)

Csokimáz:
6 ek porcukor
2 ek kakaópor
5 ek víz
1 ek olaj
10 dkg margarin (Nálam vaj)
kiegészítettem 5 dkg étcsokoládéval

  1. A szódabikarbónát keverjük el az átszitált liszttel. A tészta további hozzávalóit langyos tűzhelyen forrásig hevítjük, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket és félkemény tésztát gyúrunk.
  2. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és tegyük be a sütőbe a tepsit melegíteni.
  3. A meggyúrt tésztát osszuk el 4 felé, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki (melegen) őket a gáztepsi külső méretével megegyező lapokra. Fontos, hogy ne bosszankodjunk, ha összeugrik, vagy esetleg  elszakadnak a  lapok. Miután ráhelyeztük a meleg sütőre könnyedén ki tudjuk javítani és a kész süteményben egyáltalán nem fognak látszódni az esetleges hibák.
  4. Vegyük ki a tepsit a sütőből ás kenjük meg vékonyan zsírral.
  5. Helyezzük a kinyújtott tésztát a a meleg (de már nem forró) tepsi hátoldalára, igazgassuk, nyújtsuk tovább ha még szükséges és pár perc alatt süssük meg a lapot. Nagyon vigyázzunk, mert gyorsan  (kb 5 perc alatt) megsül,  és könnyen megszáradhatnak/túlsülhetnek a lapok.
  6. A leírtaknak megfelelően készítsük el a további 3 lapot.
  7. A tejet keverjük el a búzadarával, majd forraljuk fel és főzzünk belőle tejbegrízt. Langyosra hűtsük ki. 
  8. Keverjük ki a vajat a porcukorral és a vanília magjaival.
  9.  Keverjük össze gépi habverővel a vajas cukrot és a kihűlt tejbegrízt.
  10. A tölteléket felezzük el, az 1. lapra kenjük el a krém felét, erre helyezzük rá a 2. lapot, és kenjük meg baracklekvárral. Erre tegyük a 3. lapot és kenjük meg a krém másik felével. Helyezzük a tetejére a 4. lapot és 
  11. Készítsük el a csokimázat. A porcukrot a kakaót és a vizet főzzük össze, majd keverjük hozzá a csokoládét és vajat végül az olajat. 
  12. Vonjuk be olvasztott csokoládéval a sütemény tetejét.
Fogyasztásig hagyjuk hűvös helyen.

2012. december 27., csütörtök

Szezámmagos túrós pogácsa

Karácsonyra készültek a következő pogácsák, mely alapja lényegében egy régebbi receptem, csak az arányokkal variáltam tovább egy kicsit. Mivel napokig (4 napig biztosan) megőrzi a frissességét, így jó választás lehet, ha előre kell elkészítenünk valamilyen sós süteményt. 

t

Hozzávalók:
40 dkg liszt (20 dkg fehér tönköly és 20 dkg teljes kiőrlésű lisztet használtam)
30 dkg hideg vaj
60 dkg túró
fél csomag sütőpor

15 dkg félkemény sajt
 só
2 tojás
szezámmag szóráshoz




  1. A sajtot reszeljük le.
  2. Keverjük össze egy nagy tálban az összes hozzávalót.
  3. Tegyük a tésztát folpackba, majd pihentessük hűtőszekrényben legalább fél órán keresztül.
  4. A  tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk kb.1 cm vastagságúra, majd szórjuk meg szezámmaggal a tetejét,  Vágjuk fel a tésztát kockákra
  5. A kockákat tegyük bele sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  6. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük aranybarnára. (a sütőből kivéve lehet, hogy túlságosan puhának látszanak, de szobahőmérsékleten kicsit szilárdulni, keményedni fognak)

2012. december 24., hétfő

Fahéjas keksz

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves Olvasómnak!

Remélem, hogy Mindenki megvett mindent amit szeretett volna és a menü is kezd körvonalazódni:)
Advent harmadik vasárnapján sütöttem a következő kekszet, mely a tésztájába kerülő sok fahéj miatt igazi karácsonyi kekszre sikeredett. 


Hozzávalók:
5 dkg mandula
15 dkg liszt vagy (7,5 dkg tönköly és 7,5 dkg teljes kiőrlésűt használtam)
1 tojás
12 dkg vaj
7 dkg étcsokoládé (Én 85%-os Lindt-et használtam)
15 dkg cukor vagy cukorhelyettesítő (kókuszcukrot használtam)
1tk sütőpor

4 tk őrölt fahéj



  1. A liszthez adjuk hozzá az őrölt mandulát, a fahéjat, a  tojást, a cukrot, a sütőport valamint a összekockázott hideg vajat és morzsoljuk össze az egészet. Adjuk a tésztához az apró darabokra szeletelt csokoládét és és gyúrjuk az egészből homogén tésztát.
  2. A tésztát csomagoljuk be folpackba és tegyük be legalább 1 órára hűtőszekrénybe.
  3. Lisztezett deszkán formáljunk a tésztából hengert, majd vágjuk a hengerből kb fél cm vastagságú korongokat. (vagy nyújtsuk ki és szaggassuk ki formával)
  4. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük ki a kekszeket 180 fokon kb.8-10 perc alatt.

A sütőből kivéve a kekszek még puhák, de kis idővel pont ideális keménységűvé válnak

2012. december 17., hétfő

Rozmaringos-tejszínben sült burgonya

Nagyon ritkán készítek burgonyából készült ételeket, valahogy eszembe se jut, kivéve amikor ketchupos húst készítek. Talán ez az az egy fogás van, amit nem tudok mással elképzelni csakis krumplipürével.

A következő  rozmaringos-tejszínben sült burgonya azonban lehet, hogy más megvilágításba helyezte a burgonyahelyzetet, hiszen egyből a kedvencünk lett.  A tejszíntől krémes, a rozmaringtól kellemesen fűszeres köretet képzeljen el aki még nem próbálta ezt a módszert. 

Először egy kisebb adagot készítettem ami olyan gyorsan elfogyott, hogy le se tudtam fotózni. A hétvégén egy családi összejövetel apropóján ismét beütemeztem és ott is ízlett Mindenkinek aki kóstolta.


Hozzávalók:
0,5 kg tisztított burgonya

bors
2 dl habtejszín
friss rozmaring

  1. A burgonyát tisztítsuk meg és szeleteljük fel  kb fél cm-es karikákra.
  2. Sózzuk be a burgonyát majd kb 20 percet hagyjuk állni.
  3. Tegyük a burgonyát egy tűzálló tálba, adjuk hozzá egy szál rozmaring leveleit, borsozzuk és öntsük fel tejszínnel.
  4. Lefedve, 180 fokos sütőben süssük addig amíg megpuhul a krumpli (kb 50 perc).

2012. december 16., vasárnap

Alj nélküli túrós sütemény

A nagyon egyszerűen elkészíthető sütemények közül az egyik verhetetlen szerintem az alj nélküli túrós sütemény. Biztosan sokan ismeritek, mint ahogyan Én is, azt hiszem már gyermekkoromban is ettem valahol.....
Aki esetleg nem ismerné és szereti a gyors, túró alapú sütiket, annak talán csak annyit üzennék, hogy kötelező kipróbálni:)



Hogy miért is? Lényegében csak össze kell keverni a néhány hozzávalót, majd a tetejére egy szószt keverni és már mehet is a sütőbe, és nagyjából negyven perc után már fogyaszthatjuk is a finom süteményünket.

Mostanában nagy kedvenc Nálunk ez a süti így többször is készítettem, például legutóbb az elmúlt elmúlt két hétvégén. Bátran variálhatjuk különböző aszalt gyümölcsökkel, mazsola helyett volt amikor vörösáfonyát tettem bele.


Hozzávalók:
az alaphoz:
fél kg tehéntúró
8 dkg puha vaj
2 ek búzadara
fél csomag sütőpor
10 ek cukor/cukorhelyettesítő vagy folyékony édesítőszer
2 tojás
kb 2 marék mazsola
2 kupica vanília kivonat vagy egy vanília kikapargatott magjai

a tetejére:
2 dl tejföl vagy natúr joghurt
1 tojás
1 ek étkezési keményítő
1 ek cukor/cukorhelyettesítő vagy folyékony édesítőszer

  1. Keverjük össze kézi vagy gépi habverővel az alaphoz való hozzávalókat.
  2. Béleljünk ki sütőpapírral a tepsit és öntsük bele az összekevert alapot. (21x28 cm-es tepsiben sütöttem)
  3. Keverjük ki krémesre a sütemény tetejére való hozzávalókat, majd egyenletesen oszlassuk el az alapon.
  4. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük készre kb 40 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük.


2012. december 11., kedd

Aszalt szilvával töltött rakott csirkemell

Azt hiszem, hogy akár a közelgő ünnepekkor is megállja a helyét a következő aszalt szilvával töltött húsos fogás, így jószivvel ajánlom mindazoknak, akik esetleg idő, vagy ötlethiány miatt még nem döntöttek a karácsonyi menüről.

Túl azon, hogy finom, rendkívül mutatós is és nem utolsó sorban azért is lehet jó választás, mert akár előre is el tudjuk készíteni. Igazság szerint még jobb is, ha úgy időzítjük, hogy tálalás előtt egy-két órával már megsüljön, mert úgy egész biztosan szépen tudjuk majd szeletelni.

Én egy szögletes sütőformában készítettem, de süthetjük akár őzgerincformában is.


Hozzávalók:
egy nagyobb csirkemell 
20 dkg aszalt szilva
20 dkg szeletelt bacon

20 dkg félkemény sajt

2 db tojás

2 dl tejszín
3 ek liszt
bors

  1. A csirkemellet kockázzuk fel és sózzuk, borsozzuk be enyhén (számítva arra, hogy a bacon is sós).
  2. A tojásokat keverjük ki a liszttel és a tejszínnel.
  3. A sütőformát béleljük ki sütőpapírral. A baconszeletekkel tegyük a sütőpapírra és béleljük ki sütőformát keresztbe, úgy, hogy a forma szélein túllógjanak a baconok, hogy majd vissza lehessen hajtani a tetejére.
  4. Tegyük a hús felét a baconös rétegre egyenletesen.
  5. Tegyünk a húsrétegre egy réteg aszalt szilvát.
  6. Az aszaltszilvás rétegre tegyünk rá a maradék húsréteget.
  7. Öntsük le az egészet a tejszínes keverékkel.
  8. A sajtot szeleteljük fel és borítsuk be vele a tetejét.
  9. Borítsuk be az egészet a túllógó baconszeletekkel.
  10. Alufóliával lefedve 180 fokon süssük készre, a sütési idő végén vegyük le a fóliát és úgy süssük, hogy szépen megpiruljon a teteje.
Miután megsült várjunk amíg kihűl, utána szépen szeletelhető!


2012. december 9., vasárnap

Diós-csirkés saláta

Most, hogy itt a tél, sajnos sokkal kevesebbszer kerül a tányéromra saláta, mint ahogy kellene, pedig sok olyan saláta van amit nagyon szeretek. 

A következő saláta most készült Nálam először, és kapásból azt hiszem, hogy az egyik kedvencem lett. Nagyon finom a pirított dió a salátával, próbáljátok ki!


Hozzávalók:
1 fej saláta (fejessalátát használtam, de lehet más is pl.jégsaláta, római saláta)
1 egész csirkemell
4 marék dió

Az öntethez:
1 kis doboz tejföl
3 gerezd fokhagyma
3 ek olíva olaj
2 mk mustár
1 mk cukor  (nyrífacukrot használtam)

bors



  1. A diót törjük össze, majd kevés olíva olajon enyhén pirítsuk le és tegyük félre.
  2. A csirkemellet mossuk meg, töröljük szárazra majd kockázzuk fel.
  3. Öntsünk olíva olajat egy serpenyőbe és forrósítsuk fel.Tegyük bele a húst, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Süssük készre, és a végén enyhén pirítsuk le.
  4. A salátát mossuk meg és aprítsuk fel.
  5. A fokhagymát zúzzuk össze, majd az öntet többi hozzávalójával együtt keverjük krémesre
  6. Tálaljuk a salátát az öntettel, a csirkével és a pirított diódarabokkal.

2012. december 4., kedd

Sajtos gombaleves

Ebben a téli időjárásban biztosan sok helyen kerül terítékre valamilyen szívet-lelket melengető leves. Nálunk is így van, egyértelműen gyakrabban készül leves, mint amúgy úgy általában.......
Hétvégén eszembe jutott, hogy milyen régen volt már mind gombaleves mind pedig sajtkrémleves, aztán már magam se tudom, hogy hogyan de eljutottam addig, hogy összepárosítottam a kettőt. Csodafinom lett:)


Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
olíva olaj
10 g szárított erdei gomba
20 dkg csiperke
10 dkg félkemény sajt
10 dkg camemebert
2 dl tejszín
fél csokor petrezselyem
bors
kevés szerecsendió

1 l húsleves vagy alaplé (esetleg víz)

  1. A szárított gombát áztassuk be a felhasználást megelőzően legalább 1 órára. A csiperkét tisztítsuk meg.
  2. A hagymát kockázzuk fel és kevés olíva olajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a szétzúzott fokhagymát és  futtassuk meg.
  3. Adjuk hozzá a húslevest, a petrezselymet és ízesítsük sóval, szerecsendióval és a borssal majd  főzzük össze.
  4. Adjuk hozzá a darabokra vágott camemeberet valamint a másik sajtot reszelve és főzzük addig amíg a sajtok felolvadnak.
  5. Turmixoljuk össze az egészet.
  6. A gombákat szeleteljük fel majd adjuk hozzá az összeturmixolt alaphoz és főzzük addig amíg a gombák megpuhulnak.
  7. Adjuk hozzá a tejszínt, ha szükséges még fűszerezzük és forraljuk össze a levesünket.

2012. december 3., hétfő

Diós-csirkemelles tészta

Gondolom, hogy legfőképpen a karácsony havának köszönhetően vagyok úgy, hogy többféle tipikusan évvégi ünnepekkor használatos fűszert és alapanyagot is szívesen használok mostanában. 

Múlt héten például legszívesebben diót tettem volna mindenbe, így ennek köszönhetően készült egy finom saláta és a következő tésztás étel is. Próbáljátok ki, Nekünk nagyon ízlett!


Hozzávalók ( 4 személyre):
1 egész csirkemell
2 dl tejszín
2 dl tejföl
olíva olaj
bors
bazsalikom
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg sajt (eidamit használtam)
3 marék dió
40 dkg szélesmetált



  1. A diót törjük össze, majd kevés olíva olajon enyhén pirítsuk le és tegyük félre.
  2. A hagymát kockázzuk fel, majd kevés olívaolajon dinszteljük meg.
  3. Adjuk a hagymához a felkockázott csirkemellet és enyhén pirítsuk meg, közben sózzuk.
  4. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a tejszínt, tejfölt és ízesítsük  borssal, bazsalikommal. 
  5. Főzzük néhány percig, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot és folyamatosan kevergetve sűrítsük be.
  6. A tésztát főzzük ki.
Tálaljuk a kifőtt tésztát a csirkemelles szósszal és a pirított dióval.



2012. december 1., szombat

Almás-diós camembert sütőben sütve


.......amely fokhagymával valamint néhány szál rozmaringgal megbolondítva készült. 

Napok óta motoszkált a fejemben, hogy "box baked camembert"-et kéne készítenem, de a cél érdekében csak-csak nem tértem be a boltba a hozzávaló megfelelő sajtot vásárolni. Szerencsére a hűtőmben lapult camembert, igaz nem dobozos fajta, így abból készítettem el a következő almás-diós variációt. 

Végeredményképp azt hiszem, hogy jobb is, hogy végül nem a saját dobozában sült változatot készítettem, mert így még hozzáadtam egy almát valamint olíva olajjal is jól meglocsoltam. A gyümölcsből kisülő ízletes lé, a fokhagyma és a rozmaring remek ízt kölcsönöztek mind a sajtnak mind pedig az olíva olajnak.


Hozzávalók:
1 db camembert sajt (125 g)
3 gerezd fokhagyma

olíva olaj
1 szál rozmaring
1 kisebb alma
4-5 dióbél

+ a sajt méreténél egy kicsit nagyobb sütőgyűrű a sütéshez

  1. Az almának vágjuk le a héját majd szeleteljük fel. Tegyük a sütőgyűrűt egy hőálló tálba majd tegyük bele az almát és lazán nyomkodjuk meg.
  2. A sajtot metsszük be néhány helyen és szúrkodjuk bele a 3-4 darabbá szeletelt fokhagymagerezdeket, valamint a diódarabokat és a rozmaring leveleket.
  3. Tegyük a sajtot az almára.
  4. Locsoljuk meg olíva olajjal.
  5. Előmelegített 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt süssük készre.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails