2012. február 25., szombat

Epres pite

Olyan aranyos, kisméretű pitetálak kacsintottak rám az egyik áruházban, hogy egyszerűen nem tudtam otthagyni. Először valamilyen zöldséges pitét készültem készíteni, de aztán szerencsére eszembe jutott, hogy bőven van itthon lekvár is. Sokféle lekvárral el tudom képzelni, Én epresből készítettem. Nagyon gyorsan elkészíthető és azt hiszem a sikerünk garantált vele.


Hozzávalók:
6 dkg vaj
1 tojás
10 dkg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék vagy liszt
4 dl eperlekvár




  1. A hideg vajat vágjuk össze kisebb darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Amennyiben szükséges adhatunk hozzá hideg vizet.
  2. Fóliába csomagolva tegyük hűtőszekrénybe legalább fél órára.
  3. Béleljük ki a tésztával a pitetálakat. Egy kis darabot tegyünk félre a tésztából, melyekből rácsot készítünk a pite tetejére. A tészta sütőformába illesztését a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha egyszerűen belenyomkodjuk a tésztát a forma aljára és az oldalára is. A másik verzió az, hogy kinyúltjuk a tésztát, majd beletesszük a piteformába, ügyelve arra, hogy a perem részre is kerüljön tészta. Amennyiben a tészta itt-ott esetleg elszakad nyomkodjuk ki a a hiányos részeket. Mivel nagyon könnyen formázható a tészta az se gond, ha esetleg több részből tesszük bele a tésztát. A tapasztalatom az, hogy a csökkentett szénhidráttartalmú pite tésztáról, hogy könnyen szakad és nehéz nyújtani is. Ezért Én egyszerűen belenyomkodom a formába.
  4. A pite belsejébe tegyünk eperlekvárt, majd a félretett tésztából készítsük el a rácsozatot.
  5. Tegyük a sütőbe, majd 180 fokon süssük addig, amíg szépen megpirul a teteje.



2012. február 21., kedd

Mákos kölespuding

Amikor néhány hete elkészítettem a vanílias kölespudingot írtam, hogy Nekünk annyira ízlett, hogy már gondolkodom a következő variáción. Nos, nem kellett sokat gondolkodnom, mert az egyik kedves olvasóm bogarat ültetett a fülembe, mikor azt írta Nekem, hogy a "Kedvencem a mákos-mézes köles". Ekkor már tudtam,  hogy bizony Nekem is a mákos verziót kell kipróbálnom. A mézet Én elhagytam, és helyette nyírfacukrot használtam, de akinek nem központi kérdés az életében a szénhidrátbevitel, glikémiás index, az nyugodtan készítse mézzel!


Hozzávalók:
15 dkg köles
10 dkg  nyírfacukor
10 dkg darált mák
7 dl tej
2 kupica vanília kivonat


  1. A kölest mossuk meg alaposan.
  2. A tejet tegyük egy lábasba és tegyük bele a cukrot és a mákot és a vanília kivonatot,
  3. Tegyük hozzá a kölest is majd folyamatos kevergetés mellet főzzük össze forrásig.
  4. Tegyük át az egészet turmixgépbe, és turmixoljuk össze az egészet.
  5. Töltsük poharakba, edényekbe. Langyosan vagy hidegen is fogyaszthatjuk!



Fogyasszuk langyosan vagy hidegen. Lehűtés után könnyen kifordítható az edényből!





2012. február 18., szombat

Könyvajánló és egy kis játék.....

Nos, mint ahogyan már a facebook-on említettem, az történt, hogy megkeresett egy könyvkiadó és felajánlott Nekem két könyvet! Pontosabban egyet Nekem, egyet pedig az olvasóimnak.. ... Ezt követően azonban az következett, amire egyáltalán nem számítottam, ugyanis teltek-múltak a napok és csak-csak nem érkeztek meg a várva-várt könyvek.......



Aztán mikor már nem is számítottam a könyvekre, kaptam egy levelet a könyvkiadótól és érdeklődtek, hogy miért nem veszem át a küldött csomagot. Érdekes módon a postáról visszaérkezett egy az egyben a feladónak, mintha egyszerűen nem vettem volna át a csomagot. A vicc csak az, hogy se a postás nem járt Nálam, se pedig értesítőt nem hagyott a levélszekrényben. 
Szerencsére másodjára már minden gond nélkül ideértek a könyvek (biztos másik a postás).
És hogy melyik könyvről is van szó? Nos, a könyv nem más, mint a mostanában sok-sok helyen felbukkanó Michel Roux Tészta varázs című könyve! Én már végignéztem az összes receptet, így bizton állíthatom, hogy nagyon szép és érdekes a könyv, telis-tele fantasztikus receptekkel, képekkel. Sok receptnél részletes fázisfotókat, illetve nagyon pontos, részletes leírásokat tartlamaz, így minden sütni szeretőnek hasznos lehet!



"Csupa könnyen elsajátítható recept található ebben a nagyszerű gyűjteményben amely
minden klasszikus tésztareceptet a lehető legegyszerűbben mutat be. A 3 Michelin
csillaggal rendelkező csúcsséf, Michel Roux tudása a klasszikus francia iskolában
csiszolódott és több mint 30 évnyi tapasztalattal és óriási gyakorlattal rendelkezik a
tésztakészítés terén.
Minden fejezet egy meghatározott tésztafélére épül és ennek az alaptésztának
az elkészítési technikáját lépésről lépésre mutatja be. Az ezt követő receptek az
alaptészta különböző felhasználási módozatainak a lehetőségét ismertetik- édes és sós
tésztaételek
modern, sós és édes tészta receptek mennyisége és sokszínűsége.
Végig kitűnően illusztrált szakácskönyv, ami arra született, hogy vezető szerepet
töltsön be a tésztakészítés világában."



Az ajándékpéldányt azon kedves olvasóim között fogom 1 hét múlva kisorsolni, akik a facebookon a következő postnál hozzászólásban jelzik, hogy szeretnék megnyerni a könyvet!



 A könyv a kiadó honlapján megrendelhető!

2012. február 16., csütörtök

Sajtos-olívabogyós mini pizzák

Az elmúlt időszakban több olvasóm is kért tőlem jól bevált pizzareceptet. Ugyan szerepelt  már korábban a blogon pizza és pizza tészta, de azok még nem csökkentett szénhidráttartalmú lisztekből készültek. Alapesetben a pizzatésztába szoktam tenni savót, mert szerintem határozottan jobb lesz a tészta állaga, de mivel tudom, hogy nem feltétlenül van minden hűtőben/mélyhűtőben savó így most azt elhagytam a receptből. Én most kisebb formájú pizzákat készítettem, de természetesen formázhatjuk nagyobb méretűre is a pizzáinkat.   



Hozzávalók a tésztához:
45 dkg csökkentett szénhidráttartalmú liszt
1 dl tej
3 dl langyos víz
2 dkg élesztő
1 ek sikér (elhagyható)
1 kk "negyedkanál" cukor
1 kk só
3 ek oílva olaj    

Hozzávalók a feltéthez:
4 dl tejföl
2 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma

oregano
bors
bazsalikom
olívabogyó
sajt


                                    

  1. A tejet öntsük ki egy pohárba és tegyük bele a cukrot, majd melegítsük fel (Én a mikroban szoktam) langyosra. Morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük el, majd futtassuk fel.
  2. A lisztet szitájuk bele egy olyan edénybe, ami a későbbiekben alkalmas lesz kelesztésre. A lisztet érdemes ilyenkor egy pár percre bedobni a mikróba ugyanis ha langyos liszttel indítunk, hamarabb indul el majd a tészta kelése.
  3. Öntsük a vizet a liszthez, majd adjuk hozzá az olíva olajat, és a sót. Adjuk hozzá  a felfutott élesztőt.
  4. Dagasszuk össze a tésztát kézzel vagy géppel és leszórva liszttel, letakarva hagyjuk megkelni.
  5. A tejfölt keverjük ki az olívaolajjal, majd fűszerezzük ízlés szerint borssal, oreganoval, bazsalikommal.
  6. A vöröshagymát tisztítsuk meg. és szeleteljük fel vékony szeletekre. Olívaolajon fonnyasszuk meg a hagymát.
  7. Melegítsük fel a sütőt 250 fokra, úgy, hogy tegyük bele azt a tepsit vagy lapot is a sütőbe amin sütni fogunk.
  8. A megkelt tésztát lisztezett felületen formázzuk meg vékony kerek lapokká, és hagyjuk 10 percet kelni.
  9. Tegyük be a forró tepsibe a pizzát és süssük egy percig. Vigyázzunk, mert nagyon forróvá válik ekkora a tepsi, de elengedhetelen a forró sütő és tepsi a jó pizzához. Sajnos így is messze vagyunk még egy jó kemence hőfokától:)
  10. Vegyük ki a pizzát, kenjük meg a tejfölös szósszal, tegyük rá a hagymát,  a sajtot és az olívabogyót.
  11. Süssük készre a pizzát. Kb 10-12 perc alatt elkészül.

2012. február 14., kedd

Tejszínes hagymaleves

Egy nagyon egyszerű és kevés alapanyagból elkészíthető levest hoztam ma Nektek! Nálam most határozottan a kevés alapanyag miatt került terítékre, ugyanis pénteken nem volt időm, szombaton pedig nem volt kedvem boltba menni. Egy finom levest azonban mindenképpen szerettem volna készíteni, mert ebben a borongós időjárásban nagyon jól tud esni.....




Hozzávalók:
60 dkg vöröshagyma
2 dl tejszín
0,5 dl fehérbor
5 dl húsleves vagy víz
2 gerezd fokhagyma
olíva olaj

bors
  

  1. A megtisztított vöröshagymát szeleteljük fel vékony szeletekre és kevés olíva olajon dinszteljük, majd enyhén pirítsuk meg. Tegyük hozzá a zúzott fokhagymát és futtassuk meg.
  2. Adjuk hozzá a tejszínt, a bort és a húslevest.  Ízesítsük sóval és borssal. 
  3. Öntsük a levest turmixgépbe és turmixoljuk össze, majd ezt követően forraljuk össze.
Tálaljuk pl. reszelt sajttal, vagy pirított zsemlekockával!

2012. február 10., péntek

Baconbe göngyölt aszalt szilvás karaj

Korábban  már szerepelt a blogon egy aszalt szilvával töltött karaj, akkor az a variáció egyben sütve készült. Ennél a változatnál a húszeletek külön-külön kaptak a belsejükbe három-három szem aszalt szilvát, majd baconbe tekertem őket. Érdemes kipróbálni.... akár egy hétvégi ebédre, akár vendégvárónak, vagy hidegtálra is jó választás lehet.



Hozzávalók:
50 dkg sertéskaraj
20 dkg szeletelt bacon
10 dkg aszalt szilva

bors



  1. A húst szeleteljük fel és klopfoljuk ki enyhén. Sózzuk (a bacon is sós!) és borsozzuk.
  2. Minden hússzeletre tegyünk 3 szem aszalt szilvát és göngyöljük fel, majd tekerjük be a baconbe.
  3. Tegyük a feltekert húsokat egy tűzálló tálba szorosan egymás mellé.
  4. Előmelegített sütőben, 200 fokon lefedve süssük készre. Az utolsó 10 percben lefedés nélkül pirítsuk meg enyhén a tetejét.
Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk!


2012. február 7., kedd

Vaníliás kölespuding

Amennyiben emlékezetem nem csal, nyár óta készülök arra, hogy kipróbáljam a kölest valamilyen formában. Még akkor vettem is egy adagot, de aztán csak-csak nem került elkészítésre. Nos, szerencsére hétvégén a kezembe akadt a bontatlan zacskó, és így készítettem belőle egy kölespudingot. Mielőtt nekiálltam, az arányok miatt próbáltam receptet keresni, de mivel nagyon eltérő dolgokat találtam, feladtam és elkészítettem a magam variációját. Nem tudom, hogy szokás-e így készíteni a kölespudingot ahogy Nálam készült......Főzés után Én  túl darabosnak találtam, és így egyszerűen összeturmixoltam. Szokás-e vagy sem, Nekem  így nagyon ízlett, és már gondolkodom a következő variáción.




Hozzávalók:
15 dkg köles
1 vanílarúd
6 dl tej
4-5 ek nyírfacukor

  1. A kölest mossuk meg alaposan.
  2. A tejet tegyük egy lábasba és tegyük bele a cukrot valamint a vanília kikapargatott magjait.
  3. Tegyük a tejbe a kölest, majd folyamatos kevergetés mellet főzzük össze forrásig.
  4. Tegyük át az egészet turmixgépbe, és turmixoljuk össze az egészet.
  5. Töltsük poharakba, edényekbe. Langyosan vagy hidegen is fogyaszthatjuk. 

2012. február 5., vasárnap

Háromcsokis torta

Keresztlányom 6. születésnapjára készítettem a következő tortát, melyet szombaton ünnepeltünk. A torta kigondolásánál nagyon könnyű dolgom volt, ugyanis az volt a kívánság, hogy valami hasonló krémes torta készüljön, mint amilyen ez a háromcsokis pohárkrém  volt. Így aztán  a torta háromféle csokoládéval (tej, ét, fehér) készült. Felvágott állapotban sajnos nem volt módom lefényképezni, pedig igazán mutatós volt ahogyan a rétegek elkülönültek egymástól. A torta tetejét  a gyerekszülinapra tekintettel cokoládédrazséval készítettem, de anélkül is teljes értékű tortát kapunk.)



Hozzávalók
A 3 db laphoz:
9 db tojás
18 dkg liszt (csökkentett szénhidráttartalmú lisztet használtam)
18 dkg cukor (nyírfacukrot használtam)
A krémhez:
5 dl tejszín
50 dkg mascarpone
6 lap zselatin
9 ek tej
10 dkg tejcsokoládé
10 dkg fehércsokoládé
10 dkg étcsokoládé
2 ek keserű kakaópor
2 ek nyírfacukor

csokoládédrazsé a torta tetejére





A tortához 3 lapot sütöttem egyesével a megadott alapanyagokból, de természetesen  meg lehet egyben is sütni a piskótát. Én mindig külön sütöm meg a különféle tortákhoz a lapokat, mert így szebbek, és szerintem egyszerűbb is hogy nem kell keresztben szétvágni. Én 26 cm-es tortaformát használtam.

A lapokhoz egyben vagy egyesével készítsük el a tésztát.
  1. A tojások fehérjét  a cukor felével verjük fel kemény habbá.
  2. A tojások sárgáját a cukor másik felével keverjük ki. Addig keverjük amíg teljesen krémes lesz, és szinte kezd kifehéredni.
  3. A tojásfehérjét keverjük hozzá lazán a tojássárgájás krémhez.
  4. Szitáljuk bele a tojásos keverékbe a lisztet és lassan, lazán keverjük el.
  5. Osszuk el a tésztát háromfelé.
  6. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában süssük készre a lapokat. Tűvel, vagy késsel ellenőrizzük, hogy nem ragad-bele a tészta.
  7. A tejszínt verjük fel kemény habbá.
  8. A tejcsokoládét gőzfürdő felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a mascarpone harmadához .2 db zselatinlapot áztassunk be hideg vízbe, majd  melegítsünk fel 3 ek tejet. A meleg tejbe a megpuhult zselatinlapot tegyük bele és keverjük el, majd öntsük a mascarponés krémhez és keverjük el alaposan.
  9. A tejszín harmadát tegyük a csokis krémhez, keverjük el majd hagyjuk hűvös helyen annyira megszilárdulni, hogy könnyen kenhető legyen (kb. 10-15 perc)
  10. A tejcsokis krémmel kenjük meg az első tortalapot.
  11. A második réteg hasonlóan készül- Az étcsokoládét gőzfürdő felett olvasszuk fel, adjuk hozzá két ek kakaóport és 2 ek nyírfacukrot majd olvasszuk keverjük ki simára. A csokoládét keverjük hozzá a mascarpone harmadához. 2 db zselatinlapot áztassunk be hideg vízbe, majd melegítsünk fel 3 ek tejet. A meleg tejbe a megpuhult zselatinlapot tegyük bele és keverjük el, majd öntsük a mascarponés krémhez és keverjük el alaposan. A tejszín harmadát tegyük a csokis krémhez, keverjük el majd hagyjuk hűvös helyen annyira megszilárdulni, hogy könnyen kenhető legyen (kb. 10-15 perc)
  12. A harmadik réteghez a fehércsokoládét  gőzfürdő felett olvasszuk fel. A fehércsokit keverjük hozzzá a mascarpone harmadához. 2 db zselatinlapot áztassunk be hideg vízbe, majd melegítsünk fel 3 ek tejet. A meleg tejbe a megpuhult zselatinlapot tegyük bele és keverjük el, majd öntsük a mascarponés krémhez és keverjük el alaposan. A tejszín harmadát tegyük a csokis krémhez, keverjük el majd hagyjuk hűvös helyen annyira megszilárdulni, hogy könnyen kenhető legyen (kb. 10-15 perc)
  13. A fehércsokis krémmel kenjük be a torta tetejét és oldalát.
  14. Tegyük hűtőszekrénybe legalább 8 órára fogyasztás előtt.

2012. február 1., szerda

Zellerchips

.....ami meglepő, hogy Nálam készült, hiszen alapvetően egyáltalán nem szeretem a zellert, így csakis húslevesbe szoktam tenni. Azonban mostanában több helyen is belefutottam abba, hogy a belőle készült chips milyen finom és nem is igazán lehet érezni a zeller jellegzetes aromáját. Hát....én nagyon szkeptikus voltam és próbaképpen két kisebb zellerből készültem elkészíteni a zellerchipset. Aztán miután meghámoztam a zellereket és megéreztem az illatát úgy döntöttem, hogy mégis egy darabból készítem el, ugyanis szinte semmi esélyt nem láttam arra, hogy ízleni fog! Tévedtem! Valóban nagyon finom, és egyáltalán nem mondanám zellerízűnek. Javaslom, hogy inkább kisebb és hosszúkásabb formájú zellerekből készítsük, mert így szebben lehet szeletelni.



Hozzávalók:
zeller
étkezési keményítő
olaj a sütéshez


  
  1. A zellert tisztítsuk meg.
  2. Reszelővel szeleteljük fel vékonyra a zellert.
  3. Forgassuk bele a zellerszeleteket étkezési keményítőbe.
  4. Bő, forró olajban néhány perc alatt süssük ki a chipset.
  5. Az olajat csepegtessük le a megsült chipsről, majd sózzuk ízlés szerint.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails