2012. július 30., hétfő

A lángos

Azt hiszem, lesznek olyan olvasók akiknek elég ha annyit mondok, hogy nyammm:) Aki esetleg eddig lemaradt, annak elárulom, hogy arról van szó, hogy a hetekben közzétételre került egy nem mindennapi lángosrecept, mégpedig Nyammm oldalán. Olyan igazi, olyan nagyon jól sikerült, olyan ritkaszámba menő tuti piacos, olyan nem mindennapi strandos......
Bár eddig nagyon ritkán sütöttem lángost, de azt hiszem, hogy ezután a kifogástalan recept után nem lesz nehéz rábeszélni. A megadott recept úgy ahogy van tökéletes, semmit se változtattam rajta. Köszönjük a családi receptet kedves Nyammm!


Hozzávalók: (12 db kisebb lángost készítettem)
3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (tönköly fehéret használtam)
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj



Íme az eredeti recept mindenféle változtatás nélkül...............

  1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. 
  2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
  3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
  4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
  5.  20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat  felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
  6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
  7. Utána tetszőleges méretű gömböcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
  8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
  9. A gömböcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
  10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
  11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.


2012. július 27., péntek

Mascarponés csokoládéfagylalt

Végre itt van ismét az igazi jó idő, és ezzel egyidejűleg aktuálissá válnak a jó kis fagyireceptek is! A következő csokis-mascarponés variáció alapreceptje a jól bevált csokifagyim volt, lényegében csak tovább turbóztam egy kis mascarponéval. Nekem mindkét variáció ízlett, nehezen tudnék választani a kettő közül.....  



Hozzávalók:
2 dl  tejszín 
3 dl tej
15 dkg mascarpone    
5 ek holland  kakaópor
3 dkg magas kakótartalmú étcsokoládé
4 tojássárgája
10 dkg cukor vagy cukorhelyettesítő



  1. Adjuk a tojássárgájákhoz a cukrot, majd habverővel keverjük ki krémesre.
  2. A tejszínt és a tejet melegítsük fel, majd tördeljük bele a csokoládét és tegyük bele a kakaóport. Olvasszuk össze, és keverjük ki simára. 
  3. Lassú lángon  forgassuk hozzá a tojásos-cukros keveréket és sűrítsük össze az egészet. Amennyiben még szükséges édesítsük tovább ízlés szerint.
  4. Keverjük hozzá a mascarponét.
  5. Hagyjuk kihűlni, majd hűtsük le a fagylaltalapot.
  6. Készítsük el a géppel a fagylaltot, majd ha elkészült tegyük a fagyasztóba, hogy gombócolhatóvá dermedjen



2012. július 24., kedd

Tejszínes-csirkemelles penne

Ritka mind a blogon, mind pedig Nálam mostanság, de tésztás ételt hoztam, méghozzá egy nem túl könnyed, letisztult variációt. Egészen pontosan egy tejszínes-csirkemelles pennét készítettem, ami nekünk nagyon ízlett pedig ha belegondolok


lényegében kényszermegoldásként született. Aznap ugyanis, mikor készült, nem igazán volt se időm se kedvem boltba menni, így nem maradt más mint az, hogy az itthon lévő alapanyagokra hagyatkoztam és ez főtt ki belőle:)



Hozzávalók:
1 egész csirkemell
5 dl tejszín
olíva olaj
bors
oregano
bazsalikom
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt (eidamit használtam)
parmezán/ grana padano
50 dkg penne (teljes kiőrlésűt használtam)


  1. A hagymát kockázzuk fel, majd kevés olívaolajon dinszteljük meg.
  2. Adjuk a hagymához a felkockázott csirkemellet és enyhén pirítsuk meg, közben sózzuk.
  3. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a tejszínt és ízesítsük  borssal, oraganoval, bazsalikommal. 
  4. Főzzük néhány percig, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot és folyamatosan kevergetve sűrítsük be.
Tálaljuk kifőtt tésztával, parmezán/ grana padano-val.




2012. július 21., szombat

Meggyes-mascarponés pohárdesszert

Múlt hétvégén még szép nyári időnk volt és Én nagyon ettem volna valamilyen hideg, meggyes desszertet, mondjuk olyat, mint ez a meggyfagyi. Már majdnem neki is álltam a fagyigyártásnak, de aztán úgy voltam vele, hogy nem várom ki azt az időt amíg elkészül és inkább összedobtam az itthon található alapanyagokból egy gyors pohárdesszertet.


Hozzávalók (4 nagyobb pohárhoz):
40 dkg fagyasztott meggy
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
1 banán
folyékony édestőszer
3 kupica vanília kivonat
12 db keksz (Én ezt a fajtát használtam)

  1. A tejszínt verjük fel kemény habbá.
  2. A banánt botmixerrel pürésítsük össze.
  3. A mascarponét a banánnal az édesítőszerrel és a vanília kivonattal keverjük ki krémesre.
  4. A mascarponés keverékhez keverjük hozzá lazán a tejszínt.
  5. Tegyünk a poharak aljára egy réteg összemorzsolt  kekszet, majd tegyünk rá egy réteg meggyet, végül tegyünk rá a krémből egy réteget. Ezt a rétegezést csináljuk meg kétszer.

2012. július 17., kedd

Rántott hús-sütőben sütve

Ki szokott sütőben rántott húst készíteni? Én eddig nem, de mivel az eredménnyel tökéletesen meg vagyok elégedve így azt hiszem, hogy máskor is visszatérek majd ehhez a módszerhez.   
Mondjuk viszonylag ritkán készítek rántott ételeket, de sok idő megspórolható ezzel a módszerrel. 


 Amennyiben így készítjük a rántott húst  jóval kevesebb zsiradék fog az ételbe kerülni, valamint a jól ismert egész lakást betöltő olajszag sem jelzi azt, hogy mi volt az ebéd.....


Hozzávalók:
rántani való tetszőleges hússzeletek 
liszt
tojás
zsemlemorzsa (Nálam búzakorpa, szezámmag)
olaj

Update: Időközben átálltam arra módszerre, hogy a tojáshoz teszek olajat is és úgy panírozom be. Ezzel a módszerrel kevésbé lesz száraz a hús.

  1. A hússzeleteket a szokott módon klopfoljuk ki, majd sózzuk be.
  2. Panírozzuk be hagyományos módon a hússzeleteket (liszt, tojás, morzsa)
  3. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, majd ecsettel kenjük ki olajjal. 
  4. Fektessük le a hússzeleteket majd a húsok tetejét is kenjük meg olajjal.
  5. 180 fokon süssük készre, félidőben fordítsunk egyet a húsokon.

2012. július 15., vasárnap

Kókuszfagyi

Hetek óta készülök kókuszfagyit készíteni. Az ötlet onnan jött, hogy több zacskó kókuszreszelék is van itthon régebb óta és gyakorlatilag semmire se használom. Jó, jó tudom persze, hogy "illet" volna friss kókuszból, vagy legalább kókusztejből készítenem, de nem tettem....Azért  bevallom, hogy pénteken már a kosaramban volt egy kókuszdió a fagyihoz, de hősiesen visszatettem a boltban a polcra, gondolván az itthon levő készletemre:)


Hozzávalók:
4 dl tej
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone
15 dg kókuszreszelék
folyékony édesítőszer


  1. A tejszínt és a tejet a kókuszreszelékkel együtt melegítsük össze és édesítsük ízlés szerint.
  2. Hagyjuk lehűlni, majd keverjük hozzá a mascarponét.
  3. Töltsük bele a masszát fagyigépbe.
  4. Készítsük el a géppel a fagylaltot, majd ha elkészült tegyük a fagyasztóba, hogy gombócolhatóvá dermedjen.


2012. július 14., szombat

Joghurtos-aszalt paradicsomos töksaláta

Napok gondolkodtam, hogy mi legyen a menü egy kisebb tökből, ami a hűtőmben pihent. Több ötletet is elvetve aztán végre bekattant, hogy egy könnyű salátát kéne belőle készíteni. Szerencsére még mindig van a tavaly olívaolajban eltett aszalt paradicsomból így adta magát és azzal ízesítettem. 
Nyugodtan kivitelezhető aszalt paradicsom nélkül is a saláta, azt hiszem úgy is finom, könnyű nyári fogás, vagy köret lehet!


Hozzávalók:
1 kisebb tök
olíva olaj
2-3 dl natúr joghurt
bors
citrom
5-6 db aszalt paradicsom


  1.  A töknek vágjuk le a héját. A középső magos részt távolítsuk el, majd kockázzuk fel kisebb darabokra.
  2. Sózzuk és olíva olajon pároljuk meg, de csak annyira, hogy még roppanós maradjon.
  3. A joghurtot keverjük ki simára a borssal, citromlével majd adjuk hozzá a felkockázott aszalt paradicsomot is.
  4. A kihűlt tököt keverjük hozzá a joghurtos szószhoz, majd tálaljuk lehűtve.


2012. július 11., szerda

Mascarponés-meggyes pite

Mikor megláttam a Bodzablogon a következő meggyes-mascarponés krémes pitét biztos voltam benne, hogy egyszer ki fogom próbálni. Aztán nem is kellet sokat várnom, mert a hétvégén adódott egy program, melyre gyorsan meg tudtam sütni ezt a sütit, az eredeti recepthez képest némi eltéréssel. 
Remek választás volt, nagy sikere volt a pitének, kivétel nélkül mindenkinek nagyon ízlett aki kóstolta!



Hozzávalók:
20 dkg zabkorpa
20 dkg liszt (Én 10 dkg teljes kiőrlésű lisztet és 10 dkg szénhidrátcsökkentő keveréket használtam)
20 dkg vaj
2 tojás
450 g kefir vagy natúr joghurt ( Én joghurtot használtam)
csipet só
20 dkg cukor (Nálam egy rész nyírfacukor, a többi folyékony édesítő)
25 dkg mascarpone
50 dkg magozott megy
1 csomag sütőpor


  1. A tojást a joghurtot, a puha vajat keverjük ki krémesre. Adjuk hozzá a cukrot, a sót és a sütőport és keverjük el.
  2. Adjuk hozzá a liszteket valamit a búzakorpát és keverjük ki simára.
  3. Öntsük a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  4. A meggyet csepegtessük le. A meggy levét keverjük ki a mascarponéval és kevés cukorral vagy édesítőszerrel.
  5. Simítsuk a tészta tetejére a mascarponét.
  6. Tegyük rá a meggyszemeket a sütemény tetejére.
  7. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon készre.

2012. július 9., hétfő

Könyvajánló és egy kis játék 2.

facebookon már említettem, hogy ismét lesz módom egy újabb játék keretében kisorsolni egy szakácskönyvet. Hogy melyik könyvről is van szó? A szóban forgó könyv nem más, mint  Rachel Allen: A család kedvencei című szakácskönyve!


Igazán örömömre szolgált, hogy a T.bálint Könyvkiadó ismét megkeresett és felajánlott két könyvet, ugyanis egyértelműen nagy sikere volt a múltkori könyves játéknak is. 

Gondolom sokan vannak úgy mint Én, hogy Rachel Allent elsősorban a TV paprikán keresztül ismerték meg. A könyvet múlt héten kaptam meg, így volt alkalmam már átlapozni, így biztosan mondhatom, hogy lesz belőle több minden is amit mindenképpen el fogok készíteni. 


Egy kis ízelítő, hogy milyen fejezetek találhatóak a könyvben:

  1. Könnyű családi fogások
  2. Édes ünnepek
  3. Piknik és kirándulások
  4. Fogások gyerekeknek
  5. Tágabb család
  6. Étkezés a szabadban-
  7. Házimozi
  8. Nagy ünnepek
  9. Ehető ajándékok
  10. Ahogy anyukám csinálta
  11. Még néhány kedvenc 
" A TV Paprika nézői már jól ismerik Rachel Allent, a kedves, szőke, ír fiatalasszonyt, aki fáradhatatlan lelkesedéssel mutatja be a minőségi alapanyagokat, a legújabb trendeket, és a praktikus megoldásokat. ELEGÁNS ÉTELEK EGYSZERŰEN-ez Rachel Allen mottója. Rachel négy korszakos bestseller szerzője , köztük található a A család kedvencei. Rachel stílusa mindenek felett nagyon praktikus és egyszerű, de lenyűgözően elegáns ételei óriási sikerre tarthatnak számot családi és baráti körben egyaránt. Megtalálhatóak benne ír helyi ízek és nemzetközi behatások is. A BBC /ahol műsorai nagy sikerrel futnak/ minősítése szerint Rachel az „Ír szakácskirálynő”, A Good Food Magazin szerint pedig az ír konyhát végleg elhelyezte a világ gasztrotérképén." 

Az ajándékpéldányt azon kedves olvasóim között fogom jövő hétvégén kisorsolni, akik a facebookon a következő postot like-olják és ezzel egyidejűleg megosztják!

2012. július 5., csütörtök

Amerikai káposztasaláta

Remélem, hogy jól bírjátok ezt a nagy meleget, és sokat isztok valamint könnyű ételeket esztek:) Ebben a kánikulában ideális választás lehet akár a következő saláta is. Nálunk sült csirkével került terítékre, de önálló fogásként is fogyaszthatjuk.


Hozzávalók:
fél fej fehérkáposzta
3 közepes méretű sárgarépa
egy fej lilahagyma
1 tk fehérborecet

bors
3 kk cukor (nyírfacukrot használtam)
4 dl tejföl

  1. A káposztának vágjuk ki a torzsályát, majd szeleteljük fel vékonyra.
  2. A répát és a hagymát tisztítsuk meg és reszeljük le vékonyra. 
  3. A káposztát sózzuk meg, majd keverjük össze alaposan,és hagyjuk kb fél órát állni.
  4. Nyomkodjuk ki a káposzta levét, majd keverjük hozzá a hagymát és a sárgarépát valamint a hagymát.
  5. A tejfölt keverjük ki a simára az ecettel, a mustárral és a cukorral és a borssal.
  6. Keverjük a tejfölös szószhoz a zöldségeket majd lehűtve tálaljuk.


2012. július 2., hétfő

Mascarponés meggyfagylalt


Megint fagyit hoztam! Tudom, hogy mostanában nagyon kevés a bejegyzésem a megszokotthoz képest és főként fagylalt receptet teszek fel, de mostanában nem igazán főzök sokat.....Amikor meg főzök, akkor meg majdnem mindig alakul úgy, hogy fotózni nem marad már időm, energiám. Na mindegy, biztos lesz ez még másképp is!


A fagylaltokat azonban nem tudom megunni, minden hétvégén készítek egy, de van amikor két kisebb adagot is, persze szigorúan mindig valamilyen cukormentes variációt. A nyár folyamán, főleg ha ilyen jó meleg időnk lesz, mint ami a napokban is van, biztosan fogok hozni még pár fagyireceptet. Rengeteg kipróbálásra váró ötletem van, most fogadjátok szeretettel ezt a mascarponés-meggyes fagylaltvariációt!


Hozzávalók:
40 dkg magozott meggy
2 dl tejszín
3 dl tej
25 dkg mascarpone
folyékony édesítőszer



  1. A meggyet botmixerrel pépesítsük össze, ízlés szerint hagyhatunk benne egy-két nagyobb darabot is a gyümölcsökből.
  2. Keverjük össze a hideg mascarponét, a tejszínt és a tejet, majd édesítsük ízlés szerint. 
  3. Töltsük bele a masszát fagyigépbe. 
  4. Készítsük el a géppel a fagylaltot, majd ha elkészült tegyük a fagyasztóba, hogy gombócolhatóvá dermedjen.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails