2011. június 29., szerda

Tonhalas-mozarellás saláta

Ma a kedvenc salátámat hoztam el Nektek:) Az elmúlt hónapokban gyakran fogyasztottam, volt hogy egy héten többször is a tányéromra került. Mivel egyszerűen megunhatatlan számomra, így nem is szoktam túlzottan variálni. Néha hagyma nélkül  készítem, vagy egy néhány csepp majonézt szoktam hozzá keverni, de legtöbbször csak olíva olajat öntök hozzá.




Hozzávalók (2 adaghoz):
fél jégsaláta
1 doboz tonhaltörzs konzerv (olajban, vagy sós lében eltett is lehet)
1 fej lilahagyma
1 zacskó mozarella
olíva olaj



  1. A salátát mossuk meg és vágjuk össze nagyobb darabokra. A hagymát karikázzuk fel vékony szeletekre.
  2. A halról öntsük le a levét (aki szereti fel is használhatja)
  3. A salátalevelekre szedjünk a halból, tegyük rá a mozarellát, valamint a hagymát.
  4. Ízesítsük olíva olajjal.

2011. június 28., kedd

Csokis-meggyes torta

Ígéretemhez híven, akkor jön most a blogszülinapos torta receptje! Igazából nagyon spontán jött, hogy sütök egy tortát a "blogomnak", így csak azt használtam fel hozzá, amit itthon találtam. A torában szereplő liszt mennyisége első olvasásra talán meglepő lehet. Nem írtam el, valóban mindössze 6 dkg! lisztet használatm fel hozzá, és egy kisebb, 18 cm-es tortaformában készítettem el.



Hozzávalók a tésztához (összesen a 3 laphoz):
6 db tojás
6 dkg Bl 80-as liszt (helyettesíthető sima BL55 liszttel is)
6 dkg Master Mix
6 dkg holland kakaópor
12 dkg nyírfacukor

Hozzávalók a krémhez:
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 csomag zselatin fix
folyékony édesítőszer
vanília kivonat
25 dkg magozott meggy





A tortához 3 lapot kell egyesével sütni. Én mindig külön sütöm meg a különféle tortákhoz a lapokat, mert így szebbek, és szerintem egyszerűbb is hogy nem kell keresztben szétvágni.  
  1. 2 egész tojást 4 dkg nyírfacukorral keverjünk habosra. Addig keverjük amíg teljesen krémes lesz, és szinte kezd kifehéredni.
  2. Szitáljunk bele 2 dkg lisztet, 2 dkg Master Mixet, valamint 2 dkg kakaóport és lazán keverjük el.
  3. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában süssük készre.  Tűvel, vagy késsel ellenőrizzük, hogy nem ragad-bele a tészta.
  4. A másik két lapot is süssük meg az előzővel megegyező módon
  5. A tejszínt verjük fel habbá
  6. Keverjük ki krémesre a mascarponét, majd keverjük el benne a vanília kivonatot, és a zselatin fixet. Édesítsük ízlés szerint.
  7. A mascarponés krémhez lazán keverjük hozzá a tejszínhabot.
  8. Keverjük át lazán a krémet, majd kb 10 percre tegyük be a hűtőbe. Addigra kicsit már kezd összeállni a krém jobban lehet majd vele dolgozni.
  9. A krémmel kenjük meg a lapokat, tegyünk rá egy-egy rérteg meggyet valamint a torta tetejét és az oldalát is kenjük meg krémmel.

2011. június 26., vasárnap

1 éves a Mézesélet!

Hát, elértünk ide is! A mai napon 1 éves lett a Mézesélet!
Talán, ha őszinte akarok lenni, magam sem gondoltam volna, hogy ilyen szorgalmasan fogom majd írni a blogomat. Mondom ezt annak ellenére, hogy az, hogy lesz egy gasztroblogom már évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennem. Aztán mindig úgy alakult, hogy nem álltam neki, egészen  múlt év júniusáig. Nagyon örülök, hogy nem halogattam tovább, mert sokkal többet kaptam ettől a blogtól, mint amit reméltem. Elsősorban, ami a legfontosabb, nagyszerű olvasókat. Emlékszem, hogy mennyire örültem a kezdetekben még annak is, ha csak néhányan elolvassák a recepteket, manapság viszont sokszor el se akarom hinni, hogy mennyien kattintanak naponta az oldalamra.
Továbbá több, korábban nem használt alapanyagot is megismertem, és mondhatom, hogy teljesen átalakult a táplálkozásunk az elmúlt egy év alatt. Aztán mindenképpen meg kell említenem azt is, hogy mennyire megszerettem a fotózást is. Nagyon szertenék azonban még ezen a területen is nagyon sokat fejlődni.




Az elmúlt egy év alatt 127 recept került fel az oldalra, ami azt jelenti, hogy átlagosan 3 naponta jelentkeztem egy-egy bejegyzéssel. A legnépszerűbb bejegyzéseim az epres túrótorta és az update túrós pogácsa lettek. Mindkét receptet többször elkészítettem Én is, bátran ajánlom Mindenkinek!

A legtöbb látogatót a google majd ezt követően a  facebook hozza az oldalamra. A Mézesélet facebook oldalán jelenleg 360 az oldalt kedvelők száma. Nagyon szeretem ezt a felületet, mert egy-egy recept után gyorsan lehet kommunikálni az olvasókkal.

A blogszülinapra készítettem egy könnyű meggyes tortát, mely receptjét a következő bejegyzésem alkalmával fogok megosztani. Ezzel a tortával szeretnék köszönetet mondani Minden Kedves Olvasómnak!

Üdvözlettel:
Mézesélet

2011. június 25., szombat

Update lángos

Azt hittem, hogy már sose fogok eljutni addig, hogy ez a recept is felkerüljön ide a blogra. Már több, mint két hete, hogy készítettem, és már aznap közzé is akartam tenni, de aztán közbejött valami. Mondjuk ha jobban belegondolok, vannak régebbi receptek is melyek várakoznak a sorukra..... Éppen a héten takarítottam a gépemen, és meglepődve láttam, hogy bizony több ételfotó is elfelejtődött időközben. Maga a recept egy egyszerű kefires lángos szénhidrátcsökkentett változatban. Mi bableves mellé fogyasztottuk, de nagyon finom fokhagymásan, tejfölösen, és sajtosan is.




Hozzávalók:
25dkg liszt
25 dkg Master Mix
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
1kk fruktóz vagy "negyedkanál"
3dl kefir
2 tojás

olaj a sütéshez




  1. A langyos tejbe tegyük bele a fruktózt, és futtassuk meg benne az élesztőt.
  2. A liszteket keverjük össze.
  3. A liszthez adjuk hozzá a felfutatott élesztőt, a többi tejet, a kefírt és a tojásokat. Sózzuk ízlés szerint.
  4. Kézzel vagy géppel dagasszuk össze a tésztát.
  5. Keleszük legalább 1 órán keresztül hűtőszekrényben.
  6. Étolajos, vagy vizes kézzel formáljunk a tésztából zsemléket, majd húzzuk ki kerek formára a lángosokat.
  7. Forró olajban, kis lángom süssük világosra vagy aranybarnára a lángosokat ízlés szerint.



Ez a lángostészta napokig eláll hűtőszekrényben. Tároljuk úgy, hogy lefedjük és a tetejére öntsünk kevés olajat.



2011. június 24., péntek

Fűszeres búzakorpás csirkecomb

A következő búzakorpás csirkecombot tegnap készítettem vacsorára. Az első gondolatom igazából nem ez az étel volt, hanem az, hogy készítek egy búzakorpában panírozott rántott csirkecombot. Aztán tovább gondoltam a dolgot, és arra jutottam,  hogy bizony se húst panírozni, se pedig olajban sütögetni nincs sok kedvem. Így alakult az, hogy készítettem egy búzakorpás szószt, mellyel bekenegettem a combokat és sütőben kisütöttem.




Hozzávalók:

10 db csirkecomb
3 dl tejföl

2 kk pirosparika
2 kb bors
5 fej fokhagyma
8 nagyobb bazsalikomlevél
6+ 1 tk búzakorpa
kevés olaj




  1. A combokat mossuk meg és sózzuk be enyhén.
  2. A tejfölt keverjük ki krémesre, majd sózzuk enyhén. Adjuk hozzá a borsot és a pirospaprikát. A bazsalikomleveleket vágjuk össze, fokhagymát zúzzuk össze és adjuk hozzá a tejfölös keverékhez. Keverjük hozzá a 6 tk búzakorpát is.
  3. Egy tepsibe öntsünk kevés olajat. A csirkecombokat forgassuk bele a szószba és fektessük le egymás mellé. A combok tetejére szórjunk kb. 1 tk búzakorpát.
  4. Előmelegített sütőben,  lefedve 200 fokon süssük készre. Mikor elkészült pirítsuk meg a tetejét.

2011. június 23., csütörtök

Hideg meggykrémleves citromfagylalttal

A múltkor készített citromfagylaltból pont annyi volt még a mélyhűtőmben, amennyi egy hideg gyümölcsleves mellé kívánkozott. Nagyon jól illik a meggyleveshez a citromfagyi, de más fagylalttal, például vaníliával is érdemes kipróbálni. Magát a leves készítést nagyon könnyen megoldottam, egyszerűen összeturmixoltam a gyümölcsöt egy kis tejjel. Mivel frissen fogyasztottuk, nem főztem, vagy forraltam, így biztos, hogy az értékes vitaminok is benne maradtak. Ez a leves meleg nyári napokon könnyed, hűsítő fogásnak ígérkezik.




Hozzávalók:
30 dkg meggy
4 dl tej
ízlés szerint folyékony vagy egyéb édesítőszer
fagylalt a tálaláshoz




  1. A meggyet magozzuk ki.
  2. A meggyet és a hideg tejet tegyük turmixgépbe és turmixoljuk össze.
  3. Amennyiben szükséges édestísük ízlés szerint.
  4. Tálaljuk fagylalttal.

2011. június 20., hétfő

Update sajtos stangli

Annak, hogy ez a recept felkerül ide, története van. Az egész úgy kezdődött, hogy volt Nekem egy nagyon jó sajtos stangli receptem amit átalakítottam szénhidrát barát verzióra. Ez viszont nem most történt, hanem hónapokkal ezelőtt..... Először valamikor még márciusban készítettem el, de aztán nem tudtam közzétenni, mert nem emlékeztem pontosan hogy mennyi tejet öntöttem a tésztához. Gondoltam sebaj, majd meg sütöm mégegyszer.... Aminek el is jött az ideje, mégpedig húsvétkor. Akkor már emlékszem, hogy nagyon odafigyeltem, fel is írtam, sőt még le is fotóztam újból a péksütit, de aztán (miért is ne?!) nem találtam meg a felírt receptet. Szó ami szó, váratott magára ez a jó kis stangli recept, de remélem, hogy sikere lesz és elkészítik többen is, mert azt garantálom, hogy érdemes!
Most, hogy nehogy valami közbejöjjön egyenesen a gépbe írtam fel a a hozzávalókat. Új fényképeket is készítettem, mivel a húsvétkor készült képek már nagyon nem aktuálisak, ugyanis a stanglik hátterében piros tojások sorakoznak:)
Maga a stangli szerintem amúgy egyszerűen tökéletes. Nem akarom agyondicsérni, de meg kell, hogy mondjam, hogy csökkentett szénhidráttartalmú péksütemény/kenyér kategóriában nem ettem még ettől jobbat.



Hozzávalók:
30 dkg liszt (BL 80)
30 dkg Master Mix
2 ek burgonyapehely
0,5 kk fruktóz, vagy "negyedkanál" cukor
2 csapott kk só
3 dkg élesztő
5 dkg vaj
2 dl tej
1,5 dl víz
0.75 dl savó
sajt a tetejére

A recept tartalmaz savót, akinek nincs otthon szerintem helyettesítse fele-fele arányban joghurttal és vízzel. Nálam mindig van a mélyhűtőben savó. Ajánlom Mindenkinek, hogy használja, ugyanis nagyon jót tesz a kelt tésztának. Házi joghurt készítésekor szoktam belőle eltenni!

  1. 1 dl tejbe tegyük bele a cukrot, és melegítsük fel langyosra. Futtassuk meg benne az élesztőt.
  2. A liszteket keverjük össze.
  3. A lisztekhez adjuk hozzá a burgonyapelyhet, a sót, a vajat, a vizet, a savót és a további 1 dl tejet.
  4. Az egészet kézzel vagy géppel dagasszuk össze, ha esetleg még szükséges adjunk hozzá vizet, vagy lisztet. A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Szórjuk le a tetejét lisztel, és kelesztőtálban lefedve hagyjuk megkelni.
  5. A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb fél cm vastagságúra, 25 cm x 16 cm nagyságúra, és tekerjük fel hosszában (mint pl. a rétest..:)
  6. A feltekert tésztát tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és hagyjuk kb. 40 perc alatt a duplájára kelni.
  7. A megkelt tésztát vagdaljuk be késsel harántirányban. Permetezzük le vízzel, és szórjuk meg reszelt sajttal.
  8. 200 fokos előmelegített sütőben süssük készre kb 15 perc alatt.



2011. június 19., vasárnap

Mákfagylalt

Már megint egy édesség és ráadásul megint egy fagyi.......Annak ellenére, hogy már két hete elhatároztam, hogy több salátát, illetve más könnyű fogást fogok ide feltölteni, most ismételten egy desszertet hoztam. Mentségemként azt tudom csak felhozni, hogy ez a fagylalt ajándékba készült, és mivel nagyon jól sikerült, így mindenképpen közzéteszem itt is:)  Már csak azért is, mert úgy hallottam, hogy jó mákfagylaltot nem egyszerű kapni. Ez a fagyi nagyon krémes, ami azt hiszem, hogy elsősorban a mascarpone érdeme.




Hozzávalók:

3 tojássárgája
4 ek nyírfacukor
3 dl tej
4 dl tejszín
25 dkg mascarpone
20 dkg mák
folyékony édesítőszer ha szükséges ízlés szerint




  1. A tojásokat válasszuk szét. Adjunk hozzá a tojások sárgájához egy evőkanál nyírfacukorot és gőzfürdő felett, folyamatos kevergetés mellett egy kézi habverővel sűrítsük be.
  2. A mákot daráljuk meg 3 ek nyírfacukorral együtt, majd a 3 dl tejjel főzzük össze. Hagyjuk kihűlni, majd hűtsük le. Szerencsés ezt folyamatot a fagylalt készítés előtti napon elkészíteni, hogy jól lehűljön.
  3. A mákos masszához keverjük hozzá  a hideg tejszínt és a mascarponét. Ezután keverjük hozzá a besűrített tojássárgáját is. Amennyiben még szükséges édesítsük tovább folyékony édesítőszerrel. Én csak néhány cseppet adtam még hozzá.
  4. Töltsük bele fagyigépbe, majd ha elkészült tegyük a fagyasztóba, hogy gombócolhatóvá dermedjen.



2011. június 17., péntek

Citromfagylalt

Az eredeti tervem az volt, hogy ma este a még múlt héten készült lángos receptet fogom ide feltölteni. Aztán miután ma este megkóstoltam ezt az elkészült citromfagyit, módosítottam az eredeti tervemen, mert nagyon-nagyon jól sikerült. Így hát gyorsan le is fényképeztem, hátha valaki kedvet kap és elkészíti még akár ezen a hétvégén! Azt kell, hogy mondjam, hogy ez valami isteni, aki szereti a citromfagyit, nem fog csalódni.!



Hozzávalók:
2 db citrom húsa és leve
2 dl tejszín
300 g joghurt
3 dl tej
folyékony édesítőszer

Update: Ez a fagyi időközben az egyik kedvencünkké vált, nagyon sokszor készítettem már. A citromok nagyságától és savanyúságától függően valamikor több citromot használok hozzá.



  1. A citromok levét citromfacsaróval csavarjuk ki. A citromok levét és a húsát tegyük bele egy edénybe.
  2. Öntsük hozzá a tejszínt, a joghurtot, és a tejet.
  3. Keverjük össze, majd édesítsük ízlés szerint.
  4. Töltsük a masszát fagyigépbe, és készítsük el a géppel a fagylaltot.

2011. június 14., kedd

Epres limonádé

Nyaranta gyakran készítek különféle hűsítőket, ez az epres limonádé például tegnap készült. Úgy gondoltam, hogy amint időm engedi majd, feltöltöm ide a a blogra is ezeket az italokat is, hogy egy csokorban legyenek. Továbbá bízom benne, hogy mások is kedvet kapnak az elkészítésükhöz!



Hozzávalók:
15-20dkg eper
1 citrom leve
1,2 liter víz
jékocka-elhagyható

  1. Az epret tisztítsuk meg, majd botmixerrel pürésítsük össze. A citrom levét facsarjuk ki.
  2. Egy kancsóba öltsünk vizet, majd keverjük hozzá a citromlevet és az eperpürét. Amennyiben szükséges édesíthetjük is ízlés szerint.
  3. Jól lehűtve jégkockával kínáljuk!

2011. június 12., vasárnap

Epres semifreddo

Ezt a receptet az egyik legkedvesebb olvasóm kérésére teszem fel most a blogra. Terveztem ugyan már egy ideje, hogy elkészítem, de valószínű, hogy ha nem érkezik most ez a külön kérés, akkor az idei eperszezonban már nem készül el. Ajánlom Mindenkinek, aki fagylaltkészítő gép nélkül szeretne krémes, könnyű, hűsítő desszertet készíteni, és természetesen szeretettel küldöm az olvasómnak a föld naposabb oldalára!



Hozzávalók:
6 dl tejszín
4 db tojás
60 dkg eper
folyékony édesítőszer
  1. A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét verjük fel kemény habbá.
  2. A tojások sárgáját gőzfürdő felett egy kézi habverővel, folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be.
  3. A megtisztított epret botmixerrel pürésítsük össze. A tejszínt verjük kemény habbá.
  4. A tejszínbe keverjük bele a tojássárgáját, majd az epret. Édesítsük ízlés szerint, majd keverjük hozzá lazán a tojásfehérjét is.
  5. Töltsük formába, majd tegyük a fagyasztóba. Kb. 5 óra alatt gombocólható állagúra fog fagyni. Amennyiben tovább hűtjük, tálalás előtt kb 15 perccel vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni. Utána tökéletesen tudjuk majd adagolni.

2011. június 10., péntek

Házi tészta

Most, hogy jobban belegondolok,  Én még ebben az évben nem ettem tésztát! Illetve, egyszer készítettem egy nokedlit, de ennyi volt, nem több. Szóval... itt volt már az ideje nagyon, hogy kipróbáljak csökkentett szénhidráttartalmú tésztát is készíteni.  Jól sikerült, nagyon szépen lehetett nyújtani, na persze a nyújtást a jó kis gépemre bíztam, ebben Ő a profi:)



Hozzávalók:
20 dkg Master Mix (szénhidrátcsökkentő keverék)
20 dkg BL 80-as liszt
5 db tojás

 
  1. A Master Mixet és a lisztet keverjük össze.
  2. A tojásokat adjuk hozzá a liszthez, majd gyúrjuk össze géppel vagy kézzel.
  3. Az összegyúrt tésztát csomagoljuk be folpackba, majd tegyük hűtőszekrénybe legalább 15 percre.
  4. Tésztagéppel nyújtsuk ki a kívánt vastagságúra, majd vágjuk össze tetszőleges alakúra.



 

2011. június 6., hétfő

Cukkinis saslik

A múlt hét nem a főzés jegyében telt Nálam. Azért persze készítettem néhány ételt, de fotózni, és blogot írni már egyáltalán nem maradt időm. Mivel még a szombat is nagyon programdúsra sikeredett,  így mindenképpen valami egyszerűen elkészíthető ebédben gondolkodtam. Szerencsére eszembe villant, hogy milyen régen volt már saslik és minden alapanyag is adott volt az elkészítéséhez. Érdekes, de most egyáltalán nem kívántam a fűszeres ízeket, így a són és az olíva olajon kívül nem használtam semmit se ízesítésre. Nagyon finom volt így is, de természetesen fűszerezhetjük ízlés szerint.




Hozzávalók:
cukkini
vöröshagyma
sertés comb

olíva olaj
pálca a felfűzéshez
  1. A húst vágjuk össze nagyobb kockákra, és sózzuk be ízlés szerint A cukkinit szeleteljük fel vastagabb szeletekre és sózzuk meg enyhén.
  2. A hagymákat tisztítsuk meg majd vágjuk ketté.
  3. Fűzzük fel a pálcára a hagymát, a húst illetve a cukkinit.
  4. Tegyük bele egy tepsibe a felfűzött saslikot majd locsoljuk meg olíva olajjal.
  5. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük készre.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails