2011. december 31., szombat

Háromcsokis pohárkrém

A következő desszert nem kifejezetten könnyű édesség, de azt ígérhetem, hogy annyira finom, hogy megér egy bűnözést. Az elkészítése nagyon egyszerű, azonban három lépésben történik, hogy a rétegek meg tudjanak szilárdulni.

Nagyon boldog 2012-es  évet kívánok minden kedves olvasómnak!

Mézesélet




Hozzávalók (6 nagyobb adaghoz):
Tejcsokis krémhez:
10 dkg tejcsokoládé
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone
1 kk zselatin fix



Fehércsokis krémhez:
10 dkg fehércsokoládé
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone
1 kk zselatin fix





Étcsokis krémhez:
6 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
néhány csepp folyékony édesítőszer vagy cukor


  1. A tejcsokis krémhez a hideg tejszínt az 1 kk zselatin fix-el verjük fel kemény habbá.
  2. A tejcsokoládét gőzfürdő felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a mascarponéhoz.
  3. Keverjük hozzá a tejszínt, majd töltsük ki poharakba. Tegyük hűtőszekrénybe szilárdulásig.
  4. A fehércsokis krémhez a hideg tejszínt a vanília kivonattal és az 1 kk zselatin fix-el verjük fel kemény habbá.
  5. A fehércsokoládét gőzfürdő felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a mascarponéhoz
  6. Keverjük hozzá a tejszínt, majd töltsük ki rá a tejcsokis rétegre.Tegyük hűtőszekrénybe szilárdulásig.
  7. Az étcsokis krémhez a hideg tejszínt verjük fel kemény habbá.
  8. Az étcsokoládét gőzfürdő felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a tejszínhez.
  9. Töltsük rá az étcsokis krémet a fehércsokis rétegre.  Tegyük hűtőszekrénybe szilárdulásig.  



2011. december 29., csütörtök

Majonézes vöröslencse saláta

Így ünnepek után, vagy újévkor egy könnyebb fogás lehet a következő vöröslencse saláta. Hírtelen jött az ötlet az elkészítéséhez, Mi magvas bundában sült pulykamellhez fogyasztottuk! Nálam nem utoljára készült...




Hozzávalók:
25 dkg vöröslencse
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
olíva olaj
2 babérlevél
1 tojássáárgája
étolaj

tejföl
mustár
nyírfacukor, vagy egyéb cukor
tejföl



  1. A vöröshagymát kockázzuk fel apróra. A fokhagymát zúzzuk össze.
  2. Kevés olíva olajon dinszteljük meg a vöröshagymát és futtassuk meg a fokhagymát.
  3. A megmosott lencsét és a babérleveleket, 1 kk mustárt és a sót adjuk a hagymához és öntsük fel kevés vízzel. Annyi víz kell csak hozzá, amit elfő, így adagolhatjuk több lépésben is.
  4. Hagyjuk a lencsét megfőni kb.10-15 perc alatt. Amennyiben esetleg sok vizet adtunk hozzá szűrjük le, majd hűtsük le.
  5. A tojássárgáját tegyük keverőtálba és állandó keverés mellett az olajat - lassan, kezdetben szinte cseppenként adagolva- habverővel keverjük hozzá.
  6. Ízesítsük a majonézt sóval, cukorral, mustárral, majd keverjük hozzá  tejfölt és adjuk hozzá a kihűlt lencsét.
  7. Lehűtve tálaljuk.

2011. december 28., szerda

Diós-csokoládés keksz

A következő keksz a nemrégiben sütött manduás csokis kekszem diós "kistestvére". Egy kicsit változtattam az arányokon, a legutóbbi Stahl magazinban olvasott keksz alaprecept alapján. Bár, nem kell tőle tartani, hogy sokáig megmarad, de mivel Én karácsonyra előre elkészítettem, így tudom, hogy 2 hétig lezárható dobozban tárolva tökéletesen megőrzi frissességét.




Hozzávalók:
15 dkg dió
20 dkg sima liszt vagy szénhidrátcsökkentett liszt
2 tojássárgája
25 dkg vaj
5 dkg mazsola
7 dkg étcsokoládé (Én 85%-os Lindt-et használtam)
15 dkg cukor vagy cukorhelyettesítő (nyírfacukrot használtam)
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor

  
 

  1. A mazsolát áztassuk be kevés vízbe.
  2. A liszthez adjuk hozzá adarált diót, a tojássárgáját, a cukrot,  a sót, a sütőport valamint a összekockázott hideg vajat és morzsoljuk össze az egészet. Adjuk a tésztához az apró darabokra szeletelt csokoládét és a lecsepegtetett  mazsolát és gyúrjuk az egészből homogén tésztát.
  3. A tésztát csomagoljuk be folpackba és tegyük be legalább 1 órára hűtőszekrénybe.
  4. Lisztezett deszkán formáljunk a tésztából hengert, majd vágjuk a hengerből kb fél cm vastagságú korongokat. (vagy nyújtsuk ki és szaggassuk ki formával)
  5. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük ki a kekszeket 180 fokon kb.15 perc alatt.

A sütőből kivéve a kekszek még kicsit puhák, de kis idővel pont ideális keménységűvé válnak.



2011. december 25., vasárnap

Mákos-diós szelet

Már nem először nyúlok vissza a következő mákos torta és sütemény recepthez. Az ok azon túl, hogy finom, az egyszerűségében rejlik. Sokmindent nem is változtattam a régi bevált receptemen, csak egy kicsit hangsúlyosabbá tettem az ízvilágát. A tésztáját tovább fűszereztem naranccsal, citrommal, több fahéjjal, a krémet dióval dúsítottam.   



Hozzávalók a tésztához:
4 tojás
4 ek tejföl
12 dkg nyírfacukor vagy egyéb cukor
15 dkg mák
6 ek szénhidrátcsökkentett liszt vagy sima liszt
2 kk fahéj
1 dl tej
1 citrom leve
1 narancs leve
1 csipet só
1 csomag sütőpor

Hozzávalók a krémhez:
kb 3 dl sárgabarack lekvár
50 dkg mascarpone
4 dl tejszín
10 dkg dió
1 csomag zselatin fix
vanilia kivonat
folyékony édesítőszer

étcsokoládéból csokiforgács a torta tetejére (kb 3 dkg)



  1. A mákot 6 dkg nyírfacukorral összekeverve daráljuk meg.
  2. A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá.
  3. A tojások sárgáját a maradék 6 dkg nyírfacukorral keverjük ki habosra majd adjuk hozzá a tejfölt, a tejet, a mákot, a lisztet,  a sütőport és a fahéjat. Facsarjuk ki a citrom illetve a narancs levét és öntsük hozzá. Keverjük ki simára az egészet.
  4. Keverjük hozzá óvatosan a tojások fehérjét.
  5. A masszát öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és 200 fokon süssük készre. Én egy gáztepsit használtam.
  6. Daráljuk meg a diót.
  7. A mascarponét keverjük ki a dióval, az édesítőszerrel és a vanília kivonattal simára.
  8. A tejszínt a zselatin fixel verjük kemény habbá.
  9. Keverjük bele a tejszínt a mascarponés krémbe.
  10. A kihűlt süteményről vegyük le a sütőpapírt, majd kenjük meg lekvárral. Kenjük rá a krémet a lekvár tetejére.
  11. A csokoládéból késsel forgácsoljunk le darabokat, majd szórjuk a sütemény tetejére.
  12. Tegyük a sütemény legalább 6 órára hűtőszekrénybe, majd fogyaszthatjuk.

2011. december 23., péntek

Diós-körtés szaloncukor

Aki készített  már otthon szaloncukrot az valószínű, hogy soha többé nem vesz bolti változatot. Ezzel Én is így vagyok, egy ideje már nincs a karácsonyi bevásárlólistámon a bolti cukros, adalékos szaloncukor. Bátran ajánlom a következő diós-körtés változatot kipróbálásra!




Hozzávalók:
40 dkg dió
15 dkg nyírfacukor vagy egyéb cukor
4-5 ek vaníliás körtelekvár vagy egyéb lekvár
15 dkg étcsokoládé (85%-os Lindt-et használtam)

 

  1. A diót keverjük össze a nyírfacukorral és daráljuk le.
  2. Keverjük hozzá a diós cukorhoz a körtelekvárt, és gyúrjunk belőle jól formázható masszát.
  3. Pihentessük hideg helyen néhány órán, vagy akár egy egész napon (Én így tettem) keresztül.
  4.  Formázzuk a megdermedt masszából szaloncukorformákat, és helyezzük sütőpapírra.
  5. Tegyük a megformázott szaloncukrokar hideg helyre.
  6. Gőzfürdő felett olvasszuk meg a csokoládét és keverjük ki simára.
  7.  Mártsuk bele a csokiba a szaloncukrokat. Ezt a legegyszerűbben szerintem 2 db fogpiszkáló segítségével lehet megoldani. Az egyiket szúrjuk bele  a szaloncukorba, a másikkal pedig könnyen kiemelhetjük a csokiból.
  8.  A csokival bevont szaloncukrokat helyezzük sütőpapírra és hagyjuk hideg helyen  a csokiréteget megdermedni.
  9. Csomagoljuk a szaloncukrokat.

2011. december 21., szerda

Ischler

Úgy terveztem. hogy majd szépen lassan, nyugodtan készülök az ünnepekre és ezzel egyidejűleg majd receptek is kerülnek fel sorjában ide. Aztán......annyi dolgom lett a napokban, mint kisnyúlnak húsvétkor...... így bár elkezdtem készülni az ünnepekre, de lefotózni, illetve ide feltölteni a blogra már nem maradt időm. A következő ischlerrel is tegnap késő este végeztem, és reggel egy gyors fotóval sikerült megörökíteni. Nem kifejezetten gyors az elkészítése,  Én 3 lépésben készítettem. Első nap a tésztát sütöttem meg, következő nap összeragasztottam a lekvárral, majd harmadik nap a csokoládé réteg került rá.



Hozzávalók:
50 dkg liszt vagy szénhidrátcsökkentett liszt
25 dkg őrölt mandula
50 dkg vaj
25 dkg porcukor vagy cukorhelyettesítő
csipet só

sárgabarack lekvár 
étcsokoládé a bevonáshoz (85%-osat használtam)
néhány szem dió vagy mandula a díszítéshez

  1. A lisztet, a mandulát, a vajat, a sót valamint a porcukrot gyúrjuk össze homogén tésztává. Tegyük  hűtőszekrénybe és  pihentessük egy éjszakát.
  2. Másnap nyújtsuk ki és szaggassunk belőle korongokat.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon süssük készre. Ne süssük túl, maradjanak még világosak. A sütőből kivéve még puha kell, hogy legyen, utána még keményedni fog a tészta.
  4. Várjunk amíg kihűl, majd ragasszunk össze 2 korongot lekvárral.
  5. Hagyjuk állni amíg a lekvárréteg megszilárdul. Őrüljünk durvára néhány szem diót vagy mandulát.
  6. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét és mártsuk bele az isclerek egyik felét.
  7. Szórjunk a csokoládéra a durvára őrölt diót, majd hagyjuk hideg helyen megdermedni.

2011. december 9., péntek

Fügés pálinka

Bár nem sokfelé terem most friss füge, de bárhogy is igyekeztem nem tudtam előbb jönni ezzel a bejegyzéssel. Mindegy...... itt a blogon elérhető marad a recept, és ugye lesz még nyár, és akkor lesz friss füge is...... Igazából  Én nem vagyok egy nagy pálinka fogyasztó, de ha iszok, akkor kizárólag valamilyen gyümölccsel ízesített változatot szoktam. A gyümölcs szerintem nagyon meg tudja szelídíteni ezt az italt, továbbá nagyon szép látvány, ahogy a különböző gyümölcsök sorakoznak a szép üvegekben az italokban.



Hozzávalók:
pálinka
friss füge



  1. A fügéket mossuk meg és vágjuk félbe (hagyhatjuk egészben is, de dekoratívabb félbevágva)
  2. Tegyük a fügéket üvegbe és öntsük fel pálinkával.
Néhány hét alatt a pálinka összeérik. Minél tovább érik, annál finomabb íze lesz.

2011. december 6., kedd

Mandulás-csokoládés keksz

Már többször eszembe jutott, hogy valahogy kéne jelölni a blogon azokat a recepteket, melyek a kedvenceim. Még nem tudom, hogy lesz-e valaha ilyen besorolás, de ha lesz, akkor biztos, hogy ez a keksz ott fog majd szerepelni. Ajánlom karácsonyra (is), Nálam legalább egy adag fog belőle készülni!




Hozzávalók:
85 g mandula
65 g sima liszt vagy szénhidrátcsökkentett liszt
1 tojássárgája
10dkg vaj
5 dkg étcsokoládé (Én 85%-os Lindt-et használtam)
10 dkg  cukor vagy cukorhelyettesítő (nyírfacukrot használtam)



  1. Amennyiben rajta van a héj még a mandulán, áztassuk be forró vízbe 3-4 percre. Szedjük le a mandulák héját, majd daráljuk le.
  2. A liszthez adjuk hozzá a mandulát, a tojássárgáját, a cukrot, valamint a összekockázott hideg vajat és morzsoljuk össze az egészet. Adjuk a tésztához az apró darabokra szeletelt csokoládét és gyúrjuk az egészből homogén tésztát.
  3. A tésztát csomagoljuk be folpackba és tegyük be legalább 1 órára hűtőszekrénybe.
  4. Lisztezett deszkán formáljunk a tésztából hengert, majd vágjuk a hengerből kb fél cm vastagságú korongokat. (vagy nyújtsuk ki és szaggassuk ki formával)
  5. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük ki a kekszeket 180 fokon kb.15 perc alatt.
A sütőből kivéve a kekszek még kicsit puhák, de kis idővel pont ideális keménységűvé válnak.

2011. december 4., vasárnap

Csicsóka chips

Az én drága Édesanyám a héten megkérdezte tőlem, hogy kérek-e csicsókát, mert van Nála néhány vödörrel.  Mit mondjak, a hirtelen jött csicsókának nagyon megörültem, ugyanis már hónapok óta készülök rá, hogy kipróbáljam ezt a nagyon egészséges, és méltánytalanul elhanyagolt zöldséget néhány módon.  Első körben a következő chisp készült belőle, mely a burgonyából készült ropogtatnivaló egészségesebb alternatívája.




Hozzávalók:
csicsóka
étkezési keményítő vagy liszt
olaj



  1. A csicsókát tisztítsuk meg.
  2. Reszelővel szeleteljük fel a csicsókákat, majd itassuk fel róla a nedvességet.
  3. Forgassuk bele a csicsóka szeleteket étkezési keményítőbe.
  4. Bő, forró olajban süssük ki a chipset.
  5. Az olajat csepegtessük le a megsült csicsókáról.



A kisült chipset ízlés szerint ízesítsük, sóval, fűszerekkel. Szerintem naturan is kíváló!




A chips napok múlva is finom,  ropogós marad. Én egy lefedhező üvegtálban tároltam.


2011. december 2., péntek

Fügés keksz

Kicsit el vagyok maradva ezzel a bejegyzéssel, ugyanis még két héttel ezelőtt készült. Szinte hihetetlen, hogy november közepén még olyan friss füge volt itthon, amit Nálunk termett. Miután elkészültem és a fotókat nézegettem, akkor jöttem rá, hogy hasonló fényképeket már láttam valahol. Rövid gondolkodás után egyből leesett, hogy az Én kedves blogtársam receptje inspirált, így tudat alatt is.......:)



Hozzávalók:
10 dkg vaj
12 dkg sima liszt vagy szénhidrátcsökkentett liszt
1 tojás
8 púpos ek cukor vagy cukorhelyettesítő
vanília kivonat
8 db füge

  

  1. A liszthez adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a vanília kivonatot valamint a összekockázott hideg vajat és morzsoljuk össze az egészet. Gyúrjuk az egészből homogén tésztát.
  2. A tésztát csomagoljuk be folpackba és tegyük be legalább 1 órára hűtőszekrénybe.
  3. Lisztezett deszkán formáljunk a tésztából hengert, majd vágjuk a hengerből kb fél cm vastagságú korongokat. (vagy nyújtsuk ki és szaggassuk ki formával)
  4. A fügéket szeleteljük fel. A kiszaggatott kekszek tetejére tegyünk egy-egy szeletet fügét, majd nyomkodjuk bele lazán a tésztába.
  5. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük ki a kekszeket 180 fokon kb.15 perc alatt.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails