2011. november 28., hétfő

Vanília kivonat

Az utóbbi időben többször találkoztam azzal, hogy az elkészítendő ételekből sokan kihagyják, vagy gyenge minőségű vanília/vanilin cukorral  helyettesítik az igazi vaníliát. Szerintem nem érdemes, mert az igazi vanília, vagy vanília kivonat összehasonlíthatatlan ízt ad az mindennek. Tény, hogy az üzletekben viszonylag borsos áron kaphatunk csak vanílarudat, de tudom ajánlani, hogy akit érdekel nézzen utána az interneten, mert nagyon kedvező áron lehet vásárolni több helyen is. Én már évek óta készítem a következő alkoholos kivonatot, így bátran ajánlom. Kiváló gasztroajándék is lehet egy csinos üvegben.




Hozzávalók:
3-4 dl vodka
5-6 szál vaníliarúd




  1. A vaníliarudakat hasítsuk félbe egy késsel.
  2. Tegyük bele a vaníliarudakat egy üvegbe.
  3. Öntsük az üveget tele vodkával, majd zárjuk le.
  4. Néhány hét elteltével az alkohol besötétedik és eléri a kész állapotot. A későbbiekben célszerű folyamatosan pótolni az alkohol mennyiségét, és időnként beledobni egy-egy vaníliarudat. Így mindig lesz otthon vanília kivonatunk.


2011. november 24., csütörtök

Kókuszos keksz

A múltkor készített sajtos keksz sikere után a hétvégén édes variációkat készítettem. Vaníliás-fügés és a következő kókuszos variáció készült. Tervezem, hogy az elkövetkezendő hetekben még készítek majd néhány kekszet és amelyik igazán nagy kedvenccé válik, azt elkészítem majd karácsonykor is.

  


Hozzávalók:
10 dkg vaj
12 dkg sima liszt vagy szénhidrátcsökkentett liszt
1 tojás
8 púpos ek  durván reszelt  kókuszreszelék
8 púpos ek cukor vagy cukorhelyettesítő



  1. A liszthez adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a kókuszt valamint a összekockázott hideg vajat és morzsoljuk össze az egészet. Gyúrjuk az egészből homogén tésztát.
  2. A tésztát csomagoljuk be folpackba és tegyük be legalább 1 órára hűtőszekrénybe.
  3. Lisztezett deszkán formáljunk a tésztából hengert, majd vágjuk a hengerből kb kb fél cm vastagságú korongokat. (vagy nyútsuk ki és szaggassuk ki formával)
  4. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük ki a kekszeket 180 fokon kb.15 perc alatt.

2011. november 21., hétfő

Sajtkrémleves

Bárhogy próbálkoztam, nem tudtam olyan fényképeket készíteni ami visszatükrözné azt, hogy mennyire finom a következő sajtkrémleves. Így hát, nem marad más, el kell hinnetek kell Nekem! Bátran ajánlom kipróbálásra, ebben a hideg időben ideális melengető étel.




Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
olíva olaj
0,6 dl fehérbor
10 dkg krémsajt
10 dkg félkemény sajt
10 dkg füstölt scamorza (esetleg más füstölt sajt)
1 dl tejszín
bors

2 ek liszt
6 dl víz


  1. A vöröshagymát kockázzuk fel és dinszteljük meg az olíva olajon.
  2. Adjuk hozzá a szétzúzott fokhagymát és a lisztet és futtassuk meg.
  3. Öntsük hozzá a bort és adjuk hozzá a krémsajtot, valamint a sajtokat reszelve.
  4. Adjuk hozzá a vizet és a tejszínt és ízesítsük sóval és borssal.
  5. Turmixoljuk össze az egészet, majd forraljuk össze.
A leveshez kitünően íllik ez a sajtos keksz.


2011. november 16., szerda

Citromos-fokhagymás kúra

Nagyon pozitív dolgokat hallottam az utóbbi időben a következő kúráról, így Én is elkezdtem 2 hete. Nem mondom, hogy ez a legfinomabb ital amit eddig ittam, de annyira közel sem borzasztó, hogy ne lehessen bevállalni  az egészségünk érdekében! Mostanra már a család több tagját és néhány ismerősömet is sikerült megfertőznöm, és nagy örömömre megisszák a reggeli kupicájukat. Mivel a nap kezdetén kell inni, így nagy félelmem volt, hogy a nagy mennyiségű fokhagyma majd érződni fog. Talán meglepő, de a  hagymát szinte nem is lehet benne érezni, sokkal inkább a citromos-kesernyés íz a jellemző, így nem is kell attól félni, hogy a leheletünkön érződni fog.



"Akik ezt a gyógymódot kipróbálták, állítják, hogy már a három heti alkalmazás időtartama alatt is érezhető a hatása, mert az egész testnek fiatalos regenerálódást hoz. A meszesedés, és annak mellékhatásaként beindult folyamatok következtében (nyaki felmenő ér részen ) a látás, hallás, ízlelés, szaglás csökkenése tapasztalható. A kúra segítségével ezek a folyamatok megállíthatóak és visszafordíthatóak.
Negyven év felett akkor is tanácsos végigcsinálni, ha egyébként nincs semmi baj, betegség.
Sokan állítják, hogy a kúra eredményeképpen javult a látásuk, hallásuk, fog- és ínyproblémáik, a vérnyomásuk értékei, energikusabbak, teherbíróbbak lettek, nyugodtabbá, pihentetőbbé, vált az éjszakai alvásuk."


Hozzávalók:
5 db citrom (lehetőleg természetes körülmények között termesztett, nem permetezett gyümölcsöt használjunk)
30 gerezd fokhagyma (melyből természetesen a magyar az igazi)
1 liter víz


   
  1. A fokhagymáról szedjük le a héját.
  2. A citromot mossuk meg alaposan.
  3. A citromokat vágjuk össze nagyobb darabokra a héjával! együtt.
  4. Tegyük turmixgépbe a citromot a fokhagymával együtt és turmixoljuk össze. Amennyiben nehezen birkózik meg a gép a turmixolásasal öntsünk hozzá az 1 liter vízből.
  5. Öntsük hozzá egy liter vizet és buggyanásig forraljuk fel.
  6. Lefedve kihűlésig hagyjuk állni, majd szűrjük le.
  7. Töltsük palackba és tároljuk hűtőszekrényben.



Adagolás:
"Naponta egy kupicányi mennyiséget ajánlatos fogyasztani reggel, étkezés előtt. Egy kúra három hétig tart, amely 8 nap szünet után még egyszer megismételhető. Általában ezt követően áll be egy tartósabb eredmény. Szükség esetén harmadszor is megismételhető.
Félévente, vagy évente ajánlatos megismételni ezt az olcsó és ártalommentes, három hetes kúrát."


2011. november 14., hétfő

Sajtos keksz

Ez a keksz teljesen olyan lett, mint amilyennek elképzeltem. Pont olyan omlós, sajtos, egyszerű és finom.....vétek kihagyni! Az elkészítése rém egyszerű, a keksz tésztáját nagyjából 5 perc alatt el lehet készíteni, majd egy kis pihentetés után mehet is sütőbe. Ideális vendégváró, akár előre is elkészíthető.



Hozzávalók:
10 dkg vaj
12 dkg sima liszt vagy szénhidrátcsökkentett liszt
1 tojás
só ízlés szerint
25 g kék sajt (helyettesíthető más intenzív ízű sajttal is)
85 g kemény sajt

  
  1. A liszthez adjuk hozzá a sót, a tojást, a lereszelt sajtokat valamint a összekockázott hideg vajat és morzsoljuk össze az egészet. Gyúrjuk az egészből homogén tésztát.
  2. A tésztát csomagoljuk be folpackba és tegyük be legalább 1 órára hűtőszekrénybe.
  3. Lisztezett deszkán formáljunk a tésztából hengert, majd vágjuk a hengerből kb fél cm vastagságú korongokat. (vagy nyújtsuk ki és szaggassuk ki formával)
  4. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük ki a kekszeket 180 fokon kb.15 perc alatt.

2011. november 12., szombat

Fügés quiche

Néhány napja leszedtük a kertben az utolsó adag fügét is. Sokat nem gondolkodtam, hogy mi készüljön belőle, mert már nyár óta szeretném a következő pitét elkészíteni. Mivel a fügés dolgokat csak Én szeretem így a legkisebb (17 cm-es) pitetálamban készítettem egy kisebb adagot. Eszméletlenül finom ez a kombináció, ha az ember elkezdi enni, alig lehet abbahagyni. Fogyasztahtjuk hidegen, melegen, szerintem langyosan a legfinomabb.



A tésztához:
10 dkg szénhidtátcsökkentett lisztkeverék vagy liszt
6 dkg vaj
1 tojás

 A feltéthez:
1, 5 dl tejszín
4 ek cukor vagy cukorhelyettesítő
3 cl vanilia kivonat
1 tojás sárgája
8 db füge




  1. A hideg vajat vágjuk össze kisebb darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Amennyiben szükséges adhatunk hozzá hideg vizet.
  2. Fóliába csomagolva tegyük hűtőszekrénybe legalább fél órára.
  3. Béleljük ki a tésztával a pitetálat. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha egyszerűen belenyomkodjuk a tésztát a tál aljára és az oldalára is. A másik verzió az, hogy kinyúltjuk a tésztát, majd beletesszük a piteformába, ügyelve arra, hogy a perem részre is kerüljön tészta. Amennyiben a tészta itt-ott esetleg elszakad nyomkodjuk ki a a hiányos részeket. Mivel nagyon könnyen formázható a tészta az se gond, ha esetleg több részből tesszük bele a tésztát. A tapasztalatom az, hogy a csökkentett szénhidráttartalmú quiche tésztáról, hogy könnyen szakad és nehéz nyújtani is. Ezért Én az utóbbi időben egyszerűen belenyomkodom a formába.
  4. Villával szurkáljuk meg a pite tetejét, majd előmelegített 180 fokos sütőben süssük 10 percig.
  5. A fügéket szeleteljük fel.
  6.  A tejszínt keverjük ki simára tojással majd keverjük hozzá a cukrot és a vanília kivonatot.
  7. A félig megsült pitére tegyük rá a fügéket, majd öntsük rá a tejszínes keveréket.
  8. Tegyük vissza a sütőbe, majd 180 fokon süssük addig, amíg szépen megpirul a teteje.



2011. november 5., szombat

Tejszínes kéksajtos hagymaleves

Az elmúlt napokban sajnos nem jutottam a blogom közelébe. Főzni, azért főztem, de fényképezni illetve leírni már nem volt módom. Ebből a levesből is már csak az utolsó adagot sikerült megörökíteni, bár sok időt nem tudtam a fotóra szánni. Nagyon jól sikerült, ajánlom Mindenkinek aki egy egyszerű levest szeretne készíteni. Én 3 féle hagymából készítettem, de akár simán vöröshagymával is elkészíthető.




Hozzávalók:
5 fej vöröshagyma
4 szál újhagyma
kb 1 maréknyi snidling
2,5 dl tejszín
5 dl víz
olíva olaj
vaj

bors
4 dkg kéksajt
5 dkg egyéb sajt, Én mozarellát használtam
feltétnek pl. reszelt sajt

  1. A vöröshagymát szeleteljük fel vékony szeletekre és kevés olíva olaj és vaj keverékén kezdjük el dinsztelni. Adjuk hozzá a felvágott újhagymát majd végül a snidlinget is és dinszteljük meg.
  2. Adjuk hozzá a tejszínt és a vizet, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
  3.  Forraljuk össze és kevergetés mellett reszeljük bele a sajtokat.
  4. Öntsük a levest turmixgépbe és turmixoljuk össze, majd ezt követően forraljuk ismét össze.
Tálaljuk pl reszelt sajttal!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails