2010. szeptember 30., csütörtök

Töltött káposzta

Alapvetően, ha káposzta, akkor Nálam mindig is egyértelműen a székely volt a nyerő, de jelentem, hogy a legtöbb mar szeretem, iszákos készítem a töltöttet is. Igaz, hogy azért egy kis sima hús is kerül a fazékba .....




Hozzávalók:
60 dkg savanyú káposzta
40 dkg savanyú káposzta levél
4 fej vöröshagyma
50 dkg sertés comb kockázva
50 dkg sertés comb darálva
1,5 dl rizs
1 tojás
babér levél
bors
majoránna
piros paprika
tejföl



  1. A darált sertés húst keverjük össze a megmosott rizzsel, és a tojással. Adjunk hozzá 2 fej hagymát felkockázva és fűszerezzük a borssal, majoránnával a és a sóval. Az egészet dolgozzuk össze jól.
  2. A savanyú káposzta leveleket vágjuk ketté és vágjuk ki belőle a vastag erezett részeket. Amennyiben van rá lehetőség, érdemes kisebb leveleket vásárolni a káposzta belsejéből.
  3. Kisebb, gombócnyi tölteléket helyezünk a káposzta levelekre, és lazán tekerjük fel őket. Fontos, hogy laza legyen, mert a rizs szemek a főzés során meg fognak duzzadni.
  4. Válasszunk ki egy jó nagy lábast a főzéshez. Dinszteljünk meg benne 2 fej vöröshagymát felkockázva. ezt követően adjuk hozzá a felkockázott sertés húst, a piros paprikát. Majd öntsük fel vízzel  tegyünk bele pár szem babérlevelet.
  5. A pörköltes alapra tegyük ra a savanyú káposzta felét, majd tegyük bele az elkészített gombócokat is. A maradék káposztát tegyük a tetejére, majd öntsük fel vízzel tegyük fel főni.
  6. Kis lángon kb. 50 perc alatt főzzük fedő készre a káposztánkat.

2010. szeptember 28., kedd

Almás kevert sütemény szőlővel és feketeszederrel

Pár perc alatt összedobható és tele van gyümölccsel ez a finom sütemény. A gyümölcsöket tetszés szerint lehet variálni., én most szőlővel és fekete szederrel készítettem. Ami fontos, az a reszelt alma, mert remek textúrát ad a tésztának.




Hozzávalók:

1 doboz kefír (a dobozát ne dobjuk el, mert ez lesz a későbbiekben a merőedény)
1 tojás
fél doboz olaj
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
fél doboz búzadara
1 doboz liszt
1 doboz cukor
1 kk fahéj
40 dkg reszelt alma
1 doboz fekete szeder
1 fürt szőlő



  1. A tojást a kefirt és az olajat és a sütőport keverjük krémesre.
  2. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a kristály cukrot, a lisztet, a búzadarát, valamint a reszelt almát és keverjük el.
  3. Öntsük a tésztát egy tűzálló edénybe, melyet előzőleg vajazzunk ki és lisztezzünk be enyhén, majd dobáljuk bele a szőlő szemeket és a fekete szedreket.
  4. Egy kiskanállal nyomkodjuk bele a gyümölcsöket enyhén a tésztába
  5. Előmelegített sütőben süssük 200 fokon kb. 40 percig.

2010. szeptember 26., vasárnap

Tárkonyos raguleves-most éppen csirkemellből

Ezt az esős őszi hétvégét nehezen tudtam volna elviselni, valamilyen nagyon finom, szívet-lelket melengető leves nélkül. Még boltba se volt kedvem menni, így az itthon található alapanyagokból készült el a leves. A tárkonyos tejszínes levesek az őszi téli idők nagy kedvenceivé váltak az elmúlt években, így egyértelmű volt, hogy ez fog terítékre kerülni.
Általában pulyka combból szoktam készíteni, de most csak csirkemell volt itthon. Nagyon finom volt, valószínű máskor is így fogom készíteni.




Hozzávalók:
30 dkg csirkemell
4 db sárgarépa
30 dkg gomba
25 dkg borsó
3 dl húsleves (elhagyható, de sokat dob rajta)
2 dl tejszín
2 dl tejföl
1 ek liszt

tárkony

  1. A csirkemellet kockázzuk fel, majd időnkénti kevergetés mellett olajon enyhén pirítsuk meg.
  2. A karikákra vágott sárgarépát valamint a borsót adjuk hozzá és pirítsuk tovább az egészet.
  3. Öntsük fel a húslevessel, sózzuk és adjunk hozzá még legalább kétszer annyi vizet is. Nálam általában van a mélyhűtőben húsleves, a maradékot mindig le szoktam fagyasztani, ami pl. ennél az ételnél is remekül hasznosítható. Ezt követően fedő alatt addig főzzük amíg puha lesz minden zöldség.
  4. Adjuk hozzá a felszeletelt gombát, valamint 2 kk tárkonyt és 5 percig főzzük még tovább.
  5. A lisztet a tejföllel és a tejszínnel keverjük ki simára.
  6. Öntsük bele a lisztes habarást és forraljuk össze a levesünket.

Szilvásgombóc

Ki ne ismerné a jó "öreg" szilvás gombócot, ezt a tipikus őszi édességet.....



Hozzávalók:

1 kg burgonya
20 dkg liszt
2 ek búzadara
3 ek olaj
1 tojás
zsemlemorzsa

20-25 szem szilva
fahéj
porcukor

A burgonyát héjában főzzük meg, majd törjük össze. Ezután gyúrjuk össze az olajjal, a liszttel, búzadarával, a tojással, valamint 2 kk sóval.
Tegyünk fel egy nagy edényben vizet forrni, amiben a gombócokat  fogjuk kifőzni.
A zsemlemorzsát egy nagyobb edényben pirítsuk meg aranybarnára.

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz amikor a tészta nyújtása következne. Én ezt a pontot szinte minden esetben  amikor a nyújtódeszkára lenne szükség kihagyom.  Az oka az, hogy nem nagyon szeretek- hely hiány miatt -a nyújtódeszkával manőverezni. Egy nagyobb műanyag vágódszkán szoktam megoldani  ezt a folyamatot. A deszkát bőven lisztezzük be, majd a tésztából csípjünk le gombócnyi darabokat, és egy nagyobb (kb. 8 cm átmérőjű) tállal lapítsuk le a tésztát kb. fél cm vastagra.
A tészta  közepébe tegyünk egy szem szilvát, majd a mag helyére töltsünk fahéjas porcukrot . A tészta széleit hajtsuk össze, és formáljunk belőle  gombócokat lisztes kézzel.
Forró, sós vízben főzzük meg, majd, szűrjük le és forgassuk a  pirított zsemlemorzsába.

2010. szeptember 23., csütörtök

Sóska....... ami sajttal az igazi

Nagyon sokáig nem szerettem, de 3 éve  volt egy "véletlen" találkozásom a sóskával, és rájöttem, hogy ez egy jó étel. Kicsit máshogy készítem, mint a legtöbben, de szerintem így tökéletes.

Hozzávalók:
50 dkg sóska
1 fej vöröshagyma
0,4 dl tejföl
olaj
4 ek cukor
3 kk só
sajt




A sóskát megmossuk, majd nagyobb darabokra felvagdaljuk. A szárakat, illetve a nagyobb eres részeket távolítsuk el. Természetesen lehet mélyhűtött sóskából is készíteni, ebben az esetben hagyjuk kiolvadni.

Kevés olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a sóskát. Ízesítsük sóval és  cukorral, majd 5-6 percig főzzük össze. Ezután adjuk hozzá a tejfölt és forraljuk össze az egészet. Szórjunk rá reszelt sajtot, vagy tegyünk rá sajtszeleteket. Nagyon finom, ahogyan a sajt beleolvad a sóskába.

2010. szeptember 22., szerda

Tonhalas kukoricasaláta

Ez a saláta a tényleg pikk-pakk elkészül. Azt hiszem, hogy nem túlzok..... mindössze 5 perc elegendő hozzá. Nagy előnye az is, hogy bármikor el tudom készíteni, mert a hozzávalókból mindig akad itthon.


Hozzávalók:
1 nagy doboz zsenge csemegekukorica
2 nagy doboz tonhaltörzs konzerv
3 dl tejföl
5 ek majonéz
fél kk só
2 kk mustár
2 kk cukor

A tejfölt a majonézzel, sóval, mustárral és a cukorral krémesre keverem.
A kukoricát megmosom majd hozzákeverem. Ezt követően a tonhalkonzerveket öntöm hozzá, elkeverem, és már kész is!
Készítettem már sós lében eltett konzervből is, ebben az esetben a halat lecsepegtettem. Olajos verziónál (most így készült) ment bele az olaj is, de ízlés szerint le is lehet önteni róla.
Önmagában is finom, de szerintem pirítóssal vagy baguettel és tejjel az igazi!


2010. szeptember 20., hétfő

Steak grillezett zöldséggel

Az úgy történt, hogy augusztusban Szerbiában jártam.......és az történt, amire nem számítottam egy kicsit sem.  Olyan minőségű, finomabbnál-finomabb ételeket, mint ott sohasem nem ettem még étteremben. A vendéglátás minőségéről meg ne is beszéljünk, össze se lehet hasonlítani az itthon tapasztaltakkal. Van mit tanulni itthon, az biztos. Eredetileg Szeged környékén kerestünk szállást, de ár-érték arányban borzasztó volt a felhozatal, egyszerűen nem találtunk megfelelő helyet. Volt olyan hely, ahonnan még csak nem is válaszoltak.  Egy biztos, tisztelet a kivételnek, nem véletlenül nincs idegenforgalmunk!
Szerbiában szerencsére már legelső este sikerült betérni egy nagyon jó étterembe, ami annyira elnyerte a tetszésünket, hogy még voltunk egy párszor, és egyszer sem csalódtunk.
A hétvégén megpróbáltam az egyik favoritot elkészíteni itthon is. Finom volt, de azért van még hova fejlődni......



Hozzávalók:

Hagyma
Gomba
Kaliforniai paprika
Tök
Padlizsán
40 dkg marhahús
5 dkg vaj
10 dkg sajt
1 kis doboz tejföl
1 dl tej
 1 kk liszt

A megtisztított zöldségeket olíva olajon grilleztem meg.
Ezután a sajmártás elkészítése következett. A vajat felhevítettem majd megpirítottam benne a lisztet. Ezután  hozzákevertem a tejfölt, a tejet, majd belereszeltem a sajtot. Borssal, sóval ízesítettem.  A végeredmény kellemesen sürű mártást lett..

A marhahúst előző este besóztam, borsoztam és annyi olajat öntöttem rá, hogy ellepje. Ebben a pácban érlelődött egy éjszakát a hűtőszekrényben. Utólag úgy látom, hogy több idő, még jót tett volna neki. Serpenyőben felhevített olajon kérgesre sütöttem mindkét oldalát, majd alacsonyabb lángon sütöttem még egy darabig.

Fogyasztottunk még hozzá lepény is, melynek recepjét egy következő bejegyzésben osztok meg Veletek.

2010. szeptember 18., szombat

Mákos guba

Eddig úgy tudtam, hogy nem szeretem, de a héten sikerült felfedeznem, és kétszer is elkészítettem ezt a csodás desszertet.
Másnak lehet, hogy ez egy megszokott étel de Nálunk csak most került terítékre és azonnal bekerült a top 5 ételek közé.

Hozzávalók:
6 kifli
25 dkg darált mák
25 dkg porcukor
fél liter tej




A kifliket karikákra vágtam, majd beletettem egy nagy tálba. A mákot valamint a cukrot ráöntöttem és hozzáadtam a fél liter tejet. Az egészet lazán épphogy összekevertem. Ezután beleöntöttem egy közepes tűzálló tálba, majd 200 fokon 20 percig sütöttem. Akkor jó, ha a teteje egy kicsit megpirul.

Készítettem hozzá öntetnek egy híg pudingot is az alábbiakból:
6 dl tej
1 zacskó pudingpor
2 csapott kanál cukor


Kis tejjel kikevertem a pudingport. A többi tejet a cukorral együtt felforraltam. Forrás után levettem a tűzhelyről és belekevertem a kikevert pudingport.
Az öntet magában nem tűnik elég édesnek, de ne adjunk hozzá több cukrot. Remekül ki fogja egészíteni a guba édessége.

2010. szeptember 12., vasárnap

Mascarponés alma

Van úgy, bár szerencsére csak ritkán, hogy rámtör az édesség éhség. Első felindulásból a régóta ide-oda pakolgatott Mozart desszertből ettem egy darabot. Mint, ahogy máskor se, most se ízlett
különösebben. Így hát, kénytelen voltam az itthon található alapanyagokból valamit összedobni.
Mindössze 10 perc alatt sikerült is......

Hozzávalók:
25 dkg mascarapone
4 tojás
4 ek cukor
5 alma
fahéj


A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét 2 kanál cukorral kemény habbá vertem. A sárgákat szintén két kanál cukorral habosra keverem, majd hozzákevertem a mascarponét is.
Az almáknak levágtam a héját és kb. 1X1 cm-es kockákra vágtam. Ezután az almát belekevertem a krémbe . Más nem volt hátra, poharakba raktam, majd fahéjat szórtam rá.
Frissen fogyasszuk, mert másnapra az alma levet ereszthet.

2010. szeptember 7., kedd

Mexikói rakott csirke

Gyors, egyszerű, és nagyon finom!

Hozzávalók:

1 csomag mexikói zöldségkeverék
3 db csirkemell
500 ml tejszín
20 dkg sajt
1 tojás
2 ek liszt





Első lépésként a szeletekre vágott csirkemellet enyhén megsóztam. Forrásba lévő vízben a mexikói zöldségkeveréket kb. 5 percig főztem. Ezután a szósz elkészítése következett. A tojást elkevertem a tejszínnel, valamint a liszttel. Sót, borsot, oreganót valamint bazsalikomot adtam hozzá és belereszeltem sajtot. Ezután a csirkemellek mindkét oldalát pici olajon megsütöttem. Nem maradt más hátra, csak az, hogy az előkészített hozzávalókat összekészítsem az együtt sütkérezéshez. Két jénai tállal lett belőle. A húsra ráhalmoztam a zöldséget, majd leöntöttem a tejszínes szósszal. 200 fokon 40 percig sütöttem fólia alatt. Az utolsó 10 percben fólia nélkül sütöttem még, hogy szépen megpiruljon. Azonnal is fogyasztható, de ha hagyjuk kihűlni, utána nagyon szépen tudjuk szeletelni. Mi köret nélkül fogyasztottuk, de el tudom képzelni akár rízzsel is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails